A segédek társpoháradása 1840-ben

2008. július 9., szerda, Magazin
A céheken belüli szertartások egyike volt a társpoháradás. Az inasságból felszabadult legény, miután a céh mesterei közül keresztapát választott, aki mindenben kezességet vállalt érte, köteles volt a céh tagjainak ételt és italt fizetni.

Miután a főcéhmester köszöntője elhangzott, a fiatal legény három pohár bort ivott meg, az első poharat az országot, a másodikat a várost, a harmadikat a céhet éljenezve ürítette ki. A három pohár bor sokszor megártott az alig 15—16 éves fiataloknak. Ez történt 1840-ben a Sepsiszentgyörgyi Csizmadia Céhnél tartott társpoháradásnál is, melyről így írt a nótárius a jegyzőkönyvben: ,,Egész czéh gyűlés tartatott 1840 jan. 9-én Szabó Dávid főczéhmester atyánk fia elnökletével. — Fekete István atyánk fia felpanaszoltatott azon hibájáért, hogy csizmadia mester legény Nagy Lázár és Kis Sámuel, mint hogy a társpoharazás végett, gyenge természetűek lévén, meg kapta a bor, le feküdtek egy kevéssé a hátsó házba, hogy aludjanak: oda ki ment egy nagy kötéllel, úgy meg verte őket, hogy erősen sírtak, s még tovább is verte volna, ha Jakots Jóseff atyánk fia ki nem talált volna menni, és hírt nem adott volna. Mely hibájáért midőn investigálta Nemes Czéhünk nagyon hibásnak ítélte, hogy azokat az ártatlan ifjú legényeket midőn aludtak, semmit őkegyelmének nem hibáztak, mégis oly erősen megverte, hogy 2 R. Forintot fizessen határoztatott."

A fenti eset a céheken belüli ősi szokásokat eleveníti fel, amikor a mesterek az inasokkal szinte azt tettek, amit kényük-kedvük diktált. Ezek a szokások a céhek alakulásától, a XII. századtól egészen a XIX. századig tartottak. A nagy történelmi változások — mint például a reneszánsz eszméi — sem érvényesültek a céh törvényeiben. Makacs konzervativizmusuk oda vezetett, hogy 1872-ben megszüntették a céhek működését.

A társpoháradás fennmaradt egészen az 1940-es évekig, azzal a különbséggel, hogy akkor már nem verték kötéllel az ünnepelt fiatal mesterlegényeket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-09: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Nőnek a bérek, túlhevül a gazdaság
Közel negyedével emelkedett egy év alatt a romániai bérszínvonal, tovább fokozva a világpiaci áremelkedések miatti inflációs nyomást. Ez év májusában az egy évvel korábbinál 23,3 százalékkal több, 1248 lej volt az átlagos nettó fizetés — közölte a bukaresti statisztikai hivatal. Áprilisban — a közszférában végrehajtott béremelések miatt — ennél is nagyobb arányú, 24,8 százalékos éves szintű emelkedést mértek. Elemzők azzal magyarázzák a bérek elszaladását, hogy miközben az EU-belépés óta a korábbinál is több román vállal munkát Olaszországban, Spanyolországban és más nyugat-európai államban, a beruházások nyomán odahaza is egyre nagyobb igény van képzett munkaerőre.
2008-07-09: Magazin - x:

Vadállatárverés Namíbiában

Namíbiában elárvereznek több mint száz ritka vadállatot, köztük fekete pofájú impalákat és fekete orrszarvúkat.