Testvér, szülő — barát is?

2008. június 26., csütörtök, Család

Ismer olyan embert, aki jóformán semmit sem tud távol élő testvéréről, de ugyanakkor elválaszthatatlan, bizalmas barátja másodfokú unokatestvérének? Ismer olyan apát, aki a neki ellentmondó fiát tiszteletlenséggel vádolja? Vagy olyan anyát, aki vejével ,,szövetkezik" saját lánya ellen? És még néhány, az előbbiekhez hasonló kérdést tehetnénk fel.

A barátság mindenekelőtt kölcsönösséget feltételez. Lehet-e tehát a serdülő fiú ,,barátja" az apa? Vagy leányának az anya, anélkül hogy akár egyikük, akár másikuk eme ,,szövetsége" ne a másik szülővel szembeni, jól leplezett ellenérzés lenne? Vajon nem zavarja meg túl az általános (azaz felületes) odafigyelésen a szülő és gyermeke közti bizalmas kapcsolat a két szülő egymás iránti lelki intimitását? A lehetséges válaszok már elemző regények százait teremtették meg a világirodalomban. Nyugodjunk bele: nincs a kérdésünkre egyértelmű felelet. És mégis! Állítom, hogy ma inkább, mint egykor — amikor az apa (nagyapa) a patriarchális családban a megfellebbezhetetlen tekintély volt — lehetséges nem csak az apa és fia, anya és lánya, de akár fordítottan is, problémaoldó és tanácsadó, tanácskérő viszony a nemzedékek között. A kölcsönösség alapján a modern ismeretekkel könnyedén felvérteződő ifjú az újhoz nehézkesebben alkalmazkodó szülő felé ezeket közvetíti. E kölcsönösséget a meghittséget elővarázsoló esti séták, kirándulások, együtt sátorozások, családi jó hírek, sikerek teremtik meg. Hány és hány lelkileg sérült csitri és kamasz jutna ki indokolatlanul felnagyított problémáiból sikerrel, ha megteremtődne ez a közelség!

Unokatestvérem is hangsúlyozta, hogy számunkra az eszmei közösségnek nincs köze a vérségihez... De milyen szépen oldotta gyermekkori düheinket, verekedéseinket igazi testvérivé a nagyvilágnak ,,kiszolgáltatottságunk". Levetve tudat alatti vetélkedésünket környezetünk ránk figyeléséért, felnőttkorunkban mintha egy ismeretlen magnetizmus vonzott volna öcsémhez lelki közelségbe.

Már nem törekedtünk a gyermeki versengésre jellemző ,,mindent én, minden az enyém" abszolutizáló kisajátításra. Ő tudta az én értékeimet, én tudtam az övéit, hiszen igencsak más adottságokat örököltünk, és remek, jó testvérek, s ami több, jó barátok voltunk. Úgy értettük meg egymást, mint a jó barátok: kevés szóval, de ez a kevés szó bennünk folytatódott tévedhetetlenül...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1308
szavazógép
2008-06-26: Sport - x:

Eb-pettyek

* A labdarúgó Európa-bajnokságon elődöntős válogatott szövetségi kapitányának, Guus Hiddinknek a keresztnevét kapta egy orosz kisbaba, az egyik helyi szanatóriumban pedig elkészült a holland szakember szobra.
2008-06-26: Család - Jártó Kocsis Edit:

A régmúltban (Életmód, életenergia)

Az emberek életmenetét az élőhely földrajzi fekvése, a társadalom fejlettségi foka, a vallási szemléletmód, a társadalmi osztályokba, kasztokba való besorolás, az egyik vagy a másik nemhez való tartozás szabja meg, hogy csak a legfontosabbakat említsük. A behatások széles skálája különféleképpen befolyásolta az életmód és az életenergia alakulását.