aDiáklp: z lp!

2008. november 1., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Az iskola komor, barátságtalan falait osztályképekkel, térképekkel, poszterekkel díszíthetjük. Ez valamelyest javít azon a hangulaton, amely a sulikban uralkodik. A szürke hétköznapokból az osztálykirándulások, bulik zökkenthetnek ki.

De talán az a nap is színesebb, amikor megjelennek iskoláink diáklapjai. Felmerül a kérdés, hogy mégis miért van szükség suliújságra? A pletykás nebulók úgyis olyan gyorsan eljuttatják a legújabb híreket a többiekhez, hogy azzal egy havilap képtelen felvenni a versenyt. Ezzel tisztában vannak a szerkesztők is. Nem is az a céljuk, hogy arról írjanak: Jancsika miért hagyta ott Jolikát. Egy valamirevaló diáklap a pletykahajlamot csak eloszlatja az olvasókban, kész tényeket feltárva.

A sulilapok rólunk szólnak, nekünk szólnak. Nem mindenkinek tetszik? Kritizálják? Csak az irigység beszél belőlük. Pedig nincs rá okuk. Az újságírás szórakoztató, érdekes és hasznos tevékenység, de nem ad okot bárminemű fennköltségre. A diáklapok nem zártkörűek. Minden írást, ötletet és véleményt biztosan szívesen fogadnak a formális szerkesztőségek. Na de miért olvassuk iskolánk pár oldalas, havonta megjelenő lapját, ha kéthetente megjelenő, vastagabb folyóiratokat lapozgathatunk? Azért, mert arról a könyvbemutatóról olvashatunk, amelyiket a mi iskolánkban tartottak. A mi iskolánk kórusának, tánccsoportjának, színjátszó csoportjának előadásáról, kiszállásáról böngészhetünk. Annak a tanárnak a diákcsínyjeit ismerhetjük meg, aki rossz vagy épp jó jegyet adott nekünk. A suliújságok egyik fő feladata a tanár-diák közti kommunikáció fenntartása. Annak a diáknak a sikereiről értesülhetünk, akinek az osztálya a miénk mellett, de valamiért még sosem álltunk szóba vele. Ezenkívül, ha nem csak országos ifjúsági lapot olvasunk, hanem iskolánk, városunk újságát is, akkor esetleg nem csak annyit tudunk meg, hogy milyen károsak a kábítószerek, hanem azt is, hogy városunk melyik negyedében kell különösen vigyázni. Sokan azért zúgolódnak, hogy suliújságuk egy másik lap oldalai közt jelenik meg. Ez önzés. Miért ne jutna egy falusi diák őt érdeklő információkhoz csak azért, mert az ő környezetében nincs lehetőség diáklap szerkesztésére?

A sulilapok beszámolnak, hirdetnek, és igyekeznek minden, korosztályunkat érintő témát feldolgozni. Olvassátok, és nem maradtok le semmiről!

Ambrus Melinda, Brassó

Brassó
Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-01: Kovakő - diákmelléklet - x:

Valami őszféle?

Nézd csak, ősz van. Pedig két hete még nyár volt. Fura, nem? Különös ennek az ősznek az illata.
2008-11-01: Kovakő - diákmelléklet - x:

Hírkígyó

Országos Médiatalálkozó
A Kovászna Megyei Középiskolások Szö­vetsége és a Magyar Középiskolások Országos Szövetsége 2008. november 14. és 16. között Sepsiszentgyörgyön a Tanulók Klubjában megszervezi a középiskolások országos médiatalálkozóját.