Picasso-kiállítás Hódmezővásárhelyen

2008. július 2., szerda, Magazin

Pablo Picasso kerámiáiból, linómetszeteiből és a világhírű spanyol művész vallauris-i munkásságát megörökítő fotográfiákból nyílik kiállítás ősszel a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában — jelentette be Nagy Imre, a Tornyai-múzeum igazgatója.

A Vásárhelyi Őszi Hetek októberi programjába illeszkedő tárlat anyaga Hódmezővá­sárhely testvérvárosából, a dél-franciaországi Vallauris-ból érkezik — mondta a művészettörténész. A Picasso-múzeum kölcsönözte kollekció huszonkét kerámiából, kilenc linómetszetből, valamint tizenhét, a művész vallauris-i munkásságát megörökítő fotográfiából áll. A tárlat anyaga az igazgató reményei szerint még bővül néhány, a Szépművészeti Múzeum és a Ludwig Múzeum gyűjtemé­nyé­ben található Picasso-alkotással is. A művészettörténész elmondta, hogy Pablo Picasso 1954-től hosszú éveket töltött a dél-franciaországi Vallauris-ban, ez az időszak életének egyik legtermékenyebb szakasza volt. Itt a Ramie házaspár támogatásával — akiknek műhelyét is használhatta — kerámiatervezéssel és -festéssel is foglalkozott. A művész formabontó módon nyúlt a kerámiához, olyan plasztikai megoldásokat alkalmazott, melyeket előtte még senki — hangsúlyozta Nagy Imre. A Hódmezővásárhelyen bemutatandó kerá­miák három tematikus csoportba sorolhatók: bikaviadalokkal, az emberi arccal és állatábrázolásokkal kapcsolatos munkák lesznek láthatók az Alföldi Galériában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-02: Közélet - Mózes László:

Besenyőn megállt az idő (Jegyzet)

Ha valaki — alkalmi nyári vendégként Háromszéken barangolván — Angyalos felől téved Besenyőre, csak úgy, a fülledt kánikulában váratlanul valamiféle kaland keresésére adja fejét, s netán arra gondol, nézze csak meg, milyen a térség egyik potenciális idegenforgalmi vonzereje, még el sem éri a sokat emlegetett, hangulatos tópartot, amikor bizonyosan megdöbben.
2008-07-02: Magazin - x:

Tisztelgés a paparazzók előtt

Bár a lesifotósok világszerte közutálatnak örvendenek a hírességek körében, nagyon is valós, milliós igényeket elégítenek ki. Feltehetően ezért is vette a bátorságot a Helmut Newton Alapítvány, hogy tisztelegjen a ,,régi iskola paparazzói" előtt, akik még inkább művészek voltak, mint lesifotósok.