Mi, hol, mikor

2008. november 15., szombat, Mi, hol, mikor?
kortÁRS MAGYAR FILMnapok

Sepsiszentgyörgyön a Művész moziban (Club Cinema) ma 10 órától Vuk (1981) — magyar rajzfilm, 11.30 órától Ludas Matyi (1979) — magyar rajzfilm, 17 órától Megy a gőzös (2007) — magyar vígjáték, rendező Koltai Róbert, 19 órától Csak szex, és más semmi (2005) — magyar vígjáték, rendező Goda Krisztina.

Alkotóműhely

Szipál Márton fotóművész az Árkosi Művelődési Központban ma fényképészeket, fotográfia iránt érdeklődőket vár fotóműhelybe, ahol szakmai titkaiba avatja be az érdeklődőket. Autóbusz 10.30 órakor indul a sepsiszentgyörgyi színház elől.

Űrhajós Háromszéken

Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal vasárnap 17 órakor a sepsiszentgyörgyi Bástya (Bastion) vendéglő második emeletén találkozhatnak az érdeklődők. A belépés díjtalan. Hétfőn 16 órakor Farkas Bertalan a kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében várja a kicsiket és nagyokat. A szervezők arra kérik a gyermekeket és a játékos felnőtteket, hogy vigyék magukkal repülőmodelljeiket is.

Színház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A. P. Csehov Sirály című színművét a nagyteremben vasárnap 19 órától bérleten kívüli előadáson játssza. Rendezte: Kiss Csaba.

Zene

A Georgius Kamarazenekar ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében barokk mestereket idéz meg. Karmester: Markus Steffen Schlandt. Szó­listák: Alina Maria Nauncef (hegedű), Ferencz János (oboa), Major Zalán (oboa), Málnási Éva (fuvola).

Szellemiség-napok

Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 18.30 órától a téma: A depressziótól az életörömig. A holnapi téma: Bátorság a szabad élethez. Yang-spirál. Az előadásokat egy-egy telepatikus állapotpéldázás és filmvetítés kíséri. A belépés ingyenes.

Pályázat

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület pályázatot hirdet a Nagy György Emlékdíjra 35 év alatti szakembereknek, akik magyarságkutatással, művelődéstörténettel szociológiai vonatkozásban is foglalkoznak, különös tekintettel a 20. századra. Az emlékdíj célja anyaggyűjtés, új kutatások támogatása. A pályázatnak tartalmaznia kell a pályázó rövid életrajzát és tervezett új kutatásának összefoglalását. Mellékelni kell az egyetemi oklevelet egyszerű másolatban, a tudományos fokozat (magiszter, doktorandusz, doktor) igazolását és a pályázó publikációs listáját. Az odaítélésnél előnyben részesülnek a doktorátusra itthon beiratkozottak. A pályázatot november 17-ig lehet benyújtani az EME titkárságán (Kolozsvár, Jókai/Napoca utca 2―4. szám, telefon/fax: 0264 595 176, honlap: http://www.eme.ro/).

Lakossági fórum

Az RMDSZ baróti szervezete ma 18 órától kampánytalálkozót tart a művelődési ház kistermében. A fórum témái: Erdővidék fejlesztési lehetőségei; miért fontos a parlamenti képviselet; az Európai Unió és az autonómia. Meghívott: Albert Álmos szenátorjelölt, a területi szervezet elnöke, Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Márton Árpád parlamenti képviselő és Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke.

Röviden

Áramszünet. Kovásznán hé­tfőtől péntekig naponta 9―14 óráig a Gábor Áron, a Komsa, a Vágóhíd és a Kriza János utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Pontosítás. A régi és új lejben kifejezett összegek párhuzamos emlegetése néha-néha még mindig megtréfálja az embert: legutóbb a nagybaconi Összefogás Napjáról megjelent tudósításunkban történt meg, hogy a százhetvenmillió lejes jövedelmet visszaszámolva" ― nagyon szép összeg, köszönet érte! ― százhetvenezer új lejre, azaz a valódi összeg tízszeresére ,,kerekítettük". Mint a szervezőktől megtudtuk, a jó­tékonysági rendezvény végső bevétele 17 456 lejt és 150 eurót tett ki. A hibánkért az érdekeltek elnézést kérjük. (hecser)

Hét végi ügyelet

* Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 8―12 és 16―20 óráig az 1918. December 1. úti Sensiblu (telefon: 0267 310 219), csütörtökig naponta 20―8 óráig a Stadion utcai Szemerja (0267 313 942), Kézdivásárhelyen szombaton és vasárnap 9―12 és 16―20 óráig, illetve éjszaka a Proxima (0267 362 280), hétfőtől éjszaka a Dona, Kovásznán szombaton 8―12 óráig a Vipera (0267 342 851), 8―13 óráig a Farmacom (0267 340 914), vasárnap 8―12 óráig a Vipera patika teljesít ügyeletet.

* Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10―12 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Dezső Csaba (telefon: 0267 351 069), szombaton 10―12 óráig Kriza János utca 5. szám alatti rendelőjében (a törvényszékkel szemben, telefon: 0267 316 306) dr. Mester Nagy Ildikó teljesít szolgálatot.

Hihetetlen hétvége Vámos Miklós könyveivel

A Bookline.ro internetes áruház e heti Hihetetlen Hétvége akciójában 30 százalékkal olcsóbban rendelhetőek meg az Ab Ovo Kiadónál megjelent Vámos Miklós-kötetek.

A kedvezményt november 17-ig, azaz hétfőn 10 óráig vehetik igénybe a vásárlók.

Az Utazások Erotikában (Ki a franc az a Goethe?), illetve az Apák könyve szerzője Budapesten született 1950-ben. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát, azután az Objektív Filmstúdió dramaturgja volt 1992-ig, majd sokáig műsorokat vezetett a Magyar Televízióban. Fulbright-ösztöndíjasként és vendégprofesszorként két évet töltött az Egyesült Államokban, ahol több egyetem film- és színművészeti karán tanított (Yale School of Drama, City University of N. Y. stb.).

Az akciós könyvlista ― melyben dedikált könyvek is találhatóak! ― elérhető a Bookline.ro főoldaláról, illetve ha az alábbi címet beírják az internetes böngészőbe:

http://bookline.ro/news/news.action?id=1694.

A könyvek erdélyi házhoz szállításáról futárszolgálat gondoskodik.

(3538)

Labdarúgás

* A IV. liga 14. fordulójának mérkőzései: Gelence—Barót, Perkő—Papolc, Ozsdola—Sepsiszentgyörgyi Jövő, Bölön—Szitabodza, KSE—Katolna, Bardoc—Illyefalva, Csernáton—Dálnok, Bodok—Hidvég.

* A megyei bajnokságban a hét végén: Kézdiszentkereszt—Nagyborosnyó, Papolc—Maksa, Réty—Torja, Kilyén—Kökös, Uzon—Kommandó, Nagybacon—Kőröspatak. Kökös és Bereck áll.

* A I. liga 15. fordulójának meccsei: ma Farul—Pandurii Tg. Jiu (GSPTV, 17 óra), Craiova—Rapid (GSPTV, 19 óra), Steaua—Temesvári FC (Antena 1, 21 óra); vasárnap Oţelul—Brassói FC (GSPTV, 14 óra), FC Vaslui—Buzău (GSPTV, 16 óra), Kolozsvári CFR—FC Argeş (GSPTV, 18 óra), Dinamo—Urziceni (GSPTV, 21 óra); hétfő: Beszterce—Gaz Metan, Jászvásári Poli—Otopeni (GSPTV, 18 óra).

Kosárlabda

* Ma az A-osztályos női kosárlabda-bajnokság 7. fordulójában a Mikes Kelemen Sepsi BC a Bukaresti Rapid otthonába látogat el. A találkozót 12.30 órától rendezik meg. A további mérkőzések: Nagyvárad—Alexandria, CET Govora—Kolozsvár, Jászvásár—Gyulafehérvár, Târgovişte—Sportul Studenţesc, Bukaresti Olimpia—Szatmárnémeti, Craiova—Aradi ICIM.

* A Kós Károly ISK-KSE B-osztályos férfi háromszéki kosárlabdacsapatunk ma a Temesvári Timba otthonában vendégeskedik. Együttesünk egy hét alatt a második bánsági alakulattal mérkőzik meg — a múlt szombaton Váncsa Albert és Farkas Alpár tanítványai Kézdivásárhelyen a Temesvári MP ellen léptek pályára.

* Ifjúsági csapataink hét végi mérkőzései: lányok, ifjúsági I.: Mikes Kelemen ISK—Temesvári Bega (vasárnap 9.30 óra, Mikes Kelemen Főgimnázium, Bodgán Antal Sportterem/edző: Váncsa Kató) — a szentgyörgyi lányok szerdán Nagyszebenben játszottak, ahol 52—27 arányban győzték le a helyi ISK-t; ifjúsági II.: MK BBall 6 BC—Nagyszebeni ISK (vasárnap 13 óra, Szabó Kati Sportcsarnok/edző: Vass Ildikó), KSE—Szászrégeni For You (vasárnap 13 óra, kézdivásárhelyi sportcsarnok/edző: Lénárd Adolf); ifjúsági III.: KSE—Botoşani-i ISK (vasárnap 14.30 óra, kézdivásárhelyi sportcsarnok/edző: Lénárd Adolf); minikosár: KSE—Kovásznai Sicul Baschet; fiúk, ifjúsági II.: Székelyudvarhelyi Vendor—Kós Károly ISK (edző: Váncsa Albert), Brassói Braşovia—KSE (edző: Farkas Alpár); ifjúsági III.: Marosvásárhelyi SPL A—Kós Károly ISK (edző: Nemes Áron).

* Az Európa-kupa csoportkörének negyedik fordulójában a B-csoportban a francia Challes-Les-Eaux hazai pályán 72—66 arányban kapott ki az izraeli Bnot Hasharontól. A csoport állása: 1. Challes-Les-Eaux 3 győzelem/1 vereség 7 pont, 2. Dinamo Kurszk 2/2 6 p., 3. Sepsi BC 2/2 6 p., 4. Bnot Hasharon 1/3 5 p. A küzdelemsorozatban érdekelt másik két román csapat csütörtöki eredményei: Târgovişte—Dinamo Moszkva 50—58, Ibiza-PDV—Aradi ICIM 95—68.

Autósport

Ma rendezik meg Marosvásárhelyen az országos rallycross-bajnokság évadzáró futamát, amelyen a sepsiszentgyörgyi Sonic Motorsport pilótája, Mihály Zsolt képviseli városunkat és megyénket. Mihály az 1600 cm3-es géposztályban versenyez, és egy viadallal a vége előtt a pontvadászat harmadik helyén áll.

Megvannak az elődöntősök

December 27-én Gyergyószentmiklóson rendezik meg a jégkorong Román Kupa elődöntőit, s a HC Csíkszereda a címvédő Csíkszeredai SK-t búcsúztató Brassói SCM Fenestela 68 ellen lép pályára, a Progym Hargita Gyöngye pedig a Bukaresti Steauával mérkőzik meg. Másnap az elődöntők vesztesei a harmadik helyért, míg a győztesek a Románia Kupáért szállnak harcba.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2008-11-14: Közélet - Farcádi Botond:

A fegyverként használt őszinteség (Jegyzet)

Nehéz helyzetben van az a választópolgár, aki programokra, tervekre szeretne szavazni, nem pedig csak azért járul az urnák elé, hogy voksával újabb esélyt adjon a magyarság parlamenti képviseletének biztosítására. A Háromszék autonómiára, oktatási problémákra vonatkozó kérdéseire meglehetősen nehezen születtek válaszok a jelöltek részéről, pedig a magyar közösség képviseletére vállalkozó jövendőbeli honatya igazán tisztában lehetne eme közérdekű témákkal.
2008-11-15: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett feleség, édesanya, nagymama, anyós, rokon, szomszéd, a bölöni
id. BIRÓ LAJOSNÉ
VAJDA ERZSÉBET
79 éves korában hirtelen elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2008. november 16-án 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a bölöni unitárius temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Gyászoló családja
4214477