A macskaköves utcabeli palotáról

2008. november 22., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Kerekes Jenővel, a sepsiszentgyörgyi Gyermekek Palotájának igazgatójával azért beszélgettünk, hogy ismertessük azt a helyet, amely sokunknak lehetőséget jelenthet, miközben nem is tudunk róla. Megtudhatjuk, hogy miben nyilvánul meg a diákokért való tenni akarás, milyen eszközökkel próbálják feléleszteni a tevékenységekkel a diákokban a tanulásvágyat.

— Hogyan látja a mai diákságot?

— Ahhoz az információtömbhöz viszonyítva, ami manapság a diákok rendelkezésére áll, ha tudásszinten nem is, de sokkal érettebb, biztos funkciót betöltő generációt látok magam előtt. Bármennyire sok negatívumot ruházhatok is a mai diákokra, sokkal nyitottabbaknak, fogékonyabbaknak találom, mint például én voltam annak idején.

— Mi a legfőbb rendeltetése a Gyermekek Palotájának?

— Fő célunk az útmutatás, de ez egy átfogó megfogalmazás. Szó van itt azokról a célokról, melyekkel azt szeretnénk elérni, hogy a diákok jól érezzék magukat, szakmailag tovább képezhessék magukat, kikapcsolódjanak, betekintést nyerjenek olyan szakmai körökbe, amelyeket az iskolában nem ismerhetnek meg.

— Miben segíthet ez a szabadidős központ egy diákok által megvalósított tervben?

— Úgy gondolom, minden szempontból nyitottak vagyunk, és a tőlünk telhető minden lehetőségeket szívesen felajánljuk. Hangsúlyt adva a kötetlenségnek, az iskolán kívüli tevékenység szabadságának, csak örülni tudunk a kezdeményezéseknek.

— Az intézmény vezetőjeként mit hiányol a diákok részéről?

— Nem hiányolhatok semmit, hisz úgy gondolom, mi jelentjük a stabilitást, ezért nagyon figyelnünk kell mindarra, ami történik körülöttünk. Nem követelhetem egy diáktól azt, hogy rendszeresen járjon az általa kiválasztott körökre, amíg ez egy fakultatív, nyitott iskola.

— Mivel foglalkozhat egy gyerek a Gyermekek Palotájában?

— Összesen huszonkét kör működik itt, melyből tizenegy kötött. A témaköröket a diákok igényei szerint és az oktatókkal való konzultálások alapján írjuk ki. Idén például megújult témakörökre volt szükség, az Angol kultúra és civilizáció, az Egészséges életmód, valamint újabb három tánckör beindítására.

— Mennyire aktív és színvonalas a palota működése?

— Aktívnak érzem, mert szinte minden héten van valamilyen program, hétköznap pedig folyamatosan lehet bejárni a szakkörökre.

— Mit üzen a mai diákságnak, esetleg mit javasolna azoknak, akik csak a következőkben látogatnának el a Gyermekek Palotájába?

— A mai diákságnak kitartást és elfogadást kívánok, hogy tudjanak megállni a lábukon. Az idelátogatóknak pedig azt, hogy megkapják azt, amire vágynak, és ha bármilyen ötletük, kritikájuk van, nyugodtan jelezzék, mert számomra ez jelenti a haladás titkát. Meghallani, amit mellettünk mondanak.

Soós Réka

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-22: Kovakő - diákmelléklet - x:

Teremtés

Mihály Timea: Ma
A ,, hely", ahol a következők végbemennek, az a közeg, ahol a szeretet nem elhazudott, elferdített, torz és labilis érzelem, netán hangulat, hanem élő és állandó valóság. Elemi tényező, akárcsak a levegő a Földön.
2008-11-22: Kovakő - diákmelléklet - x:

Valamit valamiért (Egy elmaradt tanársztrájk apropóján)

Mindenki saját szempontjából viszonyul a sztrájkhoz. A tanárnak pénz kell, jogosan, a kétkezi munkás háborog, hogy ő miért nincs megbecsülve, a szülő nyafog, elmaradnak a tananyaggal a gyerekek, és végül, aki nem túl buzgó, örvend, hisz egy rövid vakáció bármikor jól jön. Miért is ne adnánk igazat mindenkinek?