Három nap Farkasvágón

2008. november 1., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Amikor leléptünk Nándival (Lovas Nándor munka- és ilyenkor gyakorlatilag élettárs) a hajnali nyálkás peronra majd’ másfél napi utazás után, és alaposan kimeregettük összegyűrt szemhéjainkat, megmarkoltuk a bőröndjeinket, hogy a városközpont felé vegyük az irányt.

Elhaladtunk egy sor — később egyesek által történelmivé mesélt — ikon előtt (Süsü tér, hogy mást ne mondjak), amiből akkor még nem sokat érzékeltünk, mert kitöltötte szívünket az az érzés, amely egyszerre kesergő, de ugyanakkor repeső: hogy újra westernhősökké váltunk, idegenekké a kisvárosban, akiknek a filmzsáner kötelezvényeitől eltérően remélhetőleg nem gyűlik majd meg a bajuk a helyi bűnszövetkezettel és rendőri erővel. (Ez utóbbi tervünk meghiúsulni látszott, amikor is kisbusznyi rohamrendőr kerített a kör középpontjába kampánycsendben történt plakátolási ügy miatt.)

Tehát kivezényeltek minket ide, távol a főhadiszállástól, hogy készítsük elő a terepet a néhány héttel később meginduló offenzívához. Ez megköveteli, hogy tisztában legyünk a szükségletekkel, hogy azokra a megismert lehetőségekhez igazítva kielégítő megoldást találjunk, hogy szövetségesekre leljünk, megteremtsük a kapcsolatot, tárgyalásokba fogjunk, cserealapot kínáljunk, végső esetben szívességet kérjünk, legvégső esetben megigyunk bizonyos unikumokat a Szimplában, majd hűvös ágyba bújjunk. A filmforgatás előkészítési folyamatának sikere jól láthatóan nem egyetlen emberen múlik, hiszen ötven, száz, százötven személy együttes érdeklődésére, kedvére, kitartására van szükség.

Nem célom, hogy éljenző gondolatokat írjak a sepsiszentgyörgyi diáklétről, vagy hogy a városban rejlő lehetőségekről monologizáljak, mert nem látok a belsejébe, nem ismerem a működését, viszont azt láttam és tapasztaltam, hogy mekkora tömeg mozdult meg egyetlen felhívásra, micsoda energiával telt meg a kis osztályterem, amelyben először összegyűltünk, hányan voltak kíváncsiak a pontos történetre, és tartották fontosnak, hogy megosszák az ötleteiket. Bevetették kreativitásukat, akartak közösen gondolkodni, alkotni, és őszintén tették ezt. Nem találkoztam azzal a puha közönyösséggel, ami nem kész arra, hogy szokatlant tegyen, és nem fogadja be az idegent.

Ugyanúgy kétes érzés volt felülni a vonatra, mint leszállni róla.

Bednárik László, Budapest

Budapest
Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-01: Kovakő - diákmelléklet - x:

Hírkígyó

Országos Médiatalálkozó
A Kovászna Megyei Középiskolások Szö­vetsége és a Magyar Középiskolások Országos Szövetsége 2008. november 14. és 16. között Sepsiszentgyörgyön a Tanulók Klubjában megszervezi a középiskolások országos médiatalálkozóját.
2008-11-01: Kovakő - diákmelléklet - x:

Az őszülő hajfürtökért

Ha kérdeznél, azt válaszolnám: Igen, tudnék mesélni róluk...
Sétapálcák, csendes séták a városka parkjában, sakkmeccsek egy-egy lombos fa árnyékában vagy megszokott beszélgetések csordavárás közben. Korosodó nénik krumpliszedéskor, ízléses kalapot viselő bácsik éppen pipáznak, vagy szivarjukat sodorják egy-egy vidéki kapualjban. A vasárnapi mise és az istentisztelet...