HatárhelyzetekPusztuló síremlékek, pusztuló emlékezet

2008. november 1., szombat, Magazin

Első világháborús emlékmű a sepsiszentgyörgyi köztemetőben

A Honvédnévkönyv sepsiszentgyörgyi bemutatója alkalmával a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében összegyűlt kisszámú résztvevő a kialakult beszélgetés során nagyszámú, többnyire a lakosság, az egyházi és világi intézmények vezetőinek és testületeinek a honvédemlékek számon tartásával és gondozatlanságával, ezek pusztulásával kapcsolatos kérdéssel rukkolt ki.

Kezdjük mindjárt a legnagyobb súlyúval: a sepsiszentgyörgyi református temetőben pusztulnak a sírok, gondozatlanok a kripták, hírneves ,,mikós" igazgató sírhelye a temetői hulladék és a gaz tárolóhelyévé vált. Elhagyott sírhelyek, sírkövek kerültek idegen kézre.

Demeter Lajos helytörténész kifejtette, hogy a municípiumi polgármesteri hivatal nemrég leköszönt testületének nevében Czimbalmos Kozma Csaba alpolgármester — a jelenlegi városmenedzser — vállalkozott arra, hogy a közérdekű sírhelyek és síremlékek — ilyenek az egykori honvédtisztek és honvédek sírjai-sírhelyei és a jeles emberek temetkezési helyei — a város gondozásába és felügyelete alá kerülnek.

Demeter Lajos, a Honvédnévkönyv — Sepsiszentgyörgy, 1848—1849 társszerzője olyan magyarországi példákat sorolt fel ebben a témakörben, ahol az önkormányzatok gondoskodnak a síremlékek és sírhelyek gondozásáról és elidegeníthetetlenségéről, s a városi és községi kertészetek szakszerű felügyelete alá helyezték ezeket. Nálunk, ahol Háromszék hőstettekben leggazdagabb időszakára emlékeztető, azonosított és még rejtőzködő honvédemlékek vannak, a hanyagság és nemtörődömség, a történeti emlékezetkihagyás miatt pusztulnak a síremlékek, és rendszerint március 15. vagy halottak napja előtt végeznek el — ha egyáltalán elvégeznek — némi lomtalanítást és gyomtalanítást.

A tanácskozássá és fórummá alakuló múzeumi beszélgetésben költői kérdésnek tűnik az: vajon az új sepsiszentgyörgyi városvezetés vállalja-e a kiemelten fontos sírhelyek gondozását?

Természetes, hogy az érdekelt egyházi intézménnyel együtt vállalnia kell ezeket a választási ciklusokhoz nem kötődő ügyeket, hiszen a kegyeleti szempontokon túl a város és a települések szégyene a jelenlegi állapot, amely az itt élő emberek hiányos történelmi tudatának szégyenét terítik szét ország-világ szerte.

A beszélgetések során szó volt arról is, a különféle nyári táborozások milyen mértékben alkalmasak arra, hogy a sírkerteket és sírhelyeket rendbe rakják. Erre igen jó példa Csernáton, ahol a tájmúzeum táborozói több ízben azonosították a honvédsírokat, a kidőlt köveket helyreállították s a feliratozást felfrissítették. Különleges példa az is, ami Sósmező felhagyott és elhanyagolt magyar temetőjével történt, amelyet az Ojtozban táborozó 64 Vármegye Ifjúságának debreceni csapata és az ojtoziaknak a Rózsa famíliához kötődő csoportja rakott rendbe, s a még kibetűzhető feliratokat is újrafestette.

A beszélgetésben felszínre került az is, hogy iskoláink vezetői és tanári kara sem szaggatja el a hámfát, ami az elődeink iránti kegyelet ápolását illeti. Jellemző, hogy az olyan összejöveteleken is, mint a mostani, néhány nyugdíjas tanáron kívül senki pedagógus nem vesz részt. Nincs jelen egyetlen középiskolás diák sem, holott ennek valaha nálunk hagyománya volt. Kónya Ádám növendékei és baráti köre, Berde Zoltán és Albert Ernő tanítványai az ,,átkos" időszak körülményei közepette is gondoskodtak a város jelesei síremlékének gondozásáról, az ifjúság történelmi érdeklődésének felkeltéséről és ébrentartásáról.

Ezen a megbeszélésen nem hangzott el megjegyzés, de rendezetlen gondjaink közé tartozik a köztemető világháborús emlékoszlopának restaurálása, amelyről éppen a feliratokat tartalmazó lapok hámlanak le.

A Demeter Lajos és Demeter László szerzőpáros sepsiszentgyörgyi (szemerjai, kilyéni, szotyori) Honvédnévkönyve eléggé nem méltányolható kutatói munka eredménye, s a folytatás is az lesz, de a fáradságos helytörténeti feltárás csonka és hiányos marad, ha a temetőink síremlékeire vésett nevek és adatok, a tárgyi emlékek a szemünk láttára pusztulnak el.

A mostani kérdésfelvetés groteszk érdekessége, hogy ez éppen egy, a történelmi tudatot erősítő könyv bemutatója kapcsán hangzik el, de éppen ez adhat súlyt, és nyomatékosíthatja a halottak napja előtti gyakorlati megoldások fontosságát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-01: Magazin - x:

Mindenszentek és halottak napja

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek (latinul: Festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé.
2008-11-01: Magazin - x:

16. ALTER-NATIVE nemzetközi rövidfilmfesztivál

A marosvásárhelyi Kultúrpalotában november 5—9. között tartandó 16. ALTER-NATIVE nemzetközi rövidfilmfesztiválra az idén 52 országból benevezett 577 alkotás közül az előzsűrizés után 55 rövidfilm került be a versenyprogramba, ebből 15 magyar, 8 hazai alkotás, 3 pedig román—magyar koprodukció.