Jó termés Hatolykán

2008. november 14., péntek, Közélet

Hatolykai aranytartalék

A falu határa az egyik legjobb krumpli- és cukorrépatermő vidéke Felső-Háromszéknek. A betakarodás végére értek. A krumpli terméshozama a nagytermelőknél hektáronként 25—35 tonna között mozgott, de kevesebb területen termesztették, mint tavaly. A keresletet azonban nem lehet kiszámítani: könnyebben megy az értékesítés, mint múlt évben.

,,Suceava környékén gyenge volt a krumplitermés — mondták —, s így az észak-moldvaiak 50—55 banit fizetnek kilójáért, a Galac és Brăila megyéből jövő felvásárlók a 60—65—70 banit is megadják." A cukorrépát a kézdivásárhelyi lerakathoz hordta a falu. De mert augusztusban nem volt eső, az idei répatermés gyengébb, alig éri el a hektáronkénti 45—50 tonnát. Szépen keltek az őszbúzavetések, javában folyik az őszi mélyszántás.

A nagyobb gyerekek is meglovagolják a szekereket, részt vesznek az őszi munkában. Déli harangszókor bekopogtatunk az elemi iskolába. Egy összevont osztályban tizennégy gyerek tanul, tanítónőjük Kaján Imola. Innen két negyedikes gyerek lép felsőbb osztályba. Az összevont osztály további fennmaradását az óvoda biztosítja, ahol tizenhárom kisgyereket oktat-nevel Marti Edit óvónő. Öten indulnak majd első osztályba jövő ősszel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2008-11-14: Közélet - Farkas Réka:

Tiltakoznak az iskolák körzetesítése ellen (Közmeghallgatást kezdeményez az MPP)

Nem ért egyet a sepsiszentgyörgyi iskolák körzetesítési tervével az MPP önkormányzati frakciója, úgy vélik, a gépies jelleggel végrehajtott szabályozás, mely szerint a gyermekek lakhelye lenne a perdöntő, több emberi szabadságjogot sért. A szabad iskola- és pedagógusválasztás elve a román alkotmány által szavatolt — szögezte le Csinta Samu, az MPP megyei ügyvezető elnöke, aki elmondta: a frakció közmeghallgatást kezdeményez, és felkérik a pedagógusokat, szülőket, fejtsék ki véleményüket a kérdésről.
2008-11-14: Közélet - Farcádi Botond:

Távmunka vidéken élő fiataloknak

Vidéken dolgozni akaró fiataloknak szól az a program, amelyben a Kovászna megyei önkormányzat, a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal és tizenkét további partner vesz részt, köztük más megyék, munkaügyi hivatalok. A partnerségi szerződést még a tavasszal aláírták, a pályázatot most készülnek benyújtani.