Állatok és emberekSorsok

2008. november 13., csütörtök, Család

Gyakran hangzik el a sors kapcsán, hogy nem mindegy, hol és kinek születik valaki. Az élet folyása már előre eldöntetett, és csak azoknak jó, akik indulásból megkaptak mindent: vagyont és fizikai, szellemi adottságokat. A tapasztalat ellenben azt igazolja, hogy minden forgatókönyvet izgalmassá tesz a véletlen.

Az állatkert számunkra kellemes, szórakoztató hely, ahol még saját szabadságunk érzete is hozzájárul a jó közérzethez, és itt nem kell félnünk a vadállatoktól sem.

Ebben a szabályokkal és rácsokkal körülzárt világban minden előre eltervezett, szervezett, mégis vannak váratlan események, helyzetek.

A madárházban nézelődünk, csodáljuk a sokszínűséget, amikor elered az eső. A madarak ráérősen tipegnek az etető körül, a papagájok esznek, vagy elvonulnak a madárházikókba, esetleg felszállnak az egyetlen száraz fájuk ágaira. Az emberek bemenekülnek a födött helyiségbe, és onnan figyelik, mi történik kint és bent. Furcsamód most mindenki egyféle kalitkában van.

Az eső dühödt viharrá vált, a szél tépi a fákat, hatalmasakat dörög. Egy-két kitörött ablak jóvoltából befelé is fröcsköl az ég, a trópusi fák hajladoznak. A kisgyerekek a szülőkhöz húzódnak, a papagájok rémülten tapadnak a ketrec oldalához, bújnak egymáshoz.

Míg kint tombolnak az elemek, bent mozdulatlanná dermed minden — azaz mégsem...

Egy égkék papagáj, felfedezve a tetőzet deszkájában a korhadást, egyre vadabbul tépegeti ki és szórja a földre darabjait, mintha a menekülés útját keresné. Bár bent a jóllakottság nyugalma vár rá, ő visszakívánkozik oda, ahonnan elhozták: a trópusok sokszínű világába, még ennek viharával együtt is.

A földön a magokkal tele, elhagyott tál körül neszezés hallatszik, majd megjelenik, óvatosan kémlelve, egy aprócska egér. Nem kell tartania semmitől, így a tál közepén lakmározik, majd eltűnik, és hozza a párját is. A két egér fürdik a bőségben, miközben zajlik a szűnni nem akaró égiháború. Szabadságukat a tele tál jelenti, és szemmel láthatóan elégedettek a helyzettel. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen ők hírből sem ismerik a dzsungel szabadságát.

Az emberek szerre veszik észre az ügyeskedőket, és pár perc múlva mindenki megfeledkezik viharról, papagájról. Az egérpár élelmessége feledteti a nekik kijáró általános ellenszenvet, és mindenki mosolyogva kommentálja a jelenetet.

Eszembe jut az egyik XX. századi nagy gondolkodó mondása: ,,Az előtt a gondolat előtt, hogy más úton, mint a megválasztott úton, senki sem haladhat, el kell némulnia a végzet látszólagos igazságtalanságai miatti vádnak."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-13: Sport - x:

Bözödi György: Gábor Áron (részlet a regényből)

— Bem tábornokot az ágyú körül találtuk, amint saját kezűleg igazította be őket, és parancsokat osztogatott. Mihelyt megérkezésünket észrevette az öregúr, azonnal felénk sietett, és azt parancsolta, hogy kövessük őt. Ekkor láttam életemben először a híres hőst, mondhatom, dobogott a szívem a büszkeségtől és a reménységtől. A tábornok az említett dombon lévő magános ház felé sietett, melyen túl mintegy negyven-ötven lépésnyire Nagycsűr felé, egy kis völgybe vezetett, és meghagyta Czakó parancsokunknak, hogy további rendeletig ezen völgyben tartózkodjunk. Mikor tőlünk távozott, egyes-egyedül fellovagolt egy dombra, mely az ellenséghez közelebb esett, ott körülnézett, megvizsgálta a vidéket, és lekiáltott hozzánk. Ekkor hallottam először a szavát tisztán:
2008-11-13: Család - x:

Vekerdy Tamás a ,,haszontalanságok” hasznosságáról

Mi hiányzik gyerekeinknek ahhoz, hogy igazi, érzelmi biztonságot és egész életre tápláló emlékeket adó gyerekkoruk legyen?