Toronyőr

2008. június 14., szombat, Kovakő - diákmelléklet
Tegnap mesélni szerettem volna.

Megfogta a kezem egy lány, és vezetett ismeretlen improvizációk felé. Játszottunk. Egy fekete teremben. Szép volt. Azonban minden, zárt ajtó mögötti szépség ellenére terveket szőttünk. Társakat keresnénk magunk mellé, s velük játszanánk nagyobb, szebb játékokat.

A lánnyal: szeretnénk énekelni, de még nem vagyunk képesek tisztán megszólaltatni a dalokat. A vonó és az ecset is idegen kezünknek, pedig ha tudnánk, szívesen rajzolnánk hangokat a vonalak, tuspacák mellé. És szeretnénk, ha néha grafittól lenne maszatos az arcunk, s valami furcsa ,,izé"-vel radíroznánk az elrontott vonalakat. És jó lenne csak egyetlenegyszer úgy leütni a zongora billentyűjét, hogy értelmet adhassunk szándékunknak. Táncolni szerettünk volna, de ,,nem volt rá lehetőség..." A lánnyal kerestünk titeket. Most fognánk a kezeteket — hadd vezessetek, s vezetnénk mi is oda, ahová még nem vitt a lábatok. Kérnénk, hogy helyettünk ti énekeljetek, ha kell. Kérnénk néhány karikatúrát. Játszanánk színházat az iskola udvarán, és újra lefestenénk a kerítéseket. A lány: most nevet, s én is nevetnék, de jobb lenne néha fulladni a kacagástól, ahogyan egy-egy maturandus-délutánon zöld káposzta vagy nyelves csók mellett veletek sikerült. Tegnap nem meséltem, talán ma sem érdemes... Csak ha hallotok, vagy olvassátok egy-egy sorát e lapnak. Lehetne csodákat művelni egyszeri alkalommal is... A többi már magától jönne.

Máthé Kincső

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-14: Kovakő - diákmelléklet - x:

Végre itt a nyár

Vége a tanévnek, így a KOVAKŐ diákmelléklet is búcsúzik. A tanévet rekordot döntő nyolc melléklettel záró kis szerkesztőségünk szabadságot vesz ki. Én is ezt fogom tenni, de vakáció előtti utolsó cikkemben megpróbálom bemutatni azokat a fesztiválokat, amelyek a középiskolás számára kimaradhatatlanok a nyárból.
2008-06-14: Kovakő - diákmelléklet - x:

A hippi mozgalomtól a fesztiválokig

Minden ott kezdődött, hogy az elidegenedett fogyasztói társadalom ellen anarchisztikusan és feltűnősködően lázadó, abba beilleszkedni és dolgozni nem akaró fiatalok, azaz a hippik megunták a régimódi szórakozást. Ide sorolom én a bálokat, a mindenféle ünnepséget, az úrimódiságot és másokat. Mondjuk, ez várható volt. Így aztán 1969. augusztus 15-én megkezdődött a háromnapos Woodstock zene- és művészeti fesztivál, amely minden idők legnagyobb hippi mozgalmának bizonyult. Ettől a rendezvénytől számítjuk a fesztiválok korszakát, amely még most is tart, és fog is tartani sokáig.