Ihlet nélkül kikapcsolódni

2008. június 14., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Egészen nehéz dolog bármit is kihozni magadból olyankor, amikor körmödre égett a gyertya, és nincs semmi ihleted. Lám, így jár az az ember, aki lustálkodik, és nem koncentrál a feladatra, mint én. Nos, kérlek alásan, hiába koncentrálok most, nem jön az ihlet, hogy miről is beszéljek nektek.

Talán jó volna elmondanom, mit is lehet ilyenkor tenni. Gondolom, mindenki arra számít, hogy hagyom az egészet, egyet alszom, megeszem egy vagon csokit (az legalább serkenti az agysejteket, szóval, onnan még ihlet is jöhet). Punnyadni lehetne egy kanapén, miközben filmet nézel, és közben hízol, mert hát nem lehet úgy tévézni, hogy ne nassolj valamit. Vagy ha csöppet sportosabb alkat vagy, elveszed a zenelejátszót, és elmész kocogni — talán akkor megjön az isteni sugallat.

De én nem vagyok sem sportember, sem a tévé nagy híve — akkor most mi a jó eget csináljak? Mi is az az ihlet?... Értelmező szótár szerint művészi vagy egyéb alkotásra serkentő állapot. Sajnálom, de semmiképp nem vagyok ,,művészi" állapotomban. Meg álmos is vagyok. Talán az alvásra serkentő állapot az ihlet. Itt csak egy a probléma: kétezer jelre van szükségem. Ha alszom, azzal egy billentyűnyomást sem produkálok.

Végül is én most a semmiről beszélek. No de arra kértek, hogy legyek komoly. Tud egy tizennyolc éves fiatal komoly lenni, amikor kint gyönyörű, meleg, májusi holdfényes éjszaka van? Inkább sétálnék egyet, vagy ülnék egy jó kis nyári kertben üdítő mellett a haverokkal. Hmmm, de jó is lenne!

Most mindenkit arra kérek, hunyja be a szemét (felnőttek is megtehetik, nekik is jár a kikapcsolódás). Lazítsunk. Ha mindenki behunyta a szemét... ezzel így baj lesz, mert nem tudja elolvasni a feladatot. Nos, akkor kérek szépen mindenkit, először olvassa végig, majd amikor a Most!-ot látja, behunyja a szemét, és azt teszi, amiket olvasott.

Lássuk hát a feladatot. Behunyt szemmel lazítsunk, gondoljunk erre a szép, teliholdas éjszakára odakint. Ha esetleg a tengerpartot is, forró homokkal a talpunk alatt, belegondoljuk, még izgalmasabb lesz. Sétálunk a parton, közben a víz mossa lábunkat. Ez nagyon tetszik. Máris érezzük, hogy töltődünk energiával. Lágy szellő simogatja az arcunkat. Körülbelül tízpercnyi ilyen kikapcsolódás után máris másképp látjuk a világot. Üdébbek vagyunk. Most akkor kérem, végezzék el a feladatot!

Ha mindenki átértékelte maga körül a világot, komolyra fordítom a szót. A lényeg annyi akart lenni, hogy ha valamihez nincs kedved, türelmed, vagy csak nem jön az a bizonyos ihlet, próbálj meg egyet lazítani, sétálni, pihenni. Majd, miután ezt elvégezted, ülj vissza az abbahagyott munkádhoz, és akkor tökéletes lesz. Ha valami nem megy, nem szabad erőltetni. Kapcsolódj ki, éld az életed, majd kipihenten térj vissza a munkádhoz, és nagy sikereket érhetsz el! Mindenkinek kellemes kikapcsolódást!

Szöllősi Tamás

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-14: Kovakő - diákmelléklet - x:

Szubjektív helyzetjelentés a fővárosból

Írnom kell egy keveset az egyetemekről. Arról, hogy milyen az otthontól távol lenni. Helyzetjelentésszerű beszámolóm tehát saját szűrőmön keresztül jellemzi az egyetemeket Romániában.
2008-06-14: Kovakő - diákmelléklet - x:

A száguldás örömei

A bringázás rejtelmei után kutakodva rájöttem, hogy Szentgyörgy tele van fiatal és idősebb extrém biciklisekkel. Ez a sportág igen elterjedtté vált, manapság szinte minden utcasarkon nyüzsögnek a jobbnál jobb bringások. A fiatalabb generációnál megfigyelhető, hogy többségük jól felszerelt biciklikkel büszkélkedhet. Ennek talán az lehet az egyik oka, hogy napjainkban az extrém sport nagyobb vonzerővel bír, mint az általánosabb és a veszélytelenebb sportágak. Kíváncsiságom arra ösztönzött, hogy kifaggassam egy régebbi bringás barátomat, és megtudjam, őt mi vette rá, hogy belevágjon az akkor még igen szokatlan sportba. Kérdéseimre Bodó Csaba válaszolt.