A nélkülözhetetlen tojás

2008. október 30., csütörtök, Család

Szakemberek szerint az anyatej után a tojás a legteljesebb, mással nehezen pótolható fehérje; zsírjai, ásványi anyagai és vitaminjai ideális arányúak, D-vitamin-forrásként kimagasló jelentőségű, ugyanakkor kalóriaértéke csekély. Egy időben elterjedt az a vélekedés, hogy magas koleszterintartalma miatt (190 milligrammot tartalmaz a sárgája) fogyasztása csak korlátozott mennyiségben ajánlott, de az 1990-es évek elején több vizsgálat bizonyította: a tojásban lévő koleszterinféle nem káros, sőt, kifejezetten hasznos. Napi egy tojás elfogyasztása egyenesen ajánlott, ugyanis az emberi szervezet normális működéséhez a koleszterinre — ami a sejtek fontos építőanyaga — szükség van.

A teljes tojás mintegy negyvenféle fehérjét tartalmaz, s ezek a legjobb minőségűek, közel tökéletesnek tekinthetők, ezért a gyakorlatban hozzájuk viszonyítják a többi táplálék fehérjéit. A tojásban összesen tizenhárom vitamin található, közülük a D-vitamin legfontosabb forrásául a tojás szolgál. Lecitin- és kolintartalma miatt az egyedfejlődés korai szakaszában, de időskorban is fontos az idegrendszeri funkciók kialakulása, megtartása terén.

Olyannyira fontos élelmiszer a tojás, hogy már világnapot is szentelnek neki: minden október második péntekét. A napot a Nemzetközi Tojásszövetség hirdette meg 1999-ben. (MTI—i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1322
szavazógép
2008-10-30: Család - x:

Férfiak Európában

A fiatal férfiak élete bonyolultabb, mint bármikor — ez derült ki abból a tanulmányból, amelynek eredményeit a Discovery Networks Europe tette közzé. A felmérés során tizenöt országban kérdezősködtek a Discovery Channel munkatársai, hogy jobban megismerjék célcsoportjukat, a 25—39 év közötti férfiak életmódját, véleményüket számos társadalmi kérdésről.
2008-10-30: Közélet - x:

Tompa Károly emlékezik: Gyökerek és lombok (1956 Sopronban, 3.)

Tompa Károly (1923, Kisbacon — 2002, Sopron)
Tompa Károly: Főképpen azért voltak nehéz idők, mert nem tudtuk, hogy mennyi a spicli a hallgatóság és az oktatók között. Szörnyen vigyáznunk kellett minden mondatunkra, szavunkra, mert hiszen abban a dokumentációban, amit elégettem, hátborzongató részletességgel ki volt dolgozva, hogy az egyetem spiclijei — ahogy ők mondták, oktatói káderesek — a Deák téri időjelzőnél mikor, hány óra hány perckor találkozzanak az ávós tiszttel. Vagy a hallgatói káderes a tartótiszttel. Ott volt a szeptemberi munkaterv pontosan, névvel. Azóta tudom, hogy kik voltak az oktatói káderesek. Valószínűleg, a hallgatók is tudják.