Mi, hol, mikor

2008. június 25., szerda, Mi, hol, mikor?
Zene

Az Árkosi Művelődési Központban holnap 18 órától a Gaudeamus kvartett — Lucia Neagoe (hegedű), Raluca Irimia (hegedű), Leona Varvarichi (mélyhegedű), Sebastian Virtosu (cselló) —koncertezik. Műsoron: Mozart: Kvartett K.V. 285, Sosztakovics: 8. vonósnégyes op. 10. Sepsiszentgyörgyről a színház elől 17.30 órakor autóbusz indul, az utazás ingyenes.

Színház

Új műsort mutat be a Marosvásárhelyi HumorTerápia Kabarétársulat. A bohózatokat harmincperces paródiakoncert követi a legjobb és legsikeresebb Neuton Famí­lia-dalokkal. A társulat szombaton 19 órától Esztelneken lép fel.

E-lomtalanítás

Elektromos és elektronikus háztartási készülékek begyűjtésére a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. pénteken 12 és 18 óra között szervezi meg a szokásos lomtalanítást. Ez alkalommal megszabadulhat elektromos háztartási cikkeitől, ha kihelyezi ezeket a hulladékgyűjtő konténer közelébe vagy a családi ház elé. Kérik, a tárgyak kihelyezésével ne akadályozzák a gyalogos- és autóforgalmat. A köztisztaság diszpécserszolgálatánál is igényelhető az e-hulladékok elszállítása. A köztisztasági részleg Energia utca 2. szám alatti székhelyén munkanapokon 7 és 15 óra között gyűjtik a használt fénycsöveket és villanyégőket. Nagyobb mennyiség esetén az elszállítást vállalják. Telefon: 0267 310 123. Folyamatosan gyűjtik a használt szárazelemeket is két helyszínen: a Tega székhelyén (az épület piac felőli falán elhelyezett tartályban) és az Unilux elektronikai szaküzlet 1918. December 1. úti székhelyén.

Felvétel kollégiumba

Kolozsváron az Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégium felvételt hirdet másod-, harmad- és negyedéves, illetve mesteri képzésben részesülő hallgatóknak. A jelentkezőknek önéletrajzot kell beküldeniük az apafi@reformatus.ro e-mail címre június 28-ig. Az írásbeli forduló után ötperces szóbeli interjú következik. A felvételi második fordulóját június 30-án 10 órától tartják. Olyan egyetemi hallgatók jelentkezését várják, akik az előző tanévben sikeresen vizsgáztak.

Kalandtúra

Vertigo-kalandtúrát szerveznek a Vargyas-szorosban július 7—11. és 21—25. között. Az ötnapos sátoros túra alatt a gyermekeknek szikla- és barlangmászásra, kézműves-foglalkozásra és túrákra nyílik lehetőségük. Érdeklődni július 1-jéig telefonon: 0745 485 457, 0745 317 667, 0367 409 499.

Alkalom szüli...

Szombaton este fél tizenegy körül panaszolta egy házaspár a Sepsiszentgyörgy belvárosában járőröző csendőröknek, hogy a fiatalember, akit Illyefalváról szállítottak a városba, kiszálláskor elvitte a hátsó ülésen levő női táskát a benne levő pénzzel, iratokkal és két mobiltelefonnal. A kárvallottak tudták, hogy a fiatal a Lidó bár felé igyekezett, így hamar megtalálták. A 15 éves illyefalvi V. L. viszont arra már el is adta az egyik telefont. A táskát a benne levő minden holmival sikerült visszaadni a tulajdonosnak, s az eladott telefont is visszaszerezték a vevőtől. Lopás vádjával eljárás indult — tájékoztatott a csendőrség szóvivője.

Kék fény

Lopás. Vasárnap a sepsiszentgyörgyi vasúti rendőrök azonosították O. Levente (21) és V. Adorján (29) mikóújfalui lakosokat, akiket azzal gyanúsítanak, hogy tizenhat rézdrótból álló, sínpályákat összekötő forgalomirányító elemet loptak el. Az elemeket megtalálták náluk. Eljárás indult.

(Rendőrségi tájékoztató)

Vlasic közel a világcsúcshoz

Blanka Vlasic, a női magasugrás jelenlegi legjobbja érte el egyénileg a legjobb eredményt az isztambuli Európa-kupán, ahol vasárnap 2,06 méterrel, a világ idei legjobbjaként nyerte a számot, három centire megközelítve a bolgár Sztefka Kosztadinova világcsúcsát. A horvát klasszis teljesítménye azért is dicséretes, mert azt orkánszerű szélben érte el. ,,Viharban ugrottunk az Atatürk Stadionban, nagyon nehéz volt versenyezni ilyen körülmények között" — nyilatkozta Vlasic, aki életében most másodszor jutott túl ezen a magasságon, míg az abszolút legjobbja — a múlt évből — 2,07 méter, s jó ideje tőle várják a világrekord megdöntését. A kiválóság a 2,06 után nem csúcsmagasságra, hanem 2,08-ra rakatta a lécet, amelyet azonban már mindhárom kísérleténél levert.

Kobe Bryant vezetésével az amerikaiak

Az észak-amerikai profi bajnokság (NBA) alapszakaszának legjobbjává választott Kobe Bryant vezeti az amerikai férfi válogatottat a pekingi olimpia kosárlabdatornáján. A hétfőn nyilvánosságra hozott ötkarikás csapatlistában a Boston Celtics elleni döntőben alulmaradt Los Angeles Lakers sztárja mellett tizenegyen kaptak helyet: LeBron James, Dwyane Wade, Carmelo Anthony, Jason Kidd, Tayshaun Prince, Carlos Boozer, Chris Bosh, Dwight Howard, Chris Paul, Michael Redd és Deron Williams. A keret ezen a héten Las Vegasban edzőtáborozik, majd július 20. és 25. között újabb gyakorlásokat tart a kaszinóvárosban. A 2004-es athéni játékokon bronzérmet szerzett az Egyesült Államok együttese.

Carmelo Anthony eltiltása

Két mérkőzésre eltiltotta saját játékosát, Carmelo Anthonyt az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban szereplő Denver Nuggets. Az amerikaiak olimpiai keretében is helyet kapott kosarasnak azért kell kihagynia majd a következő idény első két találkozóját, mert ittas vezetésen érték. Anthony április 14-én esett át közúti ellenőrzésen. Az alkoholteszt eredménye alapján bíróságon kell megjelennie. ,,Nagyon komolyan vesszük az ittas vezetést. Carmelo beismerte, hogy hibát követett el, emiatt lelkiismeret-furdalása van" — fogalmazott közleményben Mark Warkentien, a Nugget alelnöke.

Szávay maradt a 15. helyen

Szávay Ágnes maradt a 15. helyen a női teniszezők legfrissebb világranglistáján, amelyet továbbra is a francia nyílt bajnokságon győztes szerb Ana Ivanovic vezet. Női világranglista: 1. (1.) Ana Ivanovic (szerb) 4188 pont, 2. (3.) Marija Sarapova (orosz) 3706 p., 3. (2.) Jelena Jankovic (szerb) 3685 p., 4. (4.) Szvetlana Kuznyecova (orosz) 3565 p., 5. (5.) Jelena Gyementyjeva (orosz) 2745 p... 15. (15.) Szávay Ágnes 1645 p.

Nincs változás

A múlt heti tornák nem hoztak változást a férfi teniszezők világranglistáinak élcsoportjában. A hagyományos rangsort változatlanul a svájci Roger Federer, az idei eredményeket összegző ATP Race-t pedig továbbra is a spanyol Rafael Nadal vezeti. Hagyományos világranglista: 1. (1.) Roger Federer (svájci) 6900 pont, 2. (2.) Rafael Nadal (spanyol) 5755 p., 3. (3.) Novak Djokovic (szerb) 5360 p., 4. (4.) Nyikolaj Davigyenko (orosz) 3115 p., 5. (5.) David Ferrer (spanyol) 3005 p. ATP Race: 1. (1.) Nadal 755 pont, 2. (2.) Djokovic 642 p., 3. (3.) Federer 545 p., 4. (4.) Davigyenko 370 p., 5. (5.) Ferrer 284 p.

Labdarúgó Eb

Az osztrák—svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőinek eredményei: Németország—Portugália 3—2; Törökország—Horvátország 1—1, 11-esekkel: 3—1; Oroszország—Hollandia 3—1, hosszabbítás után; Spanyolország—Olaszország 0—0, 11-esekkel: 4—2. Az elődöntők mérkőzései: Németország—Törökország (ma este 21.45 óra, Bázel); Oroszország—Spanyolország (csütörtök este 21.45 óra, Bécs). A két elődöntő győztesei június 29-én este háromnegyed tíztől mérkőznek meg egymással Bécsben. Mindhárom találkozót az RTV1 és az m1 közvetíti élőben.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-24: Magazin - Józsa Lajos:

Vásári szokások Háromszéken a XIX. században

A sepsiszentgyörgyi iparosok termékeikkel bejárták a környező piacokat, és árultak ott, ahol heti- vagy országos vásárt tartottak.
2008-06-25: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, testvér, anyós, anyatárs, szomszéd, a sepsiszentgyörgyi
KIBÉDI IBOLYA
életének 48. évében türelemmel viselt szenvedés után 2008. június 24-én elhunyt. Drága halottunk földi maradványait 2008. június 26-án 17 órakor helyezzük örök nyugalomra a sepsiszentgyörgyi közös temető ravatalozóházából katolikus szertartás szerint.
Részvétfogadás a temetés napján 16 órától.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4209133