Háromezer éves izraeli méhészet

2008. október 4., szombat, Magazin

Már háromezer évvel ezelőtt ― Dávid és Salamon király korában ― is foglalkoztak méhészettel Izraelben. A Jeruzsálemi Héber Egyetem régészei az ország északi részében, a tel-rehovi térségben folytatott ásatások során fedezték fel az eddig ismert legrégebbi, ember által létesített méhészet maradványait.

Sem a Közel-Keleten, sem a régió közelében nem bukkantak eddig a méhészkedés régészeti emlékeire ― számolt be a hároméves feltárás eredményeiről Amihai Mazar, az egyetem archeológusprofesszora kollégáival az Antiquity folyóirat szeptemberi számában ― olvasható az Archaeologica hírportálon. ,,Az ipari méztermelés nyomainak felfedezése teljesen átalakítja ismereteinket a térség gazdaságáról" ― hangsúlyozták a tudósok. A kutatók közül sokan úgy vélik, hogy az ókori izraeliek fügéből és datolyából készítették a mézet. A Bibliában sehol sem említik a méhészkedést mint a méz előállításának módját ― mutatott rá Amihai Mazar. A méhészkedés legkorábbi ismert ábrázolása egy 4500 éves egyiptomi templomi reliefen látható. A szentély falán az egykori művész férfiakat ábrázolt, amint lépes mézet gyűjtenek henger alakú tartályokból. A kaptárok óegyiptomi ábrázolása megegyezik azokkal a méhkasokkal, amelyekre Tel-Rehovban bukkantak. ,,Ilyen kaptárokat használnak egyébként mind a mai napig a Földközi-tenger és a Közel-Kelet hagyományos méztermelői" ― jegyezte meg a leletekkel kapcsolatban Gene Kritsky, a cincinnatti College of Mount St. Joseph entomológusa. Meggyőződése szerint a tel-rehovi lelet azért oly jelentős, mert egy teljes méhészetre bukkantak, ahol minden munkafolyamat végigkövethető.

Az izraeli régészek huszonöt henger alakú kaptárt fedeztek fel: a méhészet az egykori város központjában működött, s magas téglafal vette körül. A 80 centiméter hosszú és 40 centiméter széles agyagkaptárok három sorban helyezkedtek el. A legjobb állapotban fennmaradt kaptár alján egy aprócska nyílás látható, amelyen a méhek közlekedtek, levehető tetejét pedig fogantyúval látták el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-04: Magazin - x:

Tízéves a Zöldségzenekar

Fennállásának tizedik születésnapját ünnepelte koncerttel a bécsi Zöldségzenekar (The Vegetable Orchestra, avagy Gemüseorchester) Bécsben a tekintélyes RadioKulturhausban.
2008-10-04: Közélet - Sylvester Lajos:

Dr. Havadtőy Sándor magyarságszolgálata (Kovásznától a Yale egyetemig, 3.)

Id. Havadtőy Sándor kopjafás sírja a kovászna-vajnafalvi temetőben
A Szabad Európa Rádió protestáns félórái
’56 után nem mentem a Szabad Európa Rádióhoz. Viszont ’67-ben, amikor Magyarországon új alkotmányt írtak az egyházak részére is, akkor több előadást tartottam és kritizáltam, amiért ez az alkotmány nem engedi meg a papoknak, hogy a börtönbe bemenjenek, nem engedik a kórházi látogatást, nem engedik a vallástanítást, csak szűkösen a templom körül lehet egyházi munkát végezni, s ez lehetetlenség. Kovács Imre, a híres író azt mondta: Sándor, gyere vissza a Szabad Európához. Szüleim is kértek, hogy szóljak: Halljuk a hangodat!