Röviden

2008. augusztus 14., csütörtök, Világfigyelő
Ukrajna korlátozta a fekete-tengeri orosz hadiflotta mozgását

Ukrajna tegnap úgy döntött, korlátozza a fekete-tengeri orosz hadiflotta mozgását. Viktor Juscsenko elnök rendelete alapján mindazon haditengerészeti és légi egységek, amelyek áthaladnak az ukrán tengeri határon, mozgásukról 72 órával azelőtt tájékoztatniuk kell az ukrán vezérkart. Az útvonaligényre vonatkozó dokumentumban fel kell tüntetni azt is, hogy az adott egység milyen fegyverzettel rendelkezik, illetve milyen hadianyagokat és lőszerkészletet visz magával.

Eközben a kijevi parlament tárgykörbe vette azt a törvénytervezetet, amely elfogadása nyomán Ukrajna felmondaná az Oroszországgal kötött szerződését, amely az orosz hadiflotta ukrán felségvizeken való tevékenységét szabályozza. A kijevi külügyminisztérium vasárnap közölte: fenntartja magának a jogot, hogy megtiltsa a visszatérést ukrajnai bázisukról a grúz partokhoz vezényelt orosz hadihajók számára.

Lövöldözés Németországban

Ismeretlenek lelőttek két férfit és egy nőt kedd este a Németország nyugati részében fekvő Rüsselsheim belvárosában — közölte a rendőrség. A hatóságok először négy halálos áldozatról tájékoztatták a sajtót, majd a számot a szerda reggeli órákban háromra módosították, hozzátéve, hogy a negyedik áldozat életveszélyes állapotban van. A támadók elmenekültek a helyszínről. A bűntény este nyolc óra körül történt Rüsselsheim sétálóutcáján egy fagylaltozóban számos szemtanú előtt. A gyilkosság indítéka és az áldozatok személyazonossága egyelőre nem ismert. Feltételezik, hogy a két férfi áldozatnál jóval idősebb nő csak véletlenül került a lövések útjába. A rendőrség nem talált forró nyomot, amelyen elindulhatott volna. Az elkövetőkről csak annyit tudni, hogy török állampolgárok.

Árvízkár Kárpátalján

A kenyérgabona kétharmada ment tönkre Kárpátalján a július végi árvíz következtében, de a károsult gazdákat és gazdaságokat nem kárpótolja az állam. Az ukrajnai megyében az esős időjárás miatt a learatatlan búza víz alá került vagy kicsírázott, ezért jó esetben csak állatok takarmányozására lesz alkalmas. Hasonló módon károsodott a többi gabonaféle termése is. A legnagyobb árvízkárokat a hegyvidéki járások szenvedték el, ahol zömmel a háztáji gazdaságok termése ment veszendőbe, de ezért az állam kárpótolja az embereket, lévén az a térség katasztrófa sújtotta övezet. Gondot jelent viszont, hogy a nem kevésbé károsodott síkvidéki mezőgazdasági területeken a magángazdáknak és az állami gazdaságoknak nem jár kárpótlás a termésveszteségért, mert a megye alföldi részét az állam nem ismerte el katasztrófa sújtotta térségnek. Márpedig a kárpátaljai kenyérgabona szinte teljes egészét a síkvidéki Beregszászi, Nagyszőlősi, Ungvári és Munkácsi járásokban termesztik. Például a Beregszászi járásban egy tízezer hektáros, összefüggő mezőgazdasági terület nagy részén megsemmisült a termés, ám kárpótlásra senki nem számíthat.

Már Mladic is tárgyal

Bosnyák lapértesülés szerint Ratko Mladic a szerb titkosszolgálatokkal tárgyal arról, hogy feladja magát. A Banja Lukában megjelenő Glas Srpske napilap tegnapi számában egy magát megnevezni nem kívánó szerb kormányilletékesre hivatkozva azt írta: a belgrádi hatóságok arra akarják rávenni a tizenhárom éve körözött volt boszniai szerb tábornokot, hogy önszántából adja fel magát a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. ,,Szerbia eltökélt szándéka, hogy véget vet Mladic bujkálásának" — hangoztatta a nyilatkozó. A lap egyéb részletekkel nem szolgált.

Beomlott az Európai Parlament álmennyezete

Beomlott az álmennyezet egy része az Európai Parlament strasbourgi épületének plenáris üléstermében — jelentette be az EP sajtószolgálata tegnap. Emberi sérülést az egyelőre ismeretlen eredetű omlás nem okozott, az épület a nyári szünet miatt csaknem teljesen üres volt. Az omlás az álmennyezet mintegy tíz százalékát érintette. A kárfelmérés és a helyreállítás azonnal megkezdődött. A közlemény szerint a cél az, hogy a szeptember eleji plenáris ülésig a termet helyreállítsák.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-08-14: Világfigyelő - x:

Az EU kész közreműködni a béke fenntartásában

Az Európai Unió kész szerepet vállalni a grúziai békefenntartásban, a ,,helyszínen" is — derült ki az EU-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli rendkívüli találkozóján. A részvétel formája azonban nem dőlt el, arról további egyeztetések zajlanak majd az unióban. Azt is leszögezték, hogy az EU más nemzetközi szervezetekkel együttműködve kíván bekapcsolódni a rendezésbe.
2008-08-14: Közélet - Sylvester Lajos:

Tübingeni doktori fokozat után a sepsiszentgyörgyi egyetemen

Antal Noémi — lánykori nevén Tóth Noémi — kétgyermekes anya, Tübingenben doktorált, a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen végezte el a biotechnológiát. Ezután lehetősége adódott három évre kimenni Németországba doktorálni.