Az Insect 15. születésnapja

2008. október 11., szombat, Magazin

Az Insect együttest különösebben nem kell bemutatni, hiszen Erdélyben ― és nemcsak itt ― nevük egyet jelent a zenés paródiával, fellépéseik hatalmas tömegeket vonzanak, albumaikat rekordmennyiségben vásárolják meg.

A ma már 15. évét ünneplő együttes megalakulásakor tagjai még nem gondolták, hogy ezt a popzenében ,,matuzsálemi kort" megéri, hiszen akkor rock-punk együttesként, bár megvolt a maga rajongói csapata, a többség egyértelműen elutasította produkcióját, nem beszélve a rádiókról, amelyek hallani sem akartak róla. Az első három albumért bizony nem szedték szét a lemezárusokat, ők már-már a felbomláson gondolkoztak, mikor menedzserük javaslatára újítottak: minél népszerűbb dalokat dolgoztak fel, a színpadi produkciót mind kosztümök, mind mozgás terén sokkal pörgőbbé tették. Aztán megszületett a csoda: a Mane-lej című paródiájuk kezdett hihetetlen gyorsasággal az interneten terjedni. Kezdetben sokan nem is tudták, hogy Insect-felvételt néznek, csak küldözgették egymásnak. A dal bevonult a lakodalmas zenekarok repertoárjába, a Rádió 21 országos román hálózat lejátszási listájára tette, és kijött az album, Amilyen olyan címmel. A sok letöltés és kalózmásolat ellenére rövid idő alatt aranylemez lett, s három új dal hozzáadásával a Fele apă, fele víz címmel megjelenő különkiadás szintén rekordokat teremtett, s most, két év után platinalemez. Igazi sikersztori a mai időkben, mikor egyre nehezebb zenét eladni. De nem az Insectnek... hiszen a néhány hónapja megjelent új album, az Ahogy esik, úgy suppan, a nyár legjobban eladott lemeze, az Insect-produkció pedig a legtöbb rendezvényre meghívott műsor lett.

Az együttes és menedzsmentje, a 15. évfordulót, valamint a frontember, Csuty harmincadik szülinapját nagyszabású paródia-show-val ünnepli október 18-án 20 órától a sepsiszentgyörgyi új sportcsarnokban. Ott lesznek mindazok a polgármesterek, rendezvényszervezők, akik vendégül látták az évek során a Bogarakat, valamint a támogatók és azok a személyek, akik az együttes karrierjét előmozdították. Jókedvben, bolondériában nem lesz hiány, lesz tűzijáték, fellép meghívottként a Bihar megyei Mohácsi Brigitta, de a szervezők egyéb meglepetéseket is tartogatnak.

A belépőjegyeket a Dancs Market videotékában árusítják naponta 12 és 17 óra között, valamint a koncert napján a helyszínen is.

És hogy ilyenkor mit lehet kívánni egy együttesnek? Csak így tovább, Csuty, Timkó, Meli és Kinguci! (-)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-10: Közélet - Váry O. Péter:

Külföldi hírek

Alkalmatlan törvényjavaslatok
A Fidesz szerint a kormánynak vissza kellene vonnia adótörvény-javaslatait és a költségvetési előterjesztést, mert alkalmatlanok arra, hogy reagáljanak a világgazdasági folyamatokra — mondta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke. Az adótörvények és a költségvetés felett ,,eljárt az idő", még teljesen más helyzetben készültek, és más forgatókönyveket vázoltak fel 2009-re, mint amire a jelenlegi helyzetben szükség lenne — közölte a politikus. Példaként hozta fel, hogy a kormány háromszázalékos gazdasági növekedéssel számol a költségvetésben, holott már londoni elemzők szerint is jó, ha jövőre 1—1,5 százalékos lesz a növekedés.
2008-10-11: Magazin - x:

Jön a Depeche Mode

Jövő évben újra Romániában koncertezik a brit rockegyüttes a Tour of Universe 2009 európai turnéja alkalmával. Május 16-án lépnek fel Bukarestben az Izvor parkban.