Kortárs sötét szobák

2008. október 22., szerda, Magazin

Elsötétített pajtától kezdve unicumos üvegen át az emberi szájig a legkülönfélébb dolgokból készítettek művészek a fényképezőgép elődjének tartott camera obscurát; a munkáikból összeállított sokszínű tárlat anyaga hétfőtől tekinthető meg a budapesti Magyar Fotográfusok Háza — Mai Manó Házban.

A Camera obscura — kortárs sötét szobák címet viselő kiállítás a közelmúltban meghirdetett Camera Obscura fotópályázatra érkezett, a zsűri által értékelt alkotásokból áll — mondta el Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Házá­nak ügyvezető igazgatója. A bemutatott anyag különlegességét a létrehozásához szükséges technika egyedisége, időigényessége és a hozzá kapcsolódó képalkotói hozzáállás adja — jegyezte meg, hozzátéve: a falakon látható képek egy jól átgondolt alkotói folyamat végeredményeként születtek meg, filozofikus mélységű, látványos tárlatot garantálva.

,,A camera obscura maga a nagybetűs fotográfia, és manapság, mikor már lényegében bármivel lehet fényképet készíteni, egyfajta menekülési útvonal is egyben" — jegyezte meg Teleki Balázs Balogh Rudolf-díjas fotográfus, a kiállítás kurátora. A január 4-ig látható tárlat mellett több, a camera obscurához kapcsolódó programnak is otthont ad a magyar főváros: Budapest két pontján állítottak fel szobaméretű, egyszerre több látogatót is befogadó camera obscurákat — az elsötétített építményekbe csak egy-egy apró lyukon keresztül jut be a fény, amely a házikók belső falára vetülve a környéken közlekedő járókelőket mutatja fejjel lefelé. Ezek mellett beltéri lyukkamerák is láthatók a város különböző pontjain, és egy camera obscurává alakított busz is járja majd Budapest utcáit, a város forgatagát a feje tetejére állítva mutatva be a rajta tartózkodóknak.

A camera obscurát, a sötétkamrát tartják a fényképezés ősének. A zárt doboz egyik oldalán vágott lyukkal szemben homályos üveget helyeztek el, amelyen fordított állású kép keletkezett. A kép rögzítésére először a francia Joseph Nicefore Niépce volt képes, aki a kamera képét fényre keményedő bitumennel bevont üveglapra vetítette és fixálta — igaz, ötnapos (később már ,,csak" 8—10 órás) exponálási idővel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-22: Magazin - x:

Harminc évet kapott a kannibál szakács

Harminc év börtönre ítélte egy brit bíróság a kannibál szakácsként elhíresült Anthony Morleyt, aki megölte meleg partnerét, s feldarabolta egyik combját, megfűszerezte, majd olívaolajban kisütötte.
2008-10-22: Magazin - x:

Mikor vagyunk kreatívak?

Este tíz után vagyunk a legkreatívabbak, ilyenkor támadnak a legjobb ötletek ― derült ki egy brit felmérésnek köszönhetően. A Crowne Plaza nemzetközi szállodalánc megrendelésére végzett vizsgálatban 1426-an vettek részt ― olvasható a The Daily Telegraph brit lap honlapján.