JegyzetBesenyőn megállt az idő

2008. július 2., szerda, Közélet

Ha valaki — alkalmi nyári vendégként Háromszéken barangolván — Angyalos felől téved Besenyőre, csak úgy, a fülledt kánikulában váratlanul valamiféle kaland keresésére adja fejét, s netán arra gondol, nézze csak meg, milyen a térség egyik potenciális idegenforgalmi vonzereje, még el sem éri a sokat emlegetett, hangulatos tópartot, amikor bizonyosan megdöbben.

Ha messziről érkezett, értetlenül csóválja fejét, ha közelebbről, talán már csak legyint. De a lehangoltság élménye garantált. Betonbiztos. Megkerülhetetlen, mint az a tucatszám sorakozó, tengelytörő gödör a roggyant vidéki úton, furcsálkodhat, joggal — hát ez is Székelyföld? És a porfelhőbe burkolózó tankcsapdákon kívül, megpillantván az út melletti, jókora rögtönzött szeméttelepet — Sepsibesenyő és Angyalos között tehát —, nem csoda, ha bermudanadrágja zsebében kinyílik csillagos bugylibicskája. Hiszen innen néhány kőhajításnyira a turisztikai vonzerő, emitt meg szenny taszítóereje készteti értetlenségre az arra járót: hogyan lehetséges? Miért e siralmas látvány, még meddig kell rendezetlenül, rögtönözve tárolni a hasznavehetetlen kacatokat, papírt, sörösdobozt, az undor kegytárgyait; a legegyszerűbben és a legkényelmesebben az út mellé hordani a háromszéki falvak szemetét? Mikor lesz végre szakszerű, a vidéket is felölelő hulladékgazdálkodás? Amiről évek óta hallunk, beszélnek róla, beszélnek róla...

Besenyőn, a tóparton különben mintha megállt volna az idő. Nem csak a falu előtti szeméttenger miatt, nem mintha nem lenne egyedi a környezet, s nem lenne bájos a falu, nyugtató a tábor üdesége, jómódra utaló a nyaralók látványa. Csupán ha valaki kíváncsiságból jön, messzebbről érkezik, eldöcög idáig a rettenet útjain, az említett adottságokon kívül alig talál valamit, amit idegenforgalmi szempontból hozzáadhatna e kistérséghez. Szolgáltatásként. Ami csak itt van, amiért érdemes ide jönni. Alighanem sok víznek kell még lefolynia a Besenyő patakán, számtalan hétvégi dajdajt kell még elszenvednie a csendre s a nyugalomra (is) vágyó tópartinak, s bizony, szeméthegyeket kell elhordani a szomszédos hulladéklerakóról, míg e kor igényeihez illeszkedő turizmus gyökeret ereszt e tájon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1322
szavazógép
2008-07-02: Közélet - B. Kovács András:

A nagy és a közepes

Kelemen János
Az állam ipari monopóliuma nem szűnt meg magától 1989 után, szívós továbbélésének mind szervezetileg, mind az emberi mentalitásokban számtalan példáját produkálja az élet környezetünkben. A közéleti demokráciának és sokszínűségnek, az egészséges társadalmi légkör kialakításának, a legkülönfélébb súlyú érdekek kifejezésre jutásának és érvényesülésének is alapkérdésévé vált, hogy a nagyvállalkozók mellett minél több közép- és kisvállalkozó ,,kergesse a labdát". A két kategória között sajátos a munkamegosztás, helyzetmegítélésük, nemegyszer világnézetük is üdvös módon különbözik.
2008-07-02: Magazin - x:

Picasso-kiállítás Hódmezővásárhelyen

Pablo Picasso kerámiáiból, linómetszeteiből és a világhírű spanyol művész vallauris-i munkásságát megörökítő fotográfiákból nyílik kiállítás ősszel a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában — jelentette be Nagy Imre, a Tornyai-múzeum igazgatója.