Restaurálják az Apor-kódexet

2008. november 1., szombat, Közélet

Végleges immár: az elkövetkező egy év folyamán restaurálják a Székely Nemzeti Múzeum legbecsesebb kincsét, a negyedik magyar nyelvemlékként számon tartott Apor-kódexet. A rendkívül rossz állapotban levő műkincs helyreállítását az Országos Széchényi Könyvtár szakemberei végzik.

Az Apor-kódex zsoltárait, imáit férfi szerzetesek másolták az első magyar bibliafordításból, valószínűleg, a Mátyás király halálát követő években, majd a Nyulak-szigeti (Margitsziget) premontrei apácák köttették össze Budán általuk másolt további egyházi szövegekkel együtt, valószínűleg, a Dózsa parasztháborúja és a mohácsi vész közötti időszakban. A kódex nevét tulajdonosa, az író báró Apor Péter tiszteletére kapta, Altorjára nagybátyja, gróf Apor István révén kerülhetett, később pedig, 1877-ben báró Apor Zsuzsanna ajándékozta a Cserey-gyűjteménynek. Szö­vegét 1881-ben közölték, 1942-ben Budapesten hasonmás kiadást készítettek az Apor-kódexről, mely ott vészelte át a második világháborút is — szerencsére, hiszen a Székely Nemzeti Múzeum menekítésekor valószínűleg, bekerült volna a múzeum számos kincsét tartalmazó ládáknak valamelyikébe, s a zalaegerszegi bombázáskor megsemmisült volna. A kódex végül 1953-ban került vissza Sepsiszentgyörgyre, kiállítására viszont nem kerülhetett sor, mivel a műtárgy állapota rendkívül rossz, magas savtartalmú tintája miatt hullanak ki belőle a betűk. Az 1989-es rendszerváltozást követően két ízben is történt kísérlet restaurálására, azonban mindkettő meghiúsult. Most végre helyreállítását annak köszönhetően végzik el a magyarországi szakemberek, hogy az Országos Széchényi Könyvtár a jövő ősszel Budapesten rendezendő, Magyar nyelvemlékek című kiállításon szeretné bemutatni az Apor-kódexet is. A kódexről ezúttal nemesmásolat és kiállítási anyag is készül, így végre a közönség is megismerkedhet e hatalmas értékű magyar nyelvemlékkel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1341
szavazógép
2008-11-01: Közélet - Váry O. Péter:

Félezren túl a Mentor

Közszolgálatként indult a marosvásárhelyi Mentor Könyvkiadó, a kilencvenes évek elején gazdátlanul maradt Látó szépirodalmi folyóiratból kinőve, s másfél évtized után bebizonyosodott, közszolgálatként is működik.
2008-11-01: Közélet - x:

Művelődési szervezőiroda létesül

Közös szervezőiroda működtetéséről döntöttek a sepsiszentgyörgyi művelődési intézmények.