Iskolák és alkalmazottak érdekében

2008. október 7., kedd, Közélet

Az általános iskolák megmentése, a diplomás dadák elismerése és a takarítószemélyzet törvény szerinti pluszjavadalmazása érdekében a tanfelügyelőség és a szakszervezet vegyes bizottságának összehívását kérte Nagy Gábor, a Tanügyiek Szabad Szakszervezetének háromszéki elnöke. A bizalmi lapunknak elmondta, mindhárom kérdésben felhatalmazása van az érintettek részéről, hogy két szakszervezeti társával együtt képviselje ügyüket a hattagú bizottságban.

A szakszervezet azt szeretné elérni, a tanfelügyelőség a jövő tanévre érvényes beiskolázási számok jóváhagyása előtt alkossa meg azt a stratégiát, amellyel elkerülhető, hogy idővel bármelyik I—VIII. osztályos intézmény a Kiss Árpád Általános Iskola sorsára jusson, vagyis megszűnjön. A téma napirendre tűzését az tette sürgőssé, hogy a megyeközpont négy általános iskolája az új tanévben azzal szembesült, hogy lényegesen csökkent a kezdő osztályokban a tanulólétszám, s míg néhány évvel ezelőtt négy-öt párhuzamos osztályuk volt, jelenleg olyan iskola is van, ahol alig egy-kettő telik meg. A Nicolae Colan, Ady, Gödri Ferenc és Váradi József Általános Iskola igazgatói és szakszervezeti csoportvezetői közösen foglaltak állást az úgynevezett mamutiskolák diákelszippantó beiskolázási szokása ellen, és azt szeretnék, ha ezek korlátoznák az I. és V. osztályba beírt gyermekek számát.

Továbbá a szakszervezet azt teszi szóvá a vegyes bizottságban, hogy bár a napközikben dolgozó dadák hónapok óta megszerezték a szakképzett gyermekgondozói képesítést, továbbra is szakképzetlenként fizetik őket. Az érdekvédelmi szervezet a takarítószemélyzet ügyében is eljár, ugyanis a munkatörvénykönyv alapján a kínos/kellemetlen munkát (a jogszabály szövege szerint ,,muncă penibilă") végző alkalmazottak fizetésük tíz százalékával egyenlő pótlékra jogosultak, s míg sok megyében megkapják a juttatást, Háromszéken ezt a törvénycikkelyt nem alkalmazzák.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2008-10-07: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Székelyföldi vadásznapok

Mintha merőben kettévágták volna a két napot: szombaton verőfényes volt a vénasszonyok nyara, vasárnap pedig megállás nélkül öntözte az őszi eső a Nyírnek nevezett fennsíkot Málnás fölött. Reggel fúvósok ébresztették a lakosságot, majd huszonnégy sátorban ötfős csapatok mérték össze tudásukat nyúlpaprikás és vadas készítésében. Ötletesek, szellemesek voltak a csapatnevek.
2008-10-07: Közélet - Váry O. Péter:

Jelfaállítás Veszprémben

Veszprémben az aradi vértanúk tiszteletére rendezett tegnapi emlékünnepség legfontosabb eseménye annak a kopjafának — jelfának, miként a veszprémiek nevezik — a felállítása volt, mely Sepsiszentgyörgy önkormányzatának ajándékaként került legrégebbi testvérvárosunkba.