Gombabőségben, télre is gondolva

2008. október 9., csütörtök, Család

Lilapereszke és társai - kosárszámra

A várt októberi gombabőség bekövetkezett. Nap mint nap felkeresnek ismerősök gombavizsgálatra teli kosarakkal, amit nem lehet napokon belül elfogyasztani, de téli étrendünket változatosabbá tehetik.

A most begyűjthető gombák kivétel nélkül tartósíthatóak: a gyakori őzlábgombák (nagy, karcsú, csipkés őzláb), a pereszkék (lila, csoportos, fenyőpereszkék), a csiperkék (erdei, erdőszéli, mezei, kétspórás stb.), akárcsak a vastag húsú és erdeinkben gyakori szürke tölcsérgomba.

A szárítás egyike a leggyakoribb módszereknek. A szárított gombák nem csak megőrzik jelentős fehérje és főleg C-vitamin-, valamint kalcium- és vastartalmukat, de aromaanyaguk is hangsúlyosabb lesz. A lassú, de értékőrző konyhai, felfűzéses szárítás ajánlottabb, mint a gyorsabb, de értékcsökkentő mesterséges eljárás. A nagy őzlábgomba tönkjét is szárítsuk meg. Értékes gombaport őrölhetünk belőle. Leveseinkbe kitűnő. Hasonló módon őrizhetjük meg a trombitagombát is. A nedves tartósítás ecet, illetve olaj hozzáadásával inkább a lazább, nagyobb víztartalmú gombáknál és a rókagombánál ajánlott, de ha csöves a termőréteg, azt távolítsuk el. Fagyasztással történő tárolás szinte mindegyik őszi gombánál ajánlható (itt is kivétel a keseredésre hajlamos rókagomba). A fagyasztott gombákat felengedés nélkül használjuk fel forró zsiradékba, főzővízbe téve. A gombaolaj 1 dkg szárított gombából vagy gombaporból készül: fél liter olívaolajba, majd sötét üvegbe tesszük a gombát. Két hét után szűrjük le keverékünket. Saláták öntetéhez kitűnő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-09: Család - x:

A lelki egészség világnapja

A Lelki Egészség Világszö­vetsége nyilvánította október 10-ét a lelki egészség (a lélekben szenvedők) világnapjává. Az 1948-ban alakult világszövetség arra törekszik, hogy elősegítse az érzelmi és lelki zavarok megelőzését, megfelelő kezelését és a mentális zavarokban szenvedők gondozását. A lelki betegségben szenvedő emberek ugyanúgy rendelkeznek az emberi méltóság, az egyenlőség elidegeníthetetlen jogával, mint az emberiség valamennyi más tagja. Ezeket a jogokat az Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozata is kinyilvánította.
2008-10-09: Múltidéző - Bogdán László:

A menekülő (Utolsó utáni levél a más(ik) világba)

Kedves Laci, egy kelet-európai hajnalban rendszerint azt képzeli, hogy sokat tud a világról. A titkait. A rejtelmeket, a szövedéket, a hálót. Estére rendszerint kiderül, hogy ez a sok is milyen kevés. De ezt már a másvilági Sugás asztalánál beszélhetjük majd meg.