Piroska védőbeszéde a farkas étkezése előtt

2008. november 1., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Máthé László grafikája

,,Tudom, tudom... Nem, nem is kell mondanod. Tudom, egy kicsit elkéstem ezzel. De mégis, talán még egyszer, utoljára megpróbálhatom, nem? Hidd el: nem akarlak én meggyőzni Téged semmiről.

Az igazat megvallva soha nem is (mármint az előbb sem) akartalak, talán csak túlságosan intenzíven próbáltam elmondani a véleményemet. Most bocsánatot kérek ezért. És kérlek, hogy hallgass. Hallgass meg egyszer... Ha kell, hát utoljára...

Ott kezdeném, amikor elindultam otthonról. Nem is, ha jobban belegondolok, ott kell kezdenem, hogy kisgyerek voltam. Sőt, még pontosabban: valahonnan nagyon messziről kéne nekikezdeni a magyarázatnak. Azokból az időkből, amikor talán én még nem is léteztem, s talán maga az emberi lét is gyerekcipőben járt.

Mindegy... A lényeg, hogy valahol neki kellene kezdeni. Legyen itt:

Kezdés:

Szereted a gyerekeket, ugye? Hidd el, én is szeretem őket, bár bevallom: nem imádkozom minden este értük. Viszont nem is falom fel őket reggelire. És szeretem a családomat, a közösséget, ahol még annó, pár évvel ezelőtt magam is azt a bizonyos tojáshéjat hordtam a hátsó felemen. Mert hidd el, az is egy közösség, mint a ti falkátok, csak ezt mi amolyan ,,ember-nyelven" hívjuk így. És igen: szeretem a pontosságot, a figyelmet, a kitartást, a becsületesen elvégzett munkát. És szeretem megenni ennek a munkának a gyümölcsét is, sőt, szeretem megenni az életet, a kitartást, a figyelmet. Néha imádom felfalni a pontosságot, és néha utálom, ha imára kényszerítenek. Látod, mennyi közös van bennünk? Csupa egészséges tápanyag... Ettől nő nagyra a kislány... és persze a Farkas...

Na, de a gond akkor kezdődik, amikor Te, kedves Farkas, engem akarsz felfalni. Ha most félénk nyuszi lennék, azt mondanám, hogy eredj balra, a másik ösvényre, ott van egy sokkal szófogadóbb kislány, mint én. Biztosan könnyebben csapdába csalhatnád... Nem járna ennyit a szája, és rövid időn belül a gyomrodban végezné. Azaz a részed lenne... Nem ám kiegészítőd, hanem a táplálékod, amiből erőt és energiát vonhatsz ki.

Hogy honnan tudom én ezt ilyen jól? Ugyan már, kedves Farkas... Több éve járok ebbe az erdőbe. Nemegyszer láttam már, ahogyan becserkészel, majd felfalsz egy-egy gyereket. Sőt, néha még engem is figyeltél, csak nem hitted, hogy észreveszem. Jóllehet talán csak a vakszerencse mentett meg... valami égből pottyant csíkos szerencse...

No, de visszatérve a szándékomhoz: magyarázni szeretnék. Szeretném elmondani, hogy véleményem szerint miért nem kellene pontosan engem megenned. Egyszerű... És ismételten csak arra kérlek, hidd el: végtelenül egyszerű. Mert önző módon élni szeretnék. Ki szeretnék sétálni az erdőből, és lehetőleg találkozni szeretnék a nagymamámmal. Vagy más idegenekkel, akik később a barátaim lehetnének. Csak ennyi az érvem..."

folytatás a következő részben... a következőben... és a következőben... amikor már a szerző sem lesz szerző, de a mese... az folytatódik

Máthé Kincső

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1322
szavazógép
2008-11-01: Kovakő - diákmelléklet - x:

Diák vagyok a drámaosztályban (Iskoláról kilencedikes szemmel)

Igen, új, azaz kicsi drámás vagyok, és nagy örömmel tölt el, hogy ezt mondhatom.
Nagyon tetszik a drámaosztály. Persze, vannak dolgok, amikben csalódtam. Nem számítottam arra, hogy elég megterhelő az én eddigi kényelmes életemhez viszonyítva. Vágytam ide.
2008-11-01: Kovakő - diákmelléklet - x:

Mozgolódó diáktanácsok

Csapatépítő tábor a Mikó DT-nek
Két héttel ezelőtt szervezték meg a Székely Mikó Kollégium Diáktanácsának csapatépítő képzését. Helyszín: Benedek-mező. Létszám: elég sok. Az érkezés időpontja este hét óra lett volna, de nem mindenkinek sikerült kiérnie. Körülbelül 8 órakor kezdetét vette a Dancsuj Ancsi vezette csapatépítő játék. 11 óra felé hangtechnikusunk, Bitai Csanád felszerelte a hangfalakat, és hivatalosan is elkezdődött a buli.