Háromszéki képzőművészek Finnországban

2008. augusztus 16., szombat, Kultúra

Munka közben Karjaában — Vargha Mihály

Három sepsiszentgyörgyi képzőművész — Albert Levente, Vargha Mihály és Vinczeffy László — a finnországi Karjaa városában vett részt egy nemzetközi alkotótáborban, melynek finn, svéd, dán, litván magyar vendégei is voltak. Vinczeffy mély vizek fölötti festményeivel, Vargha Mihály szobraival, Albert Levente vegyes technikával készült alkotásaival vett részt a tíznapos rendezvényen, melynek végén Turkuban huszonnégy alkotó munkáiból nyílt kiállítás.

,,Időnként csak a hidakra alapozhatunk — akár szigeteket is összeköthetnek — annak tudatában, hogy ledöntött korlátokkal sem mindig sikerül eljutni a túlsó partra" — értékelte a rendezvény fő témáját Albert Levente. A turkui kiállításon egyébként nemcsak hidakról, vizekről volt szó, hanem belefért az absztrakció, a rajz, a performansz, a táj, a portré, a kifelé-befelé fordulás, a dekorativitás. Albert Levente szerint a kortárs képzőművészet több szeletével való megismerkedésük folyamatában a legnagyobb élményük a fa titkainak, erejének számbavétele volt — Finnország legnagyobb kincsét művészetté alakította a természet és az emberek. ,,Bebizonyosodott, hogy időnként ki kell szabadulni a műterem falai közül, s talán megszületik az a híd, ahol legfőbb közös környezetünk az erdő marad" — mondta a háromszéki képzőművész.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-08-16: Kultúra - Bogdán László:

Megjelent: A felesleges utazás

…És egyre szomorúbbak lesznek a történetek, egyre sivárabbak, reménytelenebbek, kilátástalanabbak. A század ott vész a doberdói sáncokban. Elvágva az ezredtől. Először az élelem fogy el. Egereket esznek, füvet, bogáncslevest, bábakalácsot. Megfőzik a derékszíjakat, a bakancsot. Elfogy a muníció is. Ébren delirálnak.
2008-08-16: Kultúra - x:

Kovásznai színjátszók Zsámbékon

A romániai magyar műkedvelő színjátszást a határokon túli magyar amatőr színjátszók XVII. találkozóján Zsámbékon a bukaresti Petőfi Színkör és a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínjátszók képviselték.
A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínjátszók Molnár János vezetésével Lázár Ervin egy kevésbé ismert elbeszélését dolgozták fel, ezt láthatta a Kárpát-medencéből verbuválódott közönség a több évtizedes múltra visszatekintő zsámbéki fesztiválon.