A Magyar Művészetért Díj

2008. október 22., szerda, Magazin

A Magyar Művészetért Díj és az általa megtestesített eszmerendszer célja a Magyarországon és a határokon túl, a messze nagyvilágban is működő-alkotó magyar művészek munkájának megbecsülése, támogatása, díjazása, kiadványokban történő bemutatása-megőrzése, beleértve a posztumusz alkotásokat is. A díjat dr. Gubcsi Lajos alapította 1987-ben.

A Magyar Művészetért Díj kuratóriuma (a továbbiakban MM) az alábbi konkrét és közhasznú cél szerinti tevékenységeket folytatja munkájában:

* kulturális örökség óvása — e célból díszalbumsorozat kiadása két évtizedre szóló könyvterv alapján

* a magyarországi nemzeti kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos kitüntető kulturális tevékenység

* az euroatlanti integráció elősegítése a magyar nemzeti kultúra kincseinek felmutatásával

* a kulturális életet szolgáló tudományos tevékenység, kutatás támogatása.

Fontos elv, hogy az irányító testületek munkájában csak olyan művészek vesznek részt, akik már megkapták A Magyar Művészetért Díjat.

A díj maga egy aranyozott tűz- és sodronyzománc emlékérem rovásírással, másrészt 100 000—500 000 forint közötti pénzösszeg (posztumusz díjaknál nincs pénzjutalom).

Az Árpád fejedelem-díj

Az MM és a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. eredetileg Árpád fejedelem halálának 1100. évfordulójára, 2007-re alapította és kívánta adományozni az Árpád fejedelem-emlékdíjat. Átadásának nyitánya után Magyarországon és a határon túl is olyan odaadó elismerést és örömöt váltott ki az emlékdíj híre, súlya, a díjazott első személyek és intézmények jelentősége, hogy újjáalapították. Eszerint az Árpád-emlékdíjat minden további évben, a belátható jövőben fenn kívánják tartani s évente öt esetben adományozni.

Az Árpád fejedelem-díjjal járó emléklapban olvasható:

„(...) Árpád kivételes jelentőségű uralkodónk egy olyan korban, amikor az uralkodás a nép sorsa, jövője előtti teljes hódolatot jelentette. A honfoglalás a magyarság egyik legdicsőségesebb tette. A Millennium Magyarországa tudta, hogyan kell emléket állítani a honfoglalás történelmi súlyának és így fejedelmének, Árpád apánknak. A mai Magyarország adós.

Az egyik legnagyobb magyarra, Árpád fejedelemre kívánunk emlékezni most, amikor 2007-ben A Magyar Művészetért Kuratóriuma és a Herendi Porcelánmanufaktúra összefogásában létrehozzuk az Árpád fejedelem-emlékdíjat, és átadjuk jeles magyarjainknak, magánszemélyeknek, történelmi emlékeket hordozó intézményeinknek, közösségeinknek a történelmi Magyarország egészén, összesen száz alkalommal: a múltban alkotott örökség, benne a várrendszer őrzőinek, az egyháznak, a jövőt alkotó közösségeknek s igen nagy hangsúllyal a személyes elhivatottság képviselőinek.

(…) Árpád fejedelem szobrát külön e célra alkotta meg Herend iparművésze, Tamás Ákos. A törzsektől kapott erőt, a fejedelmi tekintélyt, egy nép örökké érvényes szimbólumát képviseli a lovas szobor: Verecke ihletett pillanatát.

(…) Árpád fejedelem emlékszobrával, a benne megtestesülő szellemmel A Magyar Művészetért és Herend — teljes erkölcsi erejével, támogatóinak bizalmát élvezve — kifejezi háláját a honalapítók, a magyar történelem őket követő nagyjai és korunk jelesei előtt."

Egy évvel ezelőtt, szintén a Gábor Áron Teremben, az autonómia megteremtéséért folytatott küzdelméért többek között a Székely Nemzeti Tanácsnak adták át az Árpád fejedelem-díjat. Ugyancsak Árpád fejedelem-díjat kapott tavaly a kolozsvári Apáczai Csere János Református Líceum, Böjte Csaba szerzetes, a Duna Televízió, a Magyar Nemzeti Múzeum, Nemeskürty István, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum, a Sapientia Egyetem, Sára Sándor filmrendező, Orbán Viktor.

A Bartók Béla-emlékdíj

A díjat főleg a zenei élet nagyjainak és mecénásainak ítélik oda, de nemcsak nekik. Abból a megfontolásból kiindulva, hogy Bartók Béla nem csupán világhírű zeneszerző és a népzene értékeinek legnagyobb ismerője, hanem kimagasló tudós is volt, tudományos tevékenységet is elismernek e díjjal. Idén a három díjazott között találjuk a csernátoni Haszmann Pál Múzeumot is. (sz.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-22: Riport - B. Kovács András:

A város fejlődni akar (Örvénylő telekügyek)

Hangleütő riportunk a város körül örvénylő telekügyekről megragadott egy gondot — annak szabályozási hátterére is fényt kellene deríteni. A megyeszékhely urbanisztikai osztályához fordultunk pár olyan észrevétellel, mely előző riportunkból, illetve olvasóinktól származik.
2008-10-22: Magazin - x:

Színjátszással csökkenthető a hajléktalanok száma

Művészetterápiával segíti a hajléktalanok társadalomba való visszailleszkedését a Magyar Vöröskereszt budapesti szervezete. Az új módszertani eljárással 2001-ben kezdett el foglalkozni a szervezet, amikor megalapította a madridi úti hajléktalanszállón a hajléktalanokból álló AHA Színpadot (A HAjléktalanok színpada).