A következő kormány emeljen

2008. október 29., szerda, Közélet

Áprilistól emelik a tanárok fizetését, amennyiben addig napvilágot lát egy, a közalkalmazottak bérét szabályzó törvény — áll abban a sürgősségi rendeletben, amelyet tegnapi ülésén hozott a kormány. Noha a parlament által elfogadott és az államelnök által pénteken kihirdetett törvény értelmében a tanárok bérének ötvenszázalékos emelése október elsejétől lett volna esedékes, ettől a hónaptól kezdődően csupán kilenc százalékot kapnak. Călin Popescu Tăriceanu kormányfő azzal magyarázta a döntést, hogy teljesen természetellenes a még ismeretlen összetételű eljövendő kormány fizetéspolitikáját megszabni, ezt rájuk kell hagyni.

Nem élünk a mesében, ahol a jelenlegi kormány a farkas, és mindenki más jó tündér — jelentette ki Tăriceanu. Van pénz, de azt nem lehet mind fizetésekre kiadni — mondotta. Ugyanakkor azt is közölte, hogy kidolgozták a jövő évi állami költségvetési tervezetet, és korlátozták egyes intézmények kiadásait. Az így megtakarított összegeket átcsoportosították: mintegy 500 millió lejt a szárazság okozta károk felszámolására, 200 milliót fűtéskorszerűsítésre, 122 milliót igazságügyre (köztük a szegények ingyenes jogi képviseletére), 57 milliót pedig a nemrég megnyílt olaszországi és spanyolországi konzulátusokra szánnak. * Három tanügyi szakszervezet már bejelentette, hogy hétfőtől általános sztrájkba lép, a D-LP pedig megkezdte az aláírásgyűjtést a bizalmatlansági indítványhoz. Frunda György RMDSZ-szenátor viszont alkotmányos, felelős és erkölcsös döntésnek minősítette a fokozatos béremelésekre vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet. * Az ötvenszázalékos tanügyi béremelésekre vonatkozó törvény tegnap megjelent a Hivatalos Közlönyben, nem sokkal azután, hogy a kormányfő bejelentette ennek elhalasztását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-29: Magazin - x:

Ablakmosó ékszerrabló

Ablakmosónak álcázta magát az az ékszerrabló, aki Milánó központjában fényes nappal kiürített egy kirakatot.
2008-10-29: Közélet - Farkas Réka:

Felfüggesztenék a népszavazás vitáját (székelyföldi autonómia)

Sikerült egységes álláspontot kialakítaniuk a székelyföldi önkormányzati vezetőknek az autonómia-népszavazás ügyé­ben. Tegnap délutáni sepsiszentgyörgyi ülésükön a ,,hét vezérből" hatan voltak jelen: a két megye elnöke, Tamás Sándor és Borboly Csaba, Ráduly Róbert, Csíkszereda, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es, Rácz Károly, Kézdivásárhely és Mezei János, Gyergyószentmiklós MPP-s polgármestere. Elemezték a népszavazás kérdését, és arra a következtetésre jutottak, hogy mivel a kezdeményezett határozat nem tesz eleget az érvényességhez szükséges jogi követelményeknek, és a települések jelentős részében egyelőre még nem indítványozták ennek napirendre tűzését, tanácsosabb lenne elhalasztani a tervezetek vitáját.