Végre itt a nyár

2008. június 14., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Vége a tanévnek, így a KOVAKŐ diákmelléklet is búcsúzik. A tanévet rekordot döntő nyolc melléklettel záró kis szerkesztőségünk szabadságot vesz ki. Én is ezt fogom tenni, de vakáció előtti utolsó cikkemben megpróbálom bemutatni azokat a fesztiválokat, amelyek a középiskolás számára kimaradhatatlanok a nyárból.

A nyár nem is azért nagy dobás, mert nincsen iskola. Ha csak ennyi lenne, elképesztően unná magát az ember. Biztos, feltalálnák az új számítógépes játékot, és minden 5—25 éves azzal töltené el idejét. Azért merek úgy dobá­lózni ezzel a lehetőséggel, mert emellett szerencsére valaki régebb rájött, hogy kell valami különleges.

A nyár fogalma felnőtteknél a szabadságról szól, a turisztikai iroda ügynökének fizetésemelésről, az időseknek a kártyapartikról a parkban, a kisiskolásoknak a nagyszülőkről, a kóbor kutyának az árnyékról. No, de miről szól a nyár a Kovászna megyei középiskolásnak?

A sok fesztivál és tábor mindenkinek színes nyarat kínál, csak ki kell használni az összes lehetőséget, hogy minél több helyre eljussunk. A paletta óriási, még itt, nálunk is. Persze, a nyár, az nyár, és alig akad kivétel, hiszen ilyenkor az egész világon minden fiatal a felhőtlen szórakozásnak szenteli szabad idejét mindhárom hónapban. Nálunk ez a folyamat ott kezdődik, hogy felkerült a Tusványos, a Félsziget, a Szejke és minden fesztivál programja az internetre. Egyre több nagy hal bukkan fel a programhálóban, színes stílusskálával és nemzetiséggel. Ez, persze, jelzi mind a fesztiválok, mind az igények fejlődését.

Az erdélyi fesztiválok sorát a szejkefürdői rockmaraton nyitja, amely hét éve vonzza vissza a rockereket Udvarhely mellé. Szejkét a Határon Túli Magyar Fiatalok Kulturális Egyesülete kezdte szervezni. A fesztivál első kiadásán nyolc magyarországi, tizennégy erdélyi és egy szabadkai zenekar lépett fel. Hamar hírnevet szerzett, és tavaly, a hetedik rendezvényen már olyan nagyobb nevekre rázhatták a borzost, mint Kalapács, Moby Dick, Ossian, Aurora. Idén is kitettek magukért a szervezők, hiszen a visszatérő Kalapács, Judas Best és Nevergreen mellett július 8. és 12. között Szejkefürdőn a magyarországi Hard, Kárpátia, Időgép, Depresszió, Road, Superbatt, Rückwarts, valamint a finn Moonsorrow is szerepel a programban.

Szejke után irány Tusványos. Veteránként is emlegethetném ezt, hiszen mióta élek, van, pontosan tizenkilencedikszer lesz tele a tusnádfürdői kemping. A felnőtt korosztályt is megmozgató Tusványos nappal is rengeteg lehetőséget ad a bolyongásra mindenféle politikai, közéleti, kulturális, művész-sátrak rengetegében. Idén az esti koncerteken a Balkán Fanatik, a Kistehén Zenekar, az Anima Sound System — Live, a Hot Jazz Band, Deák Bill Gyula, a KFT és a Szászcsávási cigányzenekar mulattatja az érdeklődőket. Elmondhatjuk hát az erdélyi fesztiválok ősatyjáról, hogy állja a sarat, és megérdemli a tiszteletet mindenféle erdélyi rendezvénytől. Még a Félszigettől is.

Elértem szerény listám utolsó pontjához. Nem hiába áll a legfontosabb helyen, mert ma már nincs olyan középiskolás, aki ne hallott volna róla, és szerintem olyan is kevés, aki ne vett volna részt rajta. Mit sem sejt az ember, amikor elindul első félszigetére. Azzal kezdődik, hogy felülsz a vonatra, és az egész addig tart, míg leszállsz újra otthon, azaz több mint öt nap (ez biztos, valami szervezői extra). Talán az a legjobb, hogy a Félsziget kapujához érve, és átlépve azt, teljesen más világba csöppensz. Hirtelen ebben a kis pontban sűrűsödik minden, öt napon keresztül az egész mindenséget ez a hely jelenti majd. Azt mindig elérték a szervezők, hogy a programtömkeleggel, a stranddal és a délutántól éjszakáig tartó koncertrengeteggel elrabolják a fesztiválozók figyelmét minden másról, problémák nélküli szórakozást biztosítva. Erdély messze legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát, és elsősorban magyar fiataloknak szól, de mindenféle korosztály, mindenféle furcsa ember ide gyűl. Idén július 23. és 26. között rendezik meg immár hatodik alkalommal a Félsziget-fesztivált, persze, ezúttal is az ,,édesanyja", a Sziget szervezésében. Eddig még csak pár nagy nevet tudtam meg a fellépők közül, de szerintem útközben majd kiderül a többi. A találgatások ellenére meglepően híres zenei formációk nevét lehet olvasni már most a honlapon, így látható majd Morcheeba, a 90-es évek nagy trihop bandája, a híres német Beatsteaks popbanda, a nagyméltóságú Avanatasia metálformáció és a holland Epica, ugyancsak a kemény metál és gyönyörű melodikus műfaj kedvelőinek örömére. De fellép a breakbeat rugójaként emlegetett Britt DJ, Adam Freeland, meg az ugyancsak brit fenegyerek, a d’n’b körökben elhíresült DJ Jhon B, valamint a digitális kor reneszánsz művésze, a LTJ Bukem & MC Conrad. A félsziget palettáján a visszatérő ATB is látható majd, és jelen lesz az elektronikus tánczene hölgyduója, a Client. A Félsziget már kinőtte a marosvásárhelyi kempinget, és jövőjét sikere garantálja. Izgatottan várjuk már az öt napot.

Távolról sem tudtam bemutatni az összes nyári eseményt, de szerencsére annyi van, hogy erre a KOVAKŐ terjedelme nem elég. Remélem, sikerült betekintést nyújtani a három nagyobb zenei fesztiválba, mely megyénkből könnyebben megközelíthető. És kedvet hoztam egy kis lazításhoz, meg magához a nyárhoz.

Ferencz Áron

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-14: Kovakő - diákmelléklet - x:

Az út

Ülök a vonaton, és az ablakon át bámulom a tájat. Lassan döcögünk, de engem nem zavar, nem sietek sehova. Céltalanul utazom: nem tudom, hová megyek, mit keresek. Talán csak a világot akarom megismerni, talán magam. Talán csak egy nagy kalandot keresek, amilyenre mindig emlékezni fogok, és amiről majd büszkén mesélhetek, amikor hazajöttem.
2008-06-14: Kovakő - diákmelléklet - x:

Toronyőr

Tegnap mesélni szerettem volna.
Megfogta a kezem egy lány, és vezetett ismeretlen improvizációk felé. Játszottunk. Egy fekete teremben. Szép volt. Azonban minden, zárt ajtó mögötti szépség ellenére terveket szőttünk. Társakat keresnénk magunk mellé, s velük játszanánk nagyobb, szebb játékokat.