Muskátli télen is

2008. november 20., csütörtök, Család

A szobanövények minden évszakban otthonossá, kellemessé és derűssé varázsolják lakásunkat. Nincs is gond ezzel — a téli időszak kivételével. Az csak természetes, hogy a hónapokig tartó tél idején is igényeljük kedvenceink jelenlétét. Csakhogy azok a feltételek, amelyeket elvárnak növényeink, hogy lombozatuk, virágaik zavartalanul kialakuljanak, jobbára hiányoznak vagy csökkennek télen. Mi legyen tehát a muskátlikkal?

A muskátlit gyakran nevezzük magyar növénynek, holott a XVII. században hozta a dél-afrikai Fokföldről John Tradescant angol udvari kertész (nevéről nyerte tudományos nevét a pletyka nevű, ismert szobai növényünk). Figyelembe véve az őshazájában számára optimális éghajlati feltételeket, ahol fél évig száraz, fél évig párás, nedves környezetben él, a nálunk kialakult szokás szerint télen szárazon és hűvös helyen teleltetjük.

A nemesítés azt is elérte, hogy lehetőségünk legyen télen is gyönyörködni növényünkben, néhány kötelező szabály betartásával. Így mind a futó (borostyánlevelű), mind a legközönségesebb, tarka levelű (Pelargonium zonale) télen is ,,zöldeltethető", akár virágzik is, de a kevés természetes fény miatt jóval kevesebb öntözést és hűvös környezetet (6—8 Celsius-fok) kíván. Ellenkező esetben hajtásai megnyurgulnak és felkopaszodnak, mint a mellékelt fényképen is látható.

Egyébként nem árt tudnunk, hogy a magyarosan hangzó muskátli név (akárcsak maga a növény) korántsem magyar! A levél jellegzetes mósusz- (pézsma) illata németesen moschata — magyarosan muskáta, végül muskátli.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-20: Család - Fekete Réka:

Új szemklinika Nagyváradon

A nagyváradi római katolikus egyház egyik visszaszolgáltatott épületében a legkorszerűbb műszerekkel felszerelt magán szemészeti klinikát nyitottak meg múlt szombaton. A szemészeti műtők és a járóbeteg-ellátáshoz szükséges szakrendelők már működnek, várható a szaruhártyabank és a lézersebészet beindítása.
2008-11-20: Család - x:

Stresszoldó gyakorlatok (Háziorvos)

A stressz elnevezés nem túl régi, Selye Jánostól származik, aki az 1930-as években végezte kutatásait ezzel kapcsolatban. Azonban a stressz nem csak a ma emberét érinti. Stressz mindig volt, és mindig is lesz, csak az a kérdés, hogy vagyunk képesek vele megbirkózni.