A Biblia éveElőadások Esztergomban

2008. június 26., csütörtök, Család

A Szentírás üzenetéről tartottak kedden előadásokat az esztergomi biblikus szimpóziumon, melyet a Biblia éve egyik legkiemelkedőbb eseményeként értékelt Tarjányi Béla, a konferencia egyik levezető elnöke. A Biblia évét történelmi jelentőségűnek nevezte, mert nem volt még olyan rendezvénysorozat, amelyen katolikusok, protestánsok, ortodoxok azonos témához kapcsolódva ünnepeltek végig egy esztendőt, ezen a konferencián pedig a zsidóság is előadóval képviseltette magát.

A szimpóziumon Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek arról beszélt, hogy a Bibliában Isten az ember nyelvén igyekszik szólni annak érdekében, hogy az emberek hasonlítsanak hozzá. Székely János esztergom-budapesti segédpüspök előadásában megemlítette: a zsidóságnak is megvolt a maga kanonizált Ószövetsége, amelyben meghatározták, hogy mely iratokat tartották szentnek.

Karasszon István, a Károli Gáspár Református Egyetem ószövetségi professzora Mózes öt könyvéről szóló előadásában elmondta, hogy azok három-négy különböző korszakban született törvények összefoglalásai. Arra is kitért, hogy a protestáns egyházak a zsidók által kanonizált iratokat fogadták el Ószövetségnek, míg a katolikusok hét könyvvel többet tartanak számon az Ótestamentumban.

Raj Tamás főrabbi a zsidó Szentírás-magyarázat kapcsán rávilágított: a szövegek alapvetően három szinten értelmezhetőek: szó szerint, allegorikusan, valamint misztikus megközelítésben. Erre példaként az Ábrahám fiának feláldozásáról szóló isteni parancsot hozta fel, amelynek allegorikus jelentése a zsidó­ság későbbi szenvedéseire utalt, míg misztikus magyarázatának üzenete az, hogy Istennek nem feltétlenül kell mindent vakon teljesíteni, mert néha próbára is teszi az embereket, így Ábrahá­mot is, amikor saját gyermeke megölésére szólította fel. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-26: Család - Kelemen László:

Kacagógerle (Díszállatok a lakásban)

A kacagógerle hazája Északkelet-Afrika és India, de előfordul a Balkán-félszigeten is. (Vigyázat, ne tévesszük össze a balkáni gerlével!) A háziasított madár Észak-Afrikában, Szomáliában is sikeresen költ. Afrika belsejében a legközönségesebb galamb.
2008-06-26: Család - x:

Négyszázharmincháromezer gomb

Guinness-rekord lehet a jászberényi Sinka Istvánné 433 000 darabból álló gombgyűjteménye, amelyet hétfőn hitelesített Sebestyén István, a magyar rekordok jegyzője. A gombszámolás ötlete még év elején fogalmazódott meg, amikor a helyi nyugdíjas gyűjtő — akit a városban csak Gombos Roziként ismernek — gyűjteményének kiállítását eltervezték.