Férfiak Európában

2008. október 30., csütörtök, Család

A fiatal férfiak élete bonyolultabb, mint bármikor — ez derült ki abból a tanulmányból, amelynek eredményeit a Discovery Networks Europe tette közzé. A felmérés során tizenöt országban kérdezősködtek a Discovery Channel munkatársai, hogy jobban megismerjék célcsoportjukat, a 25—39 év közötti férfiak életmódját, véleményüket számos társadalmi kérdésről.

A fiatal magyar férfi céltudatos, modern és összetett — ezt állapították meg a felmérés alapján a csatorna kelet-európai vezetői. Bár a magyar férfi fontosnak tartja az egyenjogúságot, meglehetősen konzervatív. A megkérdezettek csupán negyven százaléka ért egyet azzal, hogy egy férfi ugyanolyan jól fel tud nevelni egy gyereket, mint egy nő. Ezzel a románokkal és az olaszokkal együtt a legkonzervatívabb nemzetek közé tartozunk — állapították meg összesen 12 000 férfi megkérdezése után. A hitelre vásárlásban is a lista végén szerepelnek a magyarok — a hollandokkal és a németekkel együtt.

A XXI. századi férfi hatalmas evolúciós folyamaton ment át, több, összetettebb kihívásnak kell megfelelnie, és nagy nyomás nehezedik rá. A saját férfiassági modell megtalálása nem könnyű, hiszen nagyok az elvárások velük szemben, ugyanakkor nincs egyértelmű követendő példa.

Típusok viszont léteznek: ilyen a Családfenntartó (ez a típus Romániára jellemző leginkább), a Modern irányító (ilyenek a svédek és a franciák), az Énközpontú (mint a német vagy a holland) és az El nem kötelezett, aki csak a mának él.

Családfenntartó, testőr és szülő — és még számos más szerepben kell jót alakítani ahhoz, hogy az élet ma gördülékenyen működjék. Ha nem dolgozol — nem is létezel. A munka a jelenkor csatamezeje — ahogyan a közvélemény-kutatás fogalmaz. A munkapiaci dzsungel Lengyelországban és Romániában a legkeményebb.

A mai életmódra jellemző hedonizmus és a stresszes munkakörnyezet gyakran ütközik az egészséges életstílus iránti törekvésekkel. Az alapos szakértelem, a szenvedéllyel űzött hobbi egyben kiváló társadalmi tőke is. Megfigyelhető szinte mindegyik országban, hogy a fiatal férfiak egyre későbbre tolják vagy éppen átrendezik az élet hagyományos mérföldköveit. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-30: Család - x:

Szakrendelő szerelmi bánatra

A szakítástól szenvedőkre szakosodott magánrendelőt nyitott egy bécsi pszichológus és egy életvezetési tanácsadó, akik szerint le kell dönteni a szakítást övező tabukat, és meg kell adni a lehetőséget az embereknek, hogy megszabadulhassanak a szégyenérzettől, és kibeszélhessék az átélt traumát.
2008-10-30: Család - x:

A nélkülözhetetlen tojás

Szakemberek szerint az anyatej után a tojás a legteljesebb, mással nehezen pótolható fehérje; zsírjai, ásványi anyagai és vitaminjai ideális arányúak, D-vitamin-forrásként kimagasló jelentőségű, ugyanakkor kalóriaértéke csekély. Egy időben elterjedt az a vélekedés, hogy magas koleszterintartalma miatt (190 milligrammot tartalmaz a sárgája) fogyasztása csak korlátozott mennyiségben ajánlott, de az 1990-es évek elején több vizsgálat bizonyította: a tojásban lévő koleszterinféle nem káros, sőt, kifejezetten hasznos. Napi egy tojás elfogyasztása egyenesen ajánlott, ugyanis az emberi szervezet normális működéséhez a koleszterinre — ami a sejtek fontos építőanyaga — szükség van.