Elhunyt Michael Crichton

2008. november 8., szombat, Magazin

Hatvanhat évesen Los Angelesben rákbetegségben elhunyt Michael Crichton író, forgatókönyvíró, filmrendező, producer, az Oscar- és az Emmy-díj kitüntetettje.

A Harvardon végzett orvos, Cambridge-ben oktató antropológus, programozó, egy dinoszauruszfaj névadója és férfiszépség is volt egyben. Hét filmet rendezett, tizenegy forgatókönyvet írt. Huszonhat regénye világszerte több mint 150 millió példányban kelt el. Crichton írta az 1971-es Az Androméda-törzs forgatókönyvét, ő rendezte a Feltámad a vadnyugat című 1973-as sci-fit. Ezzel a két munkával útnak indította a technothriller műfaját. Filmjeiben és regényeiben lebilincselően szórakoztató módon mutatott be új tudományágakat és tudományos problémákat, például a DNS-kutatást, a magatartásmódosítást vagy a globális felmelegedés témáját.

Chicagóban született 1942-ben, a New York melletti Roslynben nőtt fel. Dolgozott a legnevesebb amerikai kutatóegyetemen, a Massachusetts Institute of Technologyn is. Első regényeit álnéven írta. Az egyik a John Lange volt. A tudományos pályáról a hatvanas évek végén váltott át a filmre. Egyebek között a Nagy vonatrablás című klasszikust is ő rendezte, saját forgatókönyve alapján. 1992-ben a People magazin beválasztotta a világ ötven legszebb embere közé. 1993-ban Steven Spielberg az Őslénypark című Crichton-regény alapján forgatta nagy sikerű tudományos-fantasztikus filmjét, a Jurassic Parkot. Paleontológusok, hálából tudományuk népszerűsítéséért, róla neveztek el egy akkor felfedezett dinoszauruszfajt. Ez a Crichtonsaurus bohlini. Producerként 1994-ben elindította a Vészhelyzet című világhírű tévéfilmsorozatot, s megírta az első három epizód forgatókönyvét. Az első évad Emmy-díjat kapott a legjobb drámai sorozat kategóriában. A nevéhez fűződik a számítógépes animáció alapja, a számítógépen létrehozott mozgókép (CGI) elnevezésű eljárás kidolgozása. Ez irányú munkásságáért 1995-ben megosztva Oscar-díjat kapott. Ötször házasodott, egy lánya volt. Utolsó felesége Sherri Alexander színésznő, a Szex és New York egyik sztárja.

Michael Crichton orvosként sokat publikált, egyebek között a The New York Timesban. Cikkeiben sokszor felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban minden ötödik emberi gén szabadalmi oltalom alatt áll, ami szükségtelenül drágítja a tudományos kutatást és a gyógyítást. Saját betegségéről sohasem beszélt nyilvánosan. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-08: Magazin - Tibodi Ferenc:

Láttuk, vezettük és ,,megszelídítettük”

A héten Háromszékre látogatott az ABC Center Volkswagen-karavánja, ez alkalomból a sepsiszentgyörgyiek és a kézdivásárhelyiek kipróbálhatták a német autógyár három új modelljét. Így nagyító alá vehető volt az új Scirocco, az egyszerre elegáns és sportos Passat CC, valamint az ugyancsak újdonságszámba menő Golf. A csíkszeredai székhelyű autókereskedő remek ötletének köszönhetően nemcsak a potenciális vásárlók, de az ,,egyszerű halandók" és mi, újságírók is kipróbálhattuk a vadonatúj autócsodákat.
2008-11-08: Magazin - Farkas Réka:

Itt a cirkusz! (Beszélgetés Tommy bohóccal)

Szórakozást és tanulást ígér minden korosztály számára a három napig Sepsiszentgyörgyön vendégeskedő Safari cirkusz. A külföldi vendégművészekkel kibővített magyarországi társulat idei produkciójának központjában az állatok állnak, látható és megismerhető a víziló, teve, dromedár, bivaly, láma, majom, lovak, lesz krokodil, kajmán, többféle kígyó, tarantula pók és fekete mérges skorpió, de nem hiányoznak az artisták és a bohóc sem. A Safari cikusz egyik központi figurája Tommy bohóc, a 34 éves fiatalember, ősei kétszáz éve cirkuszban dolgoznak, élnek, a Safari cirkusz családjuk vállalkozásaként működik.