Szoboszlai Aladár eszméi és tanulmányai, 5.A legnagyobb erdélyi megtorlás

2008. november 15., szombat, Emlékezet

A Szoboszlai-per az erdélyi kérdés megoldását sürgetők számára sok-sok tanulsággal szolgál. Szoboszlai Aladár a több évszázadon át elmérgesedő magyar—román kapcsolattörténet legfontosabb látleletét nyújtotta. Ez a kapcsolat valóban megért az orvoslásra. Kö­vetkezetesen elvetette a nemzeti kizárólagosságot, a magyar—román viszonyt megterhelő ,,párhuzamos nemzet- és államépítést".

Szoboszlai Aladár 1955-ben, 1956-ban, a magyar forradalom kitörése előtt, majd annak hatására úgy látta, hogy az erdélyi kérdés megoldásának előfeltétele a Magyarországon és Romániában egyszerre kirobbantott lázadás lenne, amely megdönti a szocialista rendszert, és lehetőséget teremt a magyar—román konföderáció megvalósítására.

Stefano Bottoni értelmezése szerint a szabadkőművesség szerepéről megfogalmazott állítások teljesen megfelelnek a két világháború közötti konspirációs teóriák gondolatmenetének.

Szoboszlai Aladár, akárcsak sorstársa, Sass Kálmán, a református lelkész, Trianonért elsősorban Franciaországot tette felelőssé. A Páneurópa megteremtéséről vallott nézetei mára váltak igazán időszerűvé: az Európai Unió tagállamainak a harmonikus együttműködés érdekében le kell mondaniuk szuverenitásuk bizonyos részeiről. Szoboszlai Aladár hasonlóan képzelte el a magyar—román—osztrák államszövetséget is. A magyar és a román nép közötti lelki rokonság, az egymásrautaltság tényeivel látta igazoltnak a Confederatio megteremtését.

Szoboszlai Aladár, miközben a magyar—román etnikai küzdelem történetének, következményeinek markáns és pontos keresztmetszetét nyújtja, arra is rávilágít, hogy az önmagát ,,ügyesen lavírozó", ,,diplomata nemzet"-nek tartó román etnikum ezeket a kvalitásait ,,saját érdekeivel szemben alkalmazza", míg az ,,egyenes lelkiséggel", ,,a hű szövetséges" mivoltával dicsekvő magyarok még mindig nem vették észre, hogy a szövetségek sohasem szolgálták a magyarság érdekeit.

Meglátása szerint Románia és Magyarország csak Nyugat és Kelet között választhat. Csatlakozhatnának a Balkánhoz is, annak minden hátrányos következményével együtt.

Szoboszlai Aladár nem ,,az őrületig naiv" — ahogyan a politikai és eszmei kísérletét a róla megjelent tanulmányok jellemzik —, gond inkább azzal volt és van: annyira meg volt győződve rendszerváltó és az erdélyi kérdést véglegesen megoldó elméletének újszerűségéről, ,,nagy vállalkozás"-jellegéről, hogy maga is elhitte: a magyarok, románok, szlávok, zsidók egy emberként felsorakoznak mögötte. Nem az Osztrák—Magyar Monarchiát álmodta újra, hanem egy olyan rugalmas államszövetséget akart megteremteni, amelyben csak a gazdaság, a pénzügyek, a külpolitika és a hadsereg irányítása közös.

Az új konföderációban — paritásos alapon — nincs etnikai versengés, megvalósul a nemzetek, népcsoportok teljes önkormányzata. A KDP-program 6. pontként ezért javasolta: ,,A népek nemzetpolitikájukat a nemzetiségi kultuszminisztériumokon keresztül intézik. A Confederatios államoknak egy központi birodalmi kormánya van s annyi kultuszminisztériuma, ahány tagállam (nemzet) vesz részt a Confederatioban. A kultuszügyek pénzforrása a birodalmi kormány feladata."

A Szoboszlai Aladár által szorgalmazott rugalmasságot kérik számon a mai Európai Unió brüsszeli bürokratáin. Közép-Európának — az egyfajta nimbusszal övezett ,,Mitteleuropának" — ma nem Erdély, hanem Koszovó a legnagyobb gondja. (1910-ben Koszovónak ugyanannyi albán lakosa volt, mint amennyi magyar élt a Délvidéken. Ma közel 2 000 000 albán él Koszovóban, a délvidéki magyarok száma pedig 250 000-rel csökkent.) Ugyanakkor nemcsak Koszovó függetlensége ügyében, hanem a kisebbségi kérdésben is egész Európában élesen megoszlanak a vélemények. Az erdélyi kérdés tehát egy aktuálpolitikai folyamat — a koszovói rendezés — révén akár új dimenziókat is nyerhet.

,,Az Európai Unió nem fog autonómiát adni az erdélyi magyaroknak, a közösségnek magának kell megvalósítania a céljait" — hangzott el a 2007. május 24—25-én Kolozsváron az erdélyi magyarság érdekérvényesítési lehetőségeiről tartott tudományos konferencián. Sajnos, az erdélyi magyarság érdek-képviseleti szervezete nem dolgozta ki azokat a társadalomfejlesztési terveket, amelyek a közösség távlati jövője szempontjából meghatározóak lennének. A bevezető tanulmány írása közben döbbentem rá: mennyire hiányoznak az erdélyi kérdést elméleti szinten feszegető, a 20. század elején, a két világháború között, a második világégést követő időszakban született javaslatokhoz hasonló sokszínű, változatos tervek, programok, javaslatok.

A mindenkori magyar kormánynak is ki kellene nyilvánítania: a magyar—román kapcsolatok egyik fontos fokmérője: zajlik-e érdemi párbeszéd a területi autonómiáról Bukarest és a Székelyföld képviselői között? A Partium magyarsága a román—magyar határ menti regionális együttműködés révén pótolhat-e valamit a második világháború végén született ,,nyelvhatáros", ,,partiumos" tervekből? Magyarországnak az erdélyi magyar szórványok építészeti, szellemi, művelődési hagyományai esetében ugyanúgy a közös, magyar—román örökség ügynökeként kellene fellépnie, mint ahogyan azt teszi Németország a szász—román örökség esetében.

Az az erdélyi szellem, amelyről George E. Marica szociológus írt, furcsa metamorfózison ment át: a 45 évig tartó szocializmus brutális beavatkozása eredményeként a bizonyos mértékig archaikus életviteléből kiszakított és Erdélybe áttelepített hárommilliónyi ókirályságbeli — regáti — románság nemzeti identitását az erdélyitől eltérő — Molnár Gusztávval szólva —, ,,etatista és velejéig manipulatív nacionalizmus" határozza meg.

Ez a regáti manipulatív nacionalizmus alaposan átitatta az erdélyi románság korábbi, polgári öntudattal és demokratizmussal összefonódó identitását. Ennek folyományaként is a mindenkori román kormányok — politikai színezetüktől függetlenül — önszántukból — minden reményt keltő jóslat ellenére — soha nem fognak sem területi, sem kulturális autonómiát biztosítani az erdélyi magyarságnak.

A kérdésnek csupán az árnyalását jelenti, hogy az immár autonómiatörekvésekké zsugorodott elképzelések az Euró­pai Unió által is támogatott regionalizmus keretében valósulhatnak-e meg.

Áldozatok

Szörcsei Elek torjai földműves

Baróthi Pál torjai tisztviselő

Az 1950/199-es törvényerejű rendelet

A magyar olvasó először ismerkedhet meg azzal a törvényrendelettel, amelynek alapján a Szoboszlai-per tíz vádlottját halálra ítélték és kivégezték. A Hivatalos Közlöny 1950. augusztus 12-i számának megtalálása valóságos akadályversenyt jelentett. A Maros megyei könyvtár dokumentációs részlegén nagy nehezen találtam egyetlen olyan kötetet, amelyből nem tépték ki az Emil Bodnăraş akkori honvédelmi miniszter és Stelian Niţulescu igazságügyi miniszter által jegyzett, mindössze egyoldalas rendeletet, melyhez oly sok ember vére tapadt, s melyet az 1958. május 30-i tárgyaláson Macskási Pál, mellényszabóból gyorstalpalással kreált ,,hadbíró" őrnagy oly szadista kéjjel lobogtatott. A rendeletet magyar fordításban közöljük.

A ROMÁN NÉPKÖZTÁRSASÁG NAGY NEMZETGYŰLÉSÉNEK ELNÖKSÉGE

A Román Népköztársaság alkotmánya 44. szakaszának 2. pontja és a 45. szakasza alapján, figyelembe véve a Minisztertanács 1950. augusztus 8-i határozatát, kibocsátja az alábbi

199-es TÖRVÉNYRENDELETET

az 1949. január 15-i, 16. számú törvény módosítására, az állam biztonságát veszélyeztető bűncselekmények megtorlásáért és a nemzetgazdaság fellendítéséért.

Egyetlen szakasz: az 1949. január 15-i, 16. számú, az állam biztonságát veszélyeztető bűncselekmények megtorlását és a nemzetgazdaság fellendítését szabályozó törvény címe és tartalma a következő:

TÖRVÉNYRENDELET

bizonyos, az állam biztonságát, a Román Népköztársaság haderejének ellátását veszélyeztető bűncselekmények megtorlására és a nemzetgazdaság fellendítésére.

1. szakasz: a következő bűncselekmények elkövetését büntetik halállal:

a) Hazaárulás, az ellenség szolgálatába való szegődés és az államhatalom megkárosítása

b) Egyes államtitkok megszerzése, azok átadása egy idegen hatalom vagy az állam ellensége számára

c) Az RNK belső és külső biztonsága elleni szervezkedés

d) Egyénileg vagy csoportosan, bármilyen eszközzel elkövetett terrorakció, valamint mikrobák vagy mérgező anyagok terjesztése, amelyek halált vagy súlyos testi sérülést okoznak, valamint terroristacéllal és szabotázs érdekében bandák létrehozása.

2. szakasz: halállal büntetik a sikkasztást, a fegyverek, lőszerek, a haderő felszerelésében lévő műszerek vagy műszaki berendezések, valamint pénz, katonai felszerelések vagy bármely, a Román Népköztársaság haderejéhez tartozó bárminemű javak megsemmisítését vagy eltulajdonítását.

3. szakasz: halállal büntetik a Román Népköztársaság gazdasági fellendülésének szabotálását a következő esetekben:

a) Az ipari vállalatokban vagy másfajta egységekben a villamossági, gáz- vagy más, hasonló üzemekben bármilyen jellegű épületek, gépek, berendezések bármilyen eszközzel történő megsemmisítését vagy megrongálását

b) A vasútvonalak, az azokon lévő berendezések, anyagok vagy építkezések, a légi vagy vízi közlekedés eszközeinek, a hidak, vízvezetékek, telefon-, távíróberendezések vagy rádióállomások megsemmisítését

c) Az ipari, mezőgazdasági termékek, erdők bármilyen módon való felgyújtását vagy megsemmisítését

d) Az a) pont alatt megjelölt vállalatoknál a szolgálati kötelezettségek tudatos vagy akaratlagos nem teljesítését, amelyek nyomán szerencsétlenségek, tömeges katasztrófák keletkeznek.

4. szakasz: a jelen törvényrendelet alapján büntetett minden bűncselekmény esetében a bíróságok ítéletet hoznak az elítéltek teljes vagyonának elkobzására.

5. szakasz: azokat a bűntetteket, amelyek a jelen törvényrendeletbe illeszkednek, abban az esetben, ha ezek egy olyan állam ellen irányulnak, ahol a hatalom a dolgozók kezében van, vagy bármely országban a munkásosztály érdekei ellen irányulnak, és ha azokat a Román Népköztársaság terü­letén követték el, azonos módon büntetik.

6. szakasz: az izgatókat, bűntársakat, a beavatottakat és a bűnpártolókat a törvényrendelet által a szerzőknek előírt módon büntetik.

Az előkészítő akciókat és kísérleteket ugyanúgy büntetik, mint az elkövetett törvénysértést.

Azok, akiknek tudomásuk van a jelen rendeletbe illeszkedő törvénysértések előkészítéséről vagy elkövetéséről, és nem jelentik azt, 3—10 évig terjedő szigorított fegyházbüntetéssel sújtandók.

7. szakasz: ha a bíróság a törvénysértő esetében enyhítő körülményeket állapít meg, a jelen rendeletben előírt halálbüntetés helyett a vádlottat életfogytiglani kényszermunkára vagy meghatározott időtartamú fogházbüntetésre ítélik.

8. szakasz: a jelen törvényrendelet 1. és 2. szakasza előírásaiba illeszkedő bűntettek esetében, amelyeket más törvényes vagy a büntető törvénykönyv egyéb előírásai is szabályoznak, társadalmi veszélyességi fokuktól függően jogi besorolásuk és a büntetés a jelen törvényrendelet vagy e sajátos törvények és a büntető törvénykönyv előírásai szerint történik.

9. szakasz: a jelen törvényrendeletben előírt bűncselekmények tárgyalása a katonai bíróságok hatáskörébe tartozik.

Kelt Bukarestben 1950. augusztus 11-én.

Ion Niculi, Marin Florea Ionescu

Emil Bodnăraş vezérezredes, honvédelmi miniszter

Stelian Niţulescu igazságügyi miniszter

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2008-11-15: Magazin - x:

A francia rendőrség négyszáz éves titkai

Paul Verlaine-nek bomlott az agya. Arthur Rimbaud szörnyeteg, művei teljesen érthetetlenek és undorítóak. Látták a két szerelmest Brüsszelben nyíltan szerelmeskedni ― egy Lombard nevű rendőrfelügyelő írta ezeket a párizsi prefektusnak címzett levelében, aki vizsgálatot rendelt el, miután Verlaine Brüsszelben rálőtt fiatal barátjára, és egy informátortól úgy értesült, hogy e tette a két költő közötti ,,erkölcstelen viszonyra" vezethető vissza.
2008-11-15: Kitekintő - Ferencz Csaba:

Kettősség a csizma szárán

Amalfi a hajóról — egykor városállam, ma turistaparadicsom
Filmszerűen pergett le az a néhány nap, melyet huszonnyolc Vox Humana-kórustag a napfényes mediterrán egyik jellegzetes vidékén tölthetett. De az Olasz Csizma alsó fertályában — ott, ahol a geológiai folyamatok kiszámíthatatlan játéka folytán ezer méter fölötti hegyek nyúlnak be a Tirrén-tengerbe (mintha a lábszárcsont nyílt törés után kikandikálna a csizmaszárból) — ez a képsornyi élmény is elegendő volt arra, hogy a különös kettősségben megmutatkozó világ belső mozgása érzékelhető legyen. S nem úgy, mint egy képernyőn lepergő filmben, hanem történelmében is rendkívül izgalmas világ színével-szagával-forgatagával fűszerezve. Igaz, szükség is volt az utazás örömére, mert a nemzetközi kórusfesztiválról hamar kiderült: korántsem az európai előadó-művészet élvonalát képviseli.