Teremtés

2008. november 22., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Mihály Timea: Ma

A ,, hely", ahol a következők végbemennek, az a közeg, ahol a szeretet nem elhazudott, elferdített, torz és labilis érzelem, netán hangulat, hanem élő és állandó valóság. Elemi tényező, akárcsak a levegő a Földön.

A ,,hely", ahol a gondolat, az érzelem látszik, ahol minden és mindenki együtt van. Sejted már? Íme a transzcendens világ. Ketten beszélgetnek. ,,Főnök" és ,,munkatárs"? Nem, ez túl hétköznapi lenne. Bárhogy nevezném, semmi sem fedné a valóságot.

Tehát, kapsz egy Egót! Mondjuk, Jacques Mignon.

Igen... rendben.

Anyja Michelle, apja Honore. Születése után apja elhagyta őket. A kis Jacques-nak születési rendellenességek miatt egyik lába rövidebb lesz. Emiatt utálni fogja magát és életét is. De épp ezért kell megtanulnia elfogadni és szeretni magát. Mert amíg nem tudja ezt megtenni, addig mást sem tud szeretni. Szeretet nélkül pedig az élet kietlen. A szeretet hiánya olyasfajta krízis, mintha halálos betegségben szenvedne. Rá kell eszmélnie, hogy először a dolgokat önmagában kezdje, másképp nem következhet be változás.

Aztán?

Aztán... Jacques erős egyéniséggé fejlődik. Csak épp az a baj, hogy azt hiszi, erős akarattal el tud érni mindent. A tervei sorozatosan megbuknak. Míg egyik kollégája, Antoine el nem magyaráz neki egy fontos dolgot.

Éspedig?

— Azt, hogy túlzott akarás épp annyira lehet destruktív, amint annak hiánya. Akarnokságával vet gátat a dolgok megvalósulásának. Meg kell teremtenie a középutat az akarathiány és erősség közt. Még valami: a dolgokat hagyni kell megérni a befejezéshez!

...és az isteni lélek anyagba merült, felvevé a Jacques Mignon nevű Egót.

Mignon életében minden úgy történt, ahogy a Sors döntött. Lezajlott minden: hibák, örömök, kudarcok, sikerek, fájdalmak, szerelmek, szép napok. Lezajlott az élet, és vele együtt minden. Hogy megtanulta-e, amit az élet iskolája diktált? Rájött-e, hogy minden esemény mögött univerzális bölcsesség lappang? Mindez az emberi megvalósítás örökké tépő kérdése.

Porkoláb Viola

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-22: Kovakő - diákmelléklet - x:

Müller Henrietta: Maszk

Tudod, az én vagyok,
Aki már kora reggel megbotlik a
lépcsőn,
Elpirul, és még egyszer megbotlik.
2008-11-22: Kovakő - diákmelléklet - x:

A macskaköves utcabeli palotáról

Kerekes Jenővel, a sepsiszentgyörgyi Gyermekek Palotájának igazgatójával azért beszélgettünk, hogy ismertessük azt a helyet, amely sokunknak lehetőséget jelenthet, miközben nem is tudunk róla. Megtudhatjuk, hogy miben nyilvánul meg a diákokért való tenni akarás, milyen eszközökkel próbálják feléleszteni a tevékenységekkel a diákokban a tanulásvágyat.