Testünk, lelkünk

2008. július 24., csütörtök, Család

Az ember szenvedő alanya az evolúciónak. Szenvedi testiségében a lelkiséget, lelkiségében a testiséget. Az állatoknak, még az emberszabású majmoknak sincs ilyen dilemmájuk.

Azt kérdezte tőlem egy ismerősöm — látván a nedves időben nappali sétára előmerészkedő csigát —, miután elmondott egy ,,csigaviccet", hogy ugye, szellemes? Igen — feleltem —, szellemes, de valótlan biológiai szempontból, hiszen az éti csiga kétnemű. Megtermékenyülésük mégis páros — nos, hát ennyiben a viccet akár biológusként is ,,igazolhatom"...

Mondják, hogy a kétnemű ember nemi aktusa teremti meg valójában a homo sapienst, hiszen ilyenkor forr eggyé az immár ,,szétválaszthatatlan" Ember. Ez persze, képletes bölcselkedés. Valójában talán ilyenkor válik igazán hangsúlyossá női, illetve férfilétünk. A nemi vágy, a libidó a fajfenntartás csapdája. Az embernél azonban egyre inkább az élvezet semmi mással össze nem hasonlítható tettre hívója. Szerelemmel, vagy anélkül...

Hol van ilyenkor emberlétünk megkülönböztető lényege: értelmünk és érzelmünk? Jelen van-e, avagy csak az érzékeink, amelyek szerveink minden porcikájából előtörve elnyomják lelkünk nemesebb felét? Ha kapcsolatunk szerelmi, lelki életünk része, örül e feszültségoldó viharnak. Ha pusztán testi kielégülés, nem oldja érzékeink követelését jobban a szomjat oltó pohár víznél.

De kérdésünkre felelve: hogyan lehetséges eme látszólag kibékíthetetlen kettősségünk szétválása, lehet-e nemek közti (vagy nemen belüli) barátság szerelmi vágyak nélkül? Vagy szükségszerűen előbb-utóbb átfolyik egyikből a másikba? A történelem ismer híres barátságokat (Assisi Szent Ferenc és Szent Klára, Chantal Francisca és Szalézi Szent Ferenc stb.), amelyekből ,,kiűzetett" a nemiség. Ellenkező oldalon de Sade márki nemi kicsapongásai s túlfűtött erotikáról szóló könyvei híresültek el a köztudatban, a lelkiség nélküli perverzitás közmondásos személyisége lett.

Egészséges szemléletű ember épp úgy nem tagadhatja meg a nemiség megnyilvánulásait, mint a lelki-érzelmi barátság jogosultságát. Ezek harmóniája teremti meg azt az állapotot, amelybe, ha családban gondolkozunk, beleszülethetnek gyermekeink, és óvó irányításunk hasznukra lesz. Ha pedig lemondunk a családalapításról, tartós kapcsolat akkor is csak a testünk és lelkünk egymásra hangolódásával valósulhat meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-24: Család - x:

A tíz legrosszabb örökletes betegség (folytatás július 10-i számunkból)

6. Túlsúlyosság. Nem kell más az elhízáshoz, mint egészségtelen ételek és egy súlyos génkészlet. Az egyik tudományos elmélet szerint ugyanaz a gén, amely elődeinknek segített túlélni az éhínséget, dolgozik most a jólétben élő emberek ellen. Az elhízást gyakran szervi rendellenességek okozzák, amelyek jellemző kísérő tünete lehet kisebb-nagyobb túlsúly, többek között ilyen a nemi szervek fejletlenségével járó Bardet-Biedl és Prader-Willi szindróma.
2008-07-24: Család - x:

A szobatisztaságról

Az otthoni nevelés nagy felelősséget jelent a szülők részéről. Az ő vállukon nyugszik az, hogy kicsinyüknek testi, szellemi és lelki oktatást nyújtsanak. Az otthoni minták követése a nevelés szempontjából nagyon meghatározó lehet. A szobatisztaság képességet jelent, melynek birtokában a gyermek már tudja ellenőrizni, irányítani bizonyos testi szükségleteit. Erről pedig minden gyermek esetében ténylegesen csak akkor beszélhetünk, ha már maga kérezkedik ki, és hosszabb-rövidebb ideig várni is tud, ha szükséges.