Vadállatárverés Namíbiában

2008. július 9., szerda, Magazin

Namíbiában elárvereznek több mint száz ritka vadállatot, köztük fekete pofájú impalákat és fekete orrszarvúkat.

A délnyugat-afrikai országban minden második évben megtartják a nagy vadállatárverést, a bevételt pedig a nemzeti parkok fejlesztésére fordítják. 2006-ban egymillió amerikai dollárt hozott az aukció, a vevők többsége a szomszédos Dél-afrikai Köztársaságból érkezett. Az idei árverést július 25-én tartják. Az ,,árubeszerző" csapatok múlt csütörtökön indultak el az Etosha Nemzeti Parkban, hogy befogjanak nyolc fekete orrszarvút, 21 zsiráfot, 40 bölényt, 16 fekete lóantilopot és 90 példányt a fekete pofájú impala antilopfajból, amely csak Namíbiában és északi szomszédjában, Angolában fordul elő.

Az aukció egyik célja, hogy a külföldi szafari parkok törvényes keretek között juthassanak a helyi állomány frissítéséhez szükséges állatokhoz. A fekete orrszarvúakat és a bölényeket ezért külföldi vevőknek tartják fenn, a zsiráfokra például viszont csak namíbiai jelentkezők licitálhatnak. A Magyarországnál nagyjából tízszer nagyobb, ám alig kétmillió lakosú ország egyik legnagyobb bevételi forrása a turizmus. A nyugati határ több száz kilométer hosszú atlanti-óceáni partszakasz, de a látogatókat elsősorban nem ez vonzza, hanem a természeti kincsekben páratlanul gazdag védett területek és nemzeti parkok. Namíbiát egyébként a németek gyarmatosították a 19. században. 1915-ben a császári katonákat kiűzték a dél-afrikaiak, de jelenleg is több tízezerre tehető a német anyanyelvűek száma az országban. A déli szomszéd megszállása alól 1990-ben szabadult fel Namíbia, és azóta békében fejlődik, míg például a szomszédos Angolában már a függetlenség megszerzésének évében, 1975-ben polgárháború kezdődött, amelyet csak az ezredforduló után sikerült lezárni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-09: Magazin - Józsa Lajos:

A segédek társpoháradása 1840-ben

A céheken belüli szertartások egyike volt a társpoháradás. Az inasságból felszabadult legény, miután a céh mesterei közül keresztapát választott, aki mindenben kezességet vállalt érte, köteles volt a céh tagjainak ételt és italt fizetni.
2008-07-09: Magazin - x:

Plexibe zárt villám

Dísztárgy készítéséhez használnak fel egy ismert elektrofizikai jelenséget az Egyesült Államokban. Az elektronsugaraknak a villám cikázására emlékeztető útját rögzítik átlátszó műanyag táblácskákban.