Négyezer éves vécéhumor

2008. augusztus 6., szerda, Magazin

A világ legöregebb feljegyzett vicce majdnem négyezer év távolából azt bizonyítja, hogy a ,,vécéhumor" már eleinktől sem állt messze.

A Kr. e. 1900-ból eredeztetett sumer tréfa szerint: ,,Mi az, ami időtlen idők óta nem történt meg? Fiatal nő nem szellentett a férje ölébe." Ez a vicc vezeti a tízes toplistát, amelyet a világ legősibb tréfáiból állított össze a Wolverhampton Egyetem. A második helyen egy fáraós élc áll Kr. e. 1600-ból: ,,Hogy lehet feldobni egy unatkozó fáraót? Egy hajórakomány halászhálóba öltözött meztelen lányt indítasz útnak a Níluson, és arra biztatod a fáraót, hogy fogjon halat." A legszakállasabb brit vicc a tizedik századból való, és az angolszász humor trágárságát leplezi le: ,,Mi csügg egy férfin, amit bele akar dugni a lyukba, ahol gyakran megfordult már? Hát a kulcs."

A tréfáknak sok változata született az idők során kérdés-felelet formában vagy szellemes szólásként, esetleg találós kérdésként. De mindben közös, hogy kifigurázzák a tabukat, és némiképp lázadók ― összegezte tapasztalatait az egyetem egyik tanára, és megerősítette: a kutatás során bebizonyosodott, hogy a mai viccek ősei a legrégibb korokból származnak.

A tanulmányt a brit Dave tévécsatorna rendelte meg az egyetemtől, amelynek honlapján (http://www.dave-tv.co.uk) el is lehet olvasni a tíz legöregebb viccet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-08-06: Magazin - x:

Viperák a gázvezeték-építkezésnél

Herpetológust is alkalmaznak a Beregdaróc és Hajdúszoboszló közötti gázvezeték építésénél, a 130 kilométeres csőrendszer ugyanis Csaroda határában a viperák élőhelyén húzódik keresztül, így a mérges kígyók gyakran feltűnnek a munkaterületen — közölte Lakatos Edina, a Mol-csoporthoz tartozó Földgázszállító Zrt. sajtószóvivője.
2008-08-06: Magazin - x:

Hogy mik vannak!

Sajtérlelő gregorián dalok
Gregorián zenével érleli sajtjait egy tehenészeti iskola Ausztriában. Méghozzá nagy sikerrel. A sajtok ugyan nem tapsolnak, ám sorra nyerik a graz-altgrottenhofi iskolának a díjakat. Persze, nem akármilyen muzsikára érlelődnek, hanem paradicsomira: arra a gregorián lemezre, amely felkerült a brit slágerlista tízes élbolyába, és amelynek címe A paradicsom zenéje. Ezt játsszák állandóan a pincében érő két és fél tonna sajtnak szerenádként. ,,A sajtok mikroorganizmusok révén érnek, azok pedig biztosan érzékelik a muzsika rezgéshullámait" ― idézte az iskola egyik tanárát az osztrák sajtó. A tanintézet amúgy nem fukarkodott a hangminőséggel: hi-fi dolby surround rendszert vett bő fél illió forintnyi euróért. Mivel azóta a Grottenhofer Auslese sajtok sorra nyerik a díjakat, igencsak vájtfülűek lehetnek a mikroorganizmusok.