Egy elmaradt tanársztrájk apropójánValamit valamiért

2008. november 22., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Mindenki saját szempontjából viszonyul a sztrájkhoz. A tanárnak pénz kell, jogosan, a kétkezi munkás háborog, hogy ő miért nincs megbecsülve, a szülő nyafog, elmaradnak a tananyaggal a gyerekek, és végül, aki nem túl buzgó, örvend, hisz egy rövid vakáció bármikor jól jön. Miért is ne adnánk igazat mindenkinek?

Sok az ötvenszázalékos béremelés? Nem lenne sok a százszázalékos sem, ha összevetjük egy rendőr fizetésével, mert, beszélik, hogy egyesek közülük egész életükben ingyenélők voltak. Természetesen, nem csak a szakma beszél ez esetben, hanem az ember is.

És mégis, a tanárok: megvédenek minket saját magunktól azzal, hogy embert faragnak belőlünk. A tanár, a jó tanár — egy életre meghatározó lehet számunkra. Türelemmel próbál olyan embert nevelni belőlünk, hogy hasznos, értékes tagjai lehessünk a társadalomnak. Nem mindig sikerül. És itt játszik közre a szülő és a gyerek, mert rajtuk is múlik, hát adjunk igazat nekik is.

Lehet szó béremelésről, de akkor minőségről is. Nem csak nekünk, diákoknak kell tanulnunk, hanem a tanároknak is kell képezniük magukat, hogy megbirkózhassanak az új helyzettel. Manapság egyre több diák mutatkozik hiperaktívnak, kezelhetetlenné és figyelmetlenné válnak. A régi módszerek mellett egyébre is szükségük van tanárainknak. Talán a legfontosabb, hogy kommunikálni tudjanak velünk, számba vegyék a véleményünket, egyenrangúként kezeljenek. Akinek ez sikerül, elmondhatja, tett valamit annak érdekében, hogy jó diákok kerüljenek ki a keze alól.

A szülő legtöbbször elfogult, ha gyermekéről van szó. Elfogult, de látja, hogy sok a tananyag, tudja, hogy felét sem fogja használni gyereke az életben, látja, hogy a napi nyolc óra után hazatérve újra és újra nekilát. De mivelhogy szülő, mindenekelőtt védenie kell a gyermekét, mert ha nem ezt tenné, nem volna szülő, s ha ő nem védené, akkor ki tenné ezt?

Ez esetben tanárnak, diáknak, szülőnek egyaránt igaza lehet, akár a sztrájk esetében. Béremelést mindig fog valaki követelni, akkor is, ha sokan megérdemlik, sokan nem. Azért kellene tenni, hogy mindenki megérdemelje.

Somodi Annamária

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-22: Kovakő - diákmelléklet - x:

A macskaköves utcabeli palotáról

Kerekes Jenővel, a sepsiszentgyörgyi Gyermekek Palotájának igazgatójával azért beszélgettünk, hogy ismertessük azt a helyet, amely sokunknak lehetőséget jelenthet, miközben nem is tudunk róla. Megtudhatjuk, hogy miben nyilvánul meg a diákokért való tenni akarás, milyen eszközökkel próbálják feléleszteni a tevékenységekkel a diákokban a tanulásvágyat.
2008-11-22: Kovakő - diákmelléklet - x:

Vetítések, közönségtalálkozó, beszélgetések (Kortárs Magyar Filmnapok a Cinema-klubban)

Fotó: Szántó Zoltán
Amint meghallottam, hogy Sepsiszentgyörgyön megrendezik a Kortárs Magyar Filmnapokat, azonnal felébredt bennem a kíváncsiság. Kevés utánajárással megtudtam, hogy a Művész Moziban rendezik, ismertebb nevén a Cinema-klubban november 11. és 15. között.