Életmód, életenergiaA régmúltban

2008. június 26., csütörtök, Család

Az emberek életmenetét az élőhely földrajzi fekvése, a társadalom fejlettségi foka, a vallási szemléletmód, a társadalmi osztályokba, kasztokba való besorolás, az egyik vagy a másik nemhez való tartozás szabja meg, hogy csak a legfontosabbakat említsük. A behatások széles skálája különféleképpen befolyásolta az életmód és az életenergia alakulását.

Nagy általánosságban véve: a különböző történelmi korok embere egy korszakon belül hasonló körülmények közt élt, legfeljebb a földrajzi eltérések módosították a szemléletet. Idővel a különbségek egyre nagyobbak lettek, és már nem beszélhetünk egységes életmódról, életszemléletről. Ahhoz, hogy megértsük mostani önmagunkat, szükségünk van a vázlatos történelmi áttekintésre.

Egy őserdei indián vagy egy nomád arab, mongol törzsnek az életmódja az élelemszerzés köré összpontosult. Létfontosságú volt még a közösség védelme, az utódok gondozása, nevelése. Mindez egybeszövődött a védelmező és támadó harcok sorozatával. Ez az életmód nagyjából azonos nagyságrendű feladatot rótt ki a férfi és a nő számára.

Az ember együtt élt és lélegzett a természettel, annyit vadászott és annyi földet művelt, amennyire a létfenntartáshoz szüksége volt.

A táplálékkal és a környezeti hatásokkal együtt megkapta a föld ,,őserejét". Az idő múlásának nem volt jelentősége, az éjszaka után a nappal következett, nyár után az ősz, munka után az ünnep — az elejtett vad, az ősi szellem, a természeti erők tiszteletére. A tudás, a harci tapasztalat, az ügyesség, a természet kincseinek alapos ismerete képezte a társadalmi rangsorolás alapját. Különös tisztelet illette meg az öregek bölcs tapasztalatát, tanácsát, a felelősségvállalás pedig kötelezővé vált a nagykorúsítási szertartások elvégzése után.

A félelem, a betegség része volt az életnek, de mindezt ellensúlyozta az erős hit és életöröm. Az életmód így kiegyensúlyozott volt, és mindenkiben volt kellő életenergia.

A középkor emberének életmódja már a szigorú vallásosság, illetve annak ellentéte, a ,,ma élek" elv köré összpontosult. A társadalmi ranglétrát már a hatalom — különösen az egyházi hatalom — és a vagyon birtoklása szabályozta. A kor ellentmondásaiból (fényűzés — kosz, tudás — tudatlanság, szegénység — gazdagság) valamilyen módon mindenki részesült. Az egymást érő háborúk, járványok az emberi sorsot végzetszerűnek, előre elrendeltnek tüntették fel.

A normalitás időszakaiban a táplálkozás még mindig változatos, a táplálék pedig kalóriadús volt.

Az életmódhoz igazodva az életenergia is nagy ingadozásokat mutatott. Egy adott határig a vallásos hit megsokszorozta ezt az energiát, később pedig az egyház által felállított merev határok miatt lecsökkentette. E korszakban a tudományok fejlődése lelassult, és az ellentétek közti vergődés — önsanyargatások és orgiák — még tovább fokozták a hiányt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1311
szavazógép
2008-06-26: Család - Puskás Attila:

Testvér, szülő — barát is?

Ismer olyan embert, aki jóformán semmit sem tud távol élő testvéréről, de ugyanakkor elválaszthatatlan, bizalmas barátja másodfokú unokatestvérének? Ismer olyan apát, aki a neki ellentmondó fiát tiszteletlenséggel vádolja? Vagy olyan anyát, aki vejével ,,szövetkezik" saját lánya ellen? És még néhány, az előbbiekhez hasonló kérdést tehetnénk fel.
2008-06-26: Család - Kelemen László:

Kacagógerle (Díszállatok a lakásban)

A kacagógerle hazája Északkelet-Afrika és India, de előfordul a Balkán-félszigeten is. (Vigyázat, ne tévesszük össze a balkáni gerlével!) A háziasított madár Észak-Afrikában, Szomáliában is sikeresen költ. Afrika belsejében a legközönségesebb galamb.