?Mert ballagsz. Mert felnőttként hagynád el egykori börtönöd...

2008. június 14., szombat, Kovakő - diákmelléklet

A kocsma ablakai szinte szétrepedtek. Zengett az utca a hangos énekléstől, folyt a sör, a bor, és az obszcén beszólások tengere sem apadt. Bankett volt, buliztak a fiatalok.

Több százan nevettek, sírtak, röhögtek és zokogtak múlt szombaton, mikor végső búcsúintéssel (vagy beintéssel) maguk mögött hagyták egykori iskolájuk kapuit, s immáron ,,szabadon" léphettek ki az alma mater előtti, nyüzsgő városi forgalomba. Végzős diákok rokonokkal és mosolygós ismerősökkel az oldalukon, kezükben virággal, batyuval — szóval, ahogy illik. Néhány kedves (vagy kevésbé mosolyfakasztó) emlékkel szakadhattak el végleg a padoktól, a tanóráktól, az annyira utált tanároktól, a szívmelengető diákcsínyektől. És mindenki örült, s kicsit mindenki elnézte az addig felhalmozott sérelmeket. Ekkor megpróbáltak csak a jóra emlékezni, hadd higgye el a nagyvilág, hogy ennek a négy évnek is volt értelme.

Kicsit mindig zavarba jönnek az emberek, ha a jövőről kérdezik őket. Én nem kérdezek. Válaszolnék, de nincs jogom hozzá, hogy helyettük is megtegyem. Lássa inkább mindenki a saját véleményét... Azonban mit is jelent elhagyni az iskolát? A közelgő érettségi bizonyára hangsúlyos pontként dereng fel a nebulók előtt. Ha sikerülnek a vizsgák, kopaszra nyíratják a lányok a fejüket, a fiúk örök alkoholtúladagolásra fogadkoznak, s minden diák egytől egyig betervez magának egy minél ,,ütősebb" nyarat. Fesztivállal, részegedéssel, mindennel. Esetleg szóba jöhet egy-két nyári munka, hisz állam bácsi vagy néhány magánegyetem tulajdonosa is meg kell hogy éljen valamiből a következő tanévben. A költségek pedig a csillagos égig szárnyalnak. Ha nem sikerül a vizsga, baj van... Rossz lesz a nyár, s a fogadalmakat sem lehet valóra váltani. Akkor szégyenkezhet a család, dorgálhatják a szülők a neveletlen gyereküket, és okolhatják a tanügyet a nehéz tételekért. De hol is tart országunk színvonala más államokhoz ké­pest? Mit is nevezünk itt nehéz feladatnak? A néhány iskolai év alatt összeszedett tudás valahol nagyon messze áll az általános műveltségi szinttől. Nem is beszélve arról, hogy az a bizonytalanság, amely a mostani végzős generációkat jellemzi (hiszen nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hová is szeretnének menni egyetemre), lehetetlenné teszi a majdani munkaerő és vezetőség színvonalas tevékenységét. Ám ez ilyenkor, közvetlenül a ballagás után szinte senkit sem érdekel. Elvégre ezek az ünneplés és a boldogság pillanatai, jobb esetben a — sajnos, kissé felszínes — tanuláséi. Most ez dominál...

Mégis érdemes lenne átgondolni a dolgot. ,,Megyünk, mendegélünk a semmi ösvényén, és addig megyünk sehova, amíg oda nem érünk" — mondja Micimackó, s aranyos medveként kimondja a legnagyobb igazságot. Hiszen járjuk az utat, s most, hogy egy kaput végleg becsuktak mögöttünk, iszunk, és szemberöhögünk négy év tapasztalataival. Most már nem köt magához egy-egy iskola belső rendszabályzata, nem kell napról napra titokban cigarettázni az intézmény mellékhelyiségében. Immáron kötetlenül, ,,szabadon" élhetjük mindennapjainkat, nem kell érdekeljen, hogy miért szívattak a tanárok, s miért kaptunk hármast, mikor a padtárs ugyanannyit tudott, mégis elérte az átmenő osztályzatot. Itt már minden mindegy az eddig történtekkel kapcsolatosan...

Kedves ballagó, megkönnyebbültél? Mosolyogtál, hogy ennek is vége? És ha igen, vajon tudtál-e igazán mosolyogni? Túljutottál még egy ponton, képességvizsga helyett most érettségin kell felmérned a tudásodat. És készen állsz rá? Elérkezettnek látod az időt, hogy biztos háttér nélkül útnak indulj?

Lássuk csak... 4 év óvoda, 4 év elemi oktatás, 4 év felső tagozat és 4 év középiskola. 16 éve tanítanak, s az oktatásnak/okulásnak koránt sincs vége. De vajon kijárod a magad iskoláját?

Máthé Kincső

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-14: Kovakő - diákmelléklet - x:

Érettségi, avagy emlékek a múltból

Környezetemben megoszlanak az érzelmek: néhány emberke örvend, hogy maga mögött tudhatja a tizenkét évet, a többinek meg sajog a szíve, hogy lejárt a gyermekkor. Személy szerint rám mindkettő vonatkozik: kimondhatatlan boldogság tölt el, amikor kora reggel (legyen ez akár kilenc óra) elballaghatok a volt iskolám frissen mázolt, de még így is rozsdás-patinás vaskapuja előtt, amely négy éven át mondhatni naponta kísért a gyönyörűen kibetonozott udvar közepéig, majd több órán át árnyéka felnézett rám a tanterembe, sajnálom viszont, hogy egyszerűen nem lehetek büszke az ott eltöltött időre, fáj, hogy így kellett eltelniük ,,legjobb" éveimnek. Termé­szetesen, nem ennyire fekete a négy év, akadt jó néhány kivétel, mely színessé tette a mindennapokat.
2008-06-14: Kovakő - diákmelléklet - x:

Korkép róluk és rólunk

Sipos István: Nagyvárosban
A lefejezett kakas
A fej nélküli kakas balszerencsét jelent, de az ajtóra ragasztott vagy odaszegezett kakas szerencsét hoz. Minden attól függ, milyen szemszögből nézem.
Radu Gabrea filmje számomra kuriózum, mivel nem gyakran látni Erdélyben játszódó, a mi történelmünkről szóló kosztümös filmet. A forgatókönyv Eginald Schlattner regénye alapján készült, a szász közösség 1940—1944 közötti helyzetét próbálja elénk tárni.