Új színházi stúdióterem Kolozsváron

2008. november 12., szerda, Magazin

Új színházi stúdiótermet avattak hétfőn Kolozsvárott az Európai Színházi Unió 17. fesztiválja keretében. A Janovics Jenő egykori kolozsvári színházigazgatóról elnevezett, száz férőhelyes teremben a tervek szerint kortárs darabokat mutatnak be.

A 162 négyzetméteres létesítmény hozzávetőleg egymillió eurós beruházásból jött létre tizenegy év alatt. A teremben elsőként Herbert Achternbusch Ella című darabját láthatta a közönség a portugáliai Teatro da Rainha előadásában, Fernando Mora Ramos rendezésében ― olvasható a Kolozsvári Állami Magyar Színház honlapján.

A stúdióterem a magyar filmgyártás úttörőjeként is ismert Janovics Jenő (1872―1945) színésznek, rendezőnek, kolozsvári színházigazgatónak állít emléket. Janovics Jenő 1896-ban szerződött a Kolozsvári Nemzeti Színházhoz, majd néhány, Szegeden eltöltött év után 1905-ben tért vissza Kolozsvárra, ahol negyed évszázadon keresztül vezette a színházat, utána annak főrendezője lett. A harmincas évek végétől a kirekesztettségben irodalmi munkásságára helyeződött át a súly. 1945 júniusában újra átvette a kolozsvári színház igazgatását, néhány hónappal később, a Bánk bán bemutatójának előkészületei közben érte a halál.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház ― az Európai Színházi Unió legújabb tagjaként ― december 21-ig ad otthont a bukaresti Bulandra Színházzal közösen a szervezet fesztiváljának. A színházi seregszemlén a kolozsvári, a bukaresti és az említett portugál teátrum mellett francia, olasz, spanyol, szerb társulatok is bemutatkoznak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-12: Magazin - x:

Alter-Native-díjazottak

A Csempelevél című magyar alkotás nyerte el a marosvásárhelyi 16. Alter-Native nemzetközi rövidfilmfesztivál nagydíját.
2008-11-12: Magazin - x:

Ötletpályázat

A Kovászna Megyei és a Hargita Megyei Tanács az Országépítő Kós Károly Egyesüléssel együttműködve egységes megye- és település-bejáratot jelző építmények formatervezésére ír ki pályázatot. Olyan egységes rendszerű építmények, objektumok bemutatását várják, amelyek a székelység szimbólumrendszerét igényesen használják, a régiókra jellemző, tájba illő elemekből építkeznek.