Hogy mik vannak!

2008. augusztus 6., szerda, Magazin
Sajtérlelő gregorián dalok

Gregorián zenével érleli sajtjait egy tehenészeti iskola Ausztriában. Méghozzá nagy sikerrel. A sajtok ugyan nem tapsolnak, ám sorra nyerik a graz-altgrottenhofi iskolának a díjakat. Persze, nem akármilyen muzsikára érlelődnek, hanem paradicsomira: arra a gregorián lemezre, amely felkerült a brit slágerlista tízes élbolyába, és amelynek címe A paradicsom zenéje. Ezt játsszák állandóan a pincében érő két és fél tonna sajtnak szerenádként. ,,A sajtok mikroorganizmusok révén érnek, azok pedig biztosan érzékelik a muzsika rezgéshullámait" ― idézte az iskola egyik tanárát az osztrák sajtó. A tanintézet amúgy nem fukarkodott a hangminőséggel: hi-fi dolby surround rendszert vett bő fél illió forintnyi euróért. Mivel azóta a Grottenhofer Auslese sajtok sorra nyerik a díjakat, igencsak vájtfülűek lehetnek a mikroorganizmusok.

Madarat repülni megtanító férfi

Gémet tanított meg repülni egy férfi Nagy-Britanniában igen fáradságos rohangászással és karverdeséssel. Elárvult fiókaként találta egy fészekben, miután a gémszülőkkel vihar végzett. A 42 éves Gary Zammit magához vette, nevelgette a szürke gémet, majd pedig amikor eljött az ideje, repülési leckéket adott neki. Elkezdett rohangászni háza udvarán, karjait szárnyként csapkodta meg kitárta, miközben „gémül" rikoltozott. Dude — ez lett a gém neve — utánozni kezdte „nevelőapját", azzal a különbséggel, hogy ő idővel repülni is tudott. „Egy kicsit olyan volt, mint gyereket biciklizni tanítani, csak jóval hülyébben néztem ki. Idiótaként rohangásztam és hadonásztam a karommal, aztán Dude elkezdett repülni, először csak alig egyméteres magasságban. Ma már húsz méternél magasabbra is felemelkedik, amíg nem hívom vissza" — mondta a madártanár a Daily Telegraph brit lapnak. Dude tenyérnyi volt, amikor Zammit magához vette, most 90 centiméter magas, szárnyainak fesztávolsága 1,2 méter. Ahhoz túl szelíd, hogy szélnek ereszthessék a vadonba.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-08-06: Magazin - x:

Négyezer éves vécéhumor

A világ legöregebb feljegyzett vicce majdnem négyezer év távolából azt bizonyítja, hogy a ,,vécéhumor" már eleinktől sem állt messze.
2008-08-07: Máról holnapra - Sylvester Lajos:

Parlagfű

Az etnobotanikával (is) foglalkozó Kakas Zoltán szólt, hogy a sepsiszentgyörgyi vasútállomás környékén rengeteg a parlagfű. A múlt évben riasztott néhány városi tanácstagot a hozzánk is berontó veszélyről, amit teljes közönnyel fogadtak.