Világhálón követhető expedíció

2008. november 19., szerda, Magazin

A világhálón is nyomon követhető a magyar Szépművészeti Múzeum által szervezett nemzetközi régészetei expedíció munkája. A múzeum közleménye szerint a http://www.lahun.blogspot.com oldalon naponta frissülő beszámolók, fotók segítségével az érdeklődők képet kaphatnak az egyiptomi El-Lahun falu melletti rommezőn zajló régészeti munkálatokról, s betekintést nyerhetnek a nyolcfős expedíció mindennapjaiba.

A kutatócsoport egy történetileg jelentős, ám erősen veszélyeztetett egyiptomi lelőhely régészeti kutatására vállalkozott. Az október közepén elindult nyolcfős expedíció a Kairótól délre, a Fájjum-oázis bejáratánál, a mai el-Lahun falu mellett elterülő kiterjedt rommező régészeti, geodéziai és magnetometriai vizsgálatát tűzte ki céljául. Az expedíciót Horváth Zoltán, a Szépművészeti Múzeum egyiptológusa irányítja, társvezetője Asraf Zein Elabiin El-Szenusszi egyiptomi régész.

Az El-Lahun Survey Project négyéves programjával a Szépművészeti Múzeum most első ízben vállalkozik arra, hogy bekapcsolódjon az Egyiptomban zajló régészeti kutatásokba. Az 1600 hektárnyi területet a II. Szeszósztrisz fáraó (Kr. e. 1880―1873 körül) által alapított királyi temetkezőhely és település maradványai uralják; ezeket egy évszázada W. M. F. Petrie brit archeológus tárta fel meglehetős felületességgel. A királypiramist járulékos épületeivel egyetemben a szakrális építészet fejlődésének fontos állomásaként jegyzik, maga a település pedig az egyiptomi városrégészet iskolapéldájává vált. A korábban a lelőhelyen dolgozó kanadai expedíció munkája 2002-ben az ásatásvezető halála következtében félbeszakadt, a teljes kiadatlan ásatási dokumentáció pedig a Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményi osztályára került további tanulmányozás és publikálás céljából. ,,Időközben a lelőhely emlékeinek állapota olyan mértékben leromlott, hogy a terület pontos és módszeres régészeti feltérképezése elengedhetetlenné és különösen időszerűvé vált. A nemzetközi együttműködésnek köszönhetően a Szépművészeti Múzeum expedíciója az első olyan régészeti tervezet a lelőhely kutatástörténetében, amely a lehető legszélesebb forrásanyag ismeretében vállalkozhat a felvázolt feladatra. Tekintettel arra, hogy a rommező a legnagyobb ismert település-lelőhely az egyiptomi kései Középső Bronzkor időszakából, a misszió munkáját a kezdetektől fokozott szakmai figyelem kíséri. A Szépművészeti Múzeum nagy hangsúlyt kíván helyezni arra, hogy a régészeti projekt munkáját követhetővé, eredményeit bemutathatóvá tegye mind a szakma, mind a szélesebb nyilvánosság számára. A magyar és angol nyelvű ismertetőkön túl a terepmunka mindennapjaiba egy régészeti blog segítségével bárki betekintést nyerhet" ― olvasható a múzeum közleményében.

A blog egy bejegyzése szerint II. Szeszósztrisz halotti templomának Petrie által feltárt előudvara erősen megrongálódott, a burkolat mészkőlapjait a közelmúltban kitermelték. Ugyanakkor az újonnan feltárt részek dokumentálásával majdnem duplájára nő a templom megismerhető területe. A kutatások során különböző építészeti elemek és szépen faragott relieftöredékek gazdagították a leleteket, utóbbiak fontos adalékot szolgáltatnak a templom ikonográfiai programjának rekonstruálásához.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-19: Magazin - x:

Székelyföldi iparosok értekezlete

A Sepsiszentgyörgyi Ipartestület és Iparosotthon rendezésében tartották meg 1930-ban azt az egész Székelyföldet átfogó értekezletet, melyen részt vettek Brassó, Csík, Háromszék, Maros—Torda és Udvarhelyszék iparos küldöttei.
2008-11-19: Magazin - x:

Megtalálták Fossett csontjait

A genetikai vizsgálat igazolta, hogy a Steve Fossett repülőgépének roncsai közelében talált két csont a tavaly eltűnt kalandvágyó amerikai milliomosé.