Az őszülő hajfürtökért

2008. november 1., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Ha kérdeznél, azt válaszolnám: Igen, tudnék mesélni róluk...

Sétapálcák, csendes séták a városka parkjában, sakkmeccsek egy-egy lombos fa árnyékában vagy megszokott beszélgetések csordavárás közben. Korosodó nénik krumpliszedéskor, ízléses kalapot viselő bácsik éppen pipáznak, vagy szivarjukat sodorják egy-egy vidéki kapualjban. A vasárnapi mise és az istentisztelet...

Legtisztább emlékeim közé tartozik, ahogyan pici lány koromban nagymamám érdes kezével simogatta a homlokomat. Nagytatám pedig mindig megszólított, hogy ne vakarjam a szúnyogcsípéseket. És eszembe jut az is, ahogyan a tiszteletes úr arra utasít, hogy kellő illendőséggel köszöntsük az öregeket. Ezért mindig hangosan és lázas igyekezettel csiripeltem el egy-egy csókolomot, és örömmel fogadtam a kedves visszaköszönéseket. Ennyi maradt meg hangsúlyosan azokból az évekből. Mostanra piros pöttyök jelzik a hajdani csípések nyomát, de mind a mai napig csicsergő hanghordozással, jól tanított kislány módjára köszöntöm az idősebbeket. S most már megértem, hogy miért is tartozom tisztelettel azoknak, kik sétapálcát vagy egyszerű vászonszatyrot szorongatnak ujjaik között. Nem az őszes hajfürtök miatt, nem is azért, mert évről évre lassabb és nehézkesebb a járásuk, nem is a kedves mosolyok miatt. Arra jöttem rá, hogy egyetlen dolgot kell tisztelnem bennük: az élettapasztalatot. Azt a tudást, mely — ha beismerjük, ha nem — a birtokukat képezi, mint nekünk, tizenéveseknek. És itt nem a számítógép vagy a mobiltelefon használatáról, nem az algoritmusok és a világirodalom bonyolult összefüggéseiről van szó. Nem... Dédnagyapám idejében, ha valaki írni tudott, azt már megbecsülték. Itt teljesen másról van szó. Arról, hogy mit és hogyan, mennyi idő alatt ért meg és él át egy ember. Ebben pedig — be kell vallani — az idősebbek már régen megnyerték velünk szemben a versenyt.

Tulajdonképpen mindegy, hogy tömbház-e vagy falusi családi ház. Mindegy, hogy sétapálcára vagy mogyorófa botra támaszkodva élnek. Lényegtelen, hogy mi áll a személyazonossági igazolványban. Az eredmény úgyis mindig ugyanaz: tiszteletet érdemelnek.

...mert minket is megillet majd, s mert nemrég volt az idősek világnapja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-01: Kovakő - diákmelléklet - x:

Három nap Farkasvágón

Amikor leléptünk Nándival (Lovas Nándor munka- és ilyenkor gyakorlatilag élettárs) a hajnali nyálkás peronra majd’ másfél napi utazás után, és alaposan kimeregettük összegyűrt szemhéjainkat, megmarkoltuk a bőröndjeinket, hogy a városközpont felé vegyük az irányt.
2008-11-01: Kovakő - diákmelléklet - x:

Megújult a kézdivásárhelyi iskolaújság

Üdvözlök mindenkit Kézdivásárhelyről! Új tanév, új remények, új arcok. Mindenik tanév elejét ez teszi különlegessé. Senki sem tudja, mi történik majd, amikor már egy évvel nagyobb és bölcsebb is. Mindenkiben feltevődik a kérdés: mivel lesz különb, érdekesebb, színesebb az új év? Hiszen ez suli. Lehet ez érdekes?