Mozgolódó diáktanácsok

2008. november 1., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Csapatépítő tábor a Mikó DT-nek

Két héttel ezelőtt szervezték meg a Székely Mikó Kollégium Diáktanácsának csapatépítő képzését. Helyszín: Benedek-mező. Létszám: elég sok. Az érkezés időpontja este hét óra lett volna, de nem mindenkinek sikerült kiérnie. Körülbelül 8 órakor kezdetét vette a Dancsuj Ancsi vezette csapatépítő játék. 11 óra felé hangtechnikusunk, Bitai Csanád felszerelte a hangfalakat, és hivatalosan is elkezdődött a buli.

Hajnali 7 óra lett volna a reggeli torna ideje, de mivel a társaság nagy része nem tudta kivakarni magát az ágyból, elmaradt. Olyan 9 órakor mindenki felkelt, ami vagy az éhség, vagy Szeréna hangja miatt történhetett. Reggeli után kezdődött a képzés: csapatépítő játékok, beszélgetések, a jövő év programtervének felállítása. Az ebédszünet után munkacsoportokat alkotva terveket próbáltunk készíteni. Vacsora után filmet néztünk, majd mindenki nyugovóra tért. Az utolsó nap reggelén tanúi lehettünk Szeréna ébresztési módszereinek (nem ajánlom senkinek). Kiértékelő helyett takarítottunk, majd mindenki hazament kipihenni a hétvége fáradalmait.

Voltaképpen elég eredményes hétvégénk volt, a jövendőbeli elnökség biztosan hasznát fogja venni.

Henning Eszter

Megújult a Refi DT

A Református Kollégium Diákpresbitériuma idén hamar nekilátott tevékenykedni. Legelső feladatunk az új elnökség megválasztása volt. Közös megegyezés alapján a társelnökségi felállás mellett döntöttünk. Szerintünk sokkal hatásosabb két elnökkel dolgozni, mert az egy személyre tartozó munka két emberre hárul, vagyis mindketten ugyanakkora felelősséggel tartoznak döntéseikért. Elnökeink — alulírott és Dumitru T. Szilamér — nagyon jól dolgoznak együtt. Ez észrevehető volt az eddig megszervezett programjainkban. A Gitárest hatalmas sikert aratott, rengeteg diák látogatott el a rendezvényre. Ezt követte egy Irodalomest, ahol diákok és tanárok olvashatták fel kedvenc költeményeiket vagy apró részleteket egy általuk kedvelt regényből. A legutóbbi rendezvényünk a Láthatatlan Színház volt, melynek sikerére ugyancsak nem panaszkodhatunk. Ez az esemény lehetőséget teremtett a résztvevőnek, hogy bekötött szemmel, csupán ízlelésére, hallására, tapintására hagyatkozva éljen meg egy történetet. Alelnökünk Török Zsuzsa, akinek fontos szerepe van a Diákpresbitérium életében, hisz ő jegyzi le a gyűléseken elhangzottakat, és ő foglalkozik pénzügyeinkkel is. Cenzorunk Serestély Ada, akinek az a szerepe, hogy figyelmesen kövesse fejlődésünket, és tanácsot adjon, ha segítségre lesz szükségünk.

Simon Csaba

Kampány után szavazás a Mikes DT-ben

2008. október 6-án újra felpezsdült az élet a Mikes diáktanácsában, és ezáltal a suliban is, hiszen a szervezet élére új vezetőket kellett kinevezni, illetve választani. Ennek oka, hogy Szörcsey Ágnes, a diáktanács volt elnöke jelenleg tizenkettedik osztályos. Az íratlan szabályok szerint végzős diák nem állhat a diáktanács élén. Emiatt Virág Tímea Helga és Inczeova Nicole—Bagossy Gellért (utóbbiak koalícióban indultak) próbált a diákok kedvében járni a hétfői kampánynapon. A fiataloknak ingyen tízórai-melegítéstől kezdve sok érdekes dologban lehetett részük. Kedd a választás napja volt. A diáktanácsok a középiskolák osztálynévsoraival felszerelkezve várták a szavazni vágyó diákokat, hogy az esetleges csalást megelőzzék, és mindenki csakis egyszer szavazhasson. A kis cédulákon be kellett jelölni, hogy kit vagy kiket szeretnének a jelöltek közül elnökként, illetve alelnökként látni. A végeredmény: az új elnök Virág Tímea Helga — ő tavaly alelnök volt —, az Inczeova—Bagossy páros pedig alelnöki tisztséget tölt majd be az új iskolai évben. Reméljük, a Mikes DT legalább olyan sikeres tanévnek néz elébe az új vezetőség irányításával, mint a tavalyi volt.

Tulit Gyopár

Beindul, vagy megint csak az üres duma?

Mint már tudjuk, a Plugor Sándor Művészeti Líceumban többször is adódtak olyan helyzetek, amikor a diákok elhatározták, hogy kialakítják a diáktanács néven ismert szervezetet. Az ismételt próbálkozások alatt mindig volt akarat a diákokban, ennek ellenére mindig úgy alakultak a dolgok, hogy vagy nem voltak tagok, vagy pedig nem voltak eléggé kitartóak, és nem lett az egészből semmi, esetleg ideig-óráig működött a dolog, és utána elbukott.

A 2008-as tanévben a kilencedikesek újra eltervezték, hogy megpróbálkoznak ezzel a feladattal. Berekméri Noémi iskolapszichológus felajánlotta segítségét és együttműködési hajlandóságát. A diákok nagy lendülettel kezdtek munkálkodni, de olykor a felsőbb tagozatosok segítségét is igénybe vették. 2008. október 9-én a diáktanács ifjú tagjai megválasztották Chiriţescu Györgyöt a szervezet elnökének.

Reméljük, az elkövetkezőkben nem fogunk belebukni, mint elődeink. Terveink szerint sok olyan programot fogunk majd szervezni, ami hangulatosabbá és érdekesebbé teszi iskolánkat.

Kozma Zsolt

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-01: Kovakő - diákmelléklet - x:

Piroska védőbeszéde a farkas étkezése előtt

Máthé László grafikája
,,Tudom, tudom... Nem, nem is kell mondanod. Tudom, egy kicsit elkéstem ezzel. De mégis, talán még egyszer, utoljára megpróbálhatom, nem? Hidd el: nem akarlak én meggyőzni Téged semmiről.
2008-11-01: Kovakő - diákmelléklet - x:

Valami őszféle?

Nézd csak, ősz van. Pedig két hete még nyár volt. Fura, nem? Különös ennek az ősznek az illata.