Tudatosság és spontaneitás a barátságban

2008. június 19., csütörtök, Család

Középiskolás koromban — mint általában minden diák — ugyanazon az útvonalon igyekeztem reggelenként az iskolába. Majdminden reggel szembejött velem egy nem kellemes arcú, középkorú nő, akit soha nem ismertem meg, nevét sem tudtam, de ,,látszatra" indokolatlanul heves ellenérzést — túlzás nélkül állítom —, szinte a gyűlöletig fokozódó indulatot váltott ki belőlem. Mai napig sem tudom ennek az érzelmi, spontán reakciónak a magyarázatát adni.

Ha történetemet az olvasó elfogadja valóságnak, mert az, akkor a megoldás így lehetséges: vannak megmagyarázhatatlan rokonszenvek és ellenszenvek. Erre egyetlen feltételezés adhat némileg transzcendentális választ: az úgynevezett bioelektromagnetikus oda-vissza áramlás sugallja a viszonyulás pozitív, illetve negatív lehetőségét. Kérdem magamtól (és az olvasótól): mennyire bízhatunk a ,,megérzés" helyességében? Vajon nem veszítünk el — eleve! — később, a megismerés folyamán kikristályosodó vélemény szerint ,,barátnak" (szerető kedvesnek) való személyt az első benyomás hatására? Mennyire fogadható el ,,támpontnak" az a közkeletű mondás: ,,Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt"?

C. G. Jung, a személyiség-lélektan korszakalkotó mestere az extravertált lélektani típussal kapcsolatban véli — ilyen típusú emberek ,,barátkozóbbak", nyitottabbak —, hogy míg a férfiak inkább az extravertált gondolkozók, addig a nők ,,érzelmibb" indíttatásúak, és ezek kapcsolatteremtése igencsak különböző. Az intuitív ember kapcsolatteremtése során ,,megérzésére" (lásd a bevezető történetet) hagyatkozik, és eleve ,,kiszolgáltatja magát" ennek az ingatag lelkiállapotnak. Persze, az introvertált (befelé forduló) ember már sokkal elővigyázatosabb a baráti kapcsolatok ,,létrehozásában". Azért is, mert többnyire megelégszik önmagával, saját világának zárt birodalmában él, másrészt eleve bizalmatlan, és ennek megfelelően ,,mérlegelő".

Kérdésünk: születik vagy lesz valaki magába forduló személyiség? Netán csalódások sorozata (különösen gyermek-, illetve serdülőkorban) tette ilyenné? Mindkét lehetőség fenntartható. Azt azonban vallom, hogy próbára (is) tehető, valódi barátságok csak azonos neműek, mindenekelőtt férfiak közt köttetnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-19: Sport - x:

Labdarúgó Eb

Hollandia—Románia 2—0 (0—0)
Bern, 30 000 néző. Vezette: Massimo Busacca (svájci). Hollandia: Stekelenburg—Boulahrouz (Melchiot, 58.), Heitinga, Bouma, de Cler—Engelaar, de Zeeuw—Afellay, van Persie, Robben (Kuyt, 62.)—Huntelaar (Hesselink, 82.). Románia: Lobonţ—Contra, Ghionea, Tamaş, Raţ—Nicoliţă (Petre, 82.), Cociş, Chivu, Codrea (Dică, 72.), Mutu—M. Niculae (D. Niculae, 60.). Gólszerzők: Huntelaar (54.), van Persie (87.). Sárga lap: Chivu (79.).
2008-06-19: Család - Jártó Kocsis Edit:

Életmód, életenergia

A felhalmozódó ismeretek, a hírközlő eszközök egyre több betekintést nyújtanak a ma emberének az élet rejtettebb összefüggéseibe. Ami eddig természetes vagy ösztönös tudás volt, annak ma a gyökereit, hatásmechanizmusát kutatjuk, hogy sok problémánkra magyarázatot leljünk, vagy változtassunk helyzetünkön.