Megjelent: A felesleges utazás

2008. augusztus 16., szombat, Kultúra

…És egyre szomorúbbak lesznek a történetek, egyre sivárabbak, reménytelenebbek, kilátástalanabbak. A század ott vész a doberdói sáncokban. Elvágva az ezredtől. Először az élelem fogy el. Egereket esznek, füvet, bogáncslevest, bábakalácsot. Megfőzik a derékszíjakat, a bakancsot. Elfogy a muníció is. Ébren delirálnak.

A fiúk a Duna-csatornánál pusztulnak el. Számok egy listán. Hastífusz, vérmérgezés végez velük, szadista pribékek. De a nap ott villog a Duná­ban. Tomboló remény. Éjszaka, a barakkban, tátott szájjal horkolók között kockázik a végzet. Káprázatok közé vész a jövő. Az unokák, belőve magukat, tébolyultan vigyorognak. Ez itt Erdély, az örök reménykedők, örök becsapottak földje. Távol van s mégis oly közel a borzasztó huszadik század...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2008-08-16: Kultúra - Borcsa János:

Aki a mindenséggel lép szövetségre

Nem most, életműve betetőzéseként keres a mindenséggel szövetséget Lászlóffy Aladár, amint egyik késői versében, az Erdélyi szép szó 2006. évi kötetében olvasható Mindentudás címűben mondja, hiszen ő induló, beérkezett és érett költőként-írástudóként egyaránt e szövetség építése jegyében gondolkodott és alkotott, s ebből kifolyólag otthonosan mozoghatott lírai alanya, az egyetemes történelem helyszínein és időmélységeiben. Az egyetemesség mint a Lászlóffy-költészet talán legfőbb jegye nem szólamként hangzik el verseiben, nem külsőségként jelenítődik meg, hanem természetes lírai viselkedésmód, lévén hogy eleven és szerves kapcsolatként fogta és fogja fel a lírai hős és a nagy egész közötti viszonyt, ami tulajdonképpen a József Attila-i ,,mindenséggel mérd magad"-igény versbeni megvalósítása.
2008-08-16: Kultúra - Farcádi Botond:

Háromszéki képzőművészek Finnországban

Munka közben Karjaában — Vargha Mihály
Három sepsiszentgyörgyi képzőművész — Albert Levente, Vargha Mihály és Vinczeffy László — a finnországi Karjaa városában vett részt egy nemzetközi alkotótáborban, melynek finn, svéd, dán, litván magyar vendégei is voltak. Vinczeffy mély vizek fölötti festményeivel, Vargha Mihály szobraival, Albert Levente vegyes technikával készült alkotásaival vett részt a tíznapos rendezvényen, melynek végén Turkuban huszonnégy alkotó munkáiból nyílt kiállítás.