HáziorvosAz influenza elkerülése

2008. október 16., csütörtök, Család
Általános teendők a megbetegedés kivédésére:

1. a testi higiéné betartása, gyakori kézmosás, főleg beteggel való érintkezés után

2. a tömeg és a betegekkel való érintkezés kerülése

3. az öngyógyítás helyett azonnali jelentkezés az orvosnál bármilyen tünet megjelenésekor

4. a beteg személyt külön szobába kell fektetni, amit jól ki kell világítani, szellőztetni és melegíteni (24—26 Celsius-fokig)

5. a szobában szellőztetéskor a hőmérséklet ne csökkenjen 18—20 Celsius-fok alá

6. a betegek használjanak saját zsebkendőt köhögéskor vagy tüsszentéskor

7. a beteg gyermekek maradjanak otthon, hogy ne adhassák tovább a betegséget

8. az influenzás beteggel minél kevesebb időt szabad együtt tölteni.

Az influenza elleni védőoltás

A megbetegedést legkönnyebben az influenza elleni védőoltással lehet elkerülni. Ez csak a jelenlegi influenzavírusok ellen nyújt védelmet, nem a különböző, influenzához hasonló, ám enyhébb tünetekkel járó betegségek ellen. A védőoltás már az egyéves gyermekeknek is ajánlott.

Az oltást kapó személynek egészségesnek kell lennie. Az oltást még a hideg szezon beállta előtt, minden évben, októbertől decemberig kell beadni. A szérum minden évben más, összetételét az Egészségügyi Világszervezet szabja meg, és ezt minden gyártónak átadja.

A védőoltás ingyenes azoknak:

1. akiknél fennáll a komplikációk veszélye. Ilyenek az idős személyek, a fogyatékosok, a különböző intézmények bentlakói, krónikus betegségben szenvedő gyermekek vagy felnőttek (szív- és érrendszeri-, tüdő-, anyagcsere-, vese- vagy immunrendszer-betegségek), a 65 év fölöttiek, a HIV-fertőzött gyermekek és felnőttek, azok a gyermekek és fiatalok (6 hónap és 18 év között), akik hosszú távú aszpirinkezelést kapnak;

2. akik a munkájuk által átadhatják a betegséget az első csoportban felsoroltaknak: orvosok, nővérek, kórházak és orvosi egységek alkalmazottjai (főleg a szülészeti, intenzív terápia osztályokon és a mentőállomásokon), a gyermek- és öregotthonok alkalmazottjai, az első csoportban felsorolt személyek családtagjai.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlja a terhes nők és a kis gyermekek oltását is. A terhes nőket a terhesség bármelyik szakaszában be lehet oltani, az oltás nem okoz mellékhatásokat vagy elváltozásokat a magzatban. A szoptatás ideje alatt is lehet védőoltást adni.

A védőoltás nem ajánlott azoknak, akik allergiások a tojásra. A lázas vagy fertőző betegek esetében meg kell várni, amíg elmúlik a betegség, és csak azután lehet az oltást beadni.

Mellékhatások

Hat-tizenkét órával az oltás után helyi elváltozások jelentkezhetnek (az esetek 30—50 százalékában): fájdalom, a bőr kivörösödése, megkeményedése, kék folt. Ezek maguktól eltűnnek. Jóval ritkábban (az esetek egy százalékában) általános tünetek jelennek meg: 39 fok alatti láz, ami gyorsan elmúlik lázcsökkentő gyógyszer használata után. Nagyon ritkán jelentkeznek súlyos allergiás hatások, mint például veseproblémák vagy általános sokk.

A védőoltás beadása

Az oltást csak orvos vagy nővér adhatja be, izomba vagy bőr alá. Ajánlatos az orvos tanácsát kérni a szérum beszerzése előtt. Az influenza elleni oltást egyidejűleg lehet adni más oltásokkal, de a test más részébe.

A tavalyról megmaradt oltóanyagok az idén már nem használhatók!

A közegészségügyi minisztérium szerint, ha decemberig nem kap minden jogosult személy védőoltást, akkor az oltási kampány akár februárig vagy márciusig is eltarthat. Az idén először csak egyedi dózisú oltásokat rendelt a közegészségügyi minisztérium, mivel az elmúlt években nehézséget és veszteséget okozott a többszörös dózisok használata.

Kovács Sándor, a megyei közegészségügyi hatóság munkatársa

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-16: Család - Jártó Kocsis Edit:

Bari meséje (Állatok és emberek)

A kedves, jó tanuló Bari pár hónap iskolába járás után arra a következtetésre jutott, hogy nem érdemes jónak lenni, inkább olyanná kell válni, mint a fekete bárányok.
2008-10-16: Család - x:

Visszaadni annak, aki elhagyta? (Postaláda)

Mindenek felett játszodjék és nőjön a gyermek...
(Bolyai Farkas)
Napjainkban a legnagyobb és legfontosabb helyet gyerekeink foglalják el. Próbálunk megtenni mindent annak érdekében, hogy biztonságos, kényelmes körülményeket biztosítsunk nekik.