Kortárs Magyar Filmnapok a Cinema-klubbanVetítések, közönségtalálkozó, beszélgetések

2008. november 22., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Fotó: Szántó Zoltán

Amint meghallottam, hogy Sepsiszentgyörgyön megrendezik a Kortárs Magyar Filmnapokat, azonnal felébredt bennem a kíváncsiság. Kevés utánajárással megtudtam, hogy a Művész Moziban rendezik, ismertebb nevén a Cinema-klubban november 11. és 15. között.

De mi lehet a rendezvény lényege? Elsősorban az, hogy a mai világban a magyar ember igen kevés magyar filmet néz. Nem beszélve arról, hogy a televíziós csatornák zöme milyen filmeket közvetít. Ezért volt hasznos a rendezvény: pótolta és ismertette velünk azt, amiről nem tudtuk, hogy létezik, és hogy milyen. A színes filmek között szerepeltek a Megy a gőzös című magyar vígjáték Koltai Róbert rendezésében, filmdrámák, mint a Madárszabadító, felhő, szél Szaladják István rendezésében, romantikusak — például az S. O. S., szerelem Sas Tamás rendezésében — és még sok más. A filmeket román felirattal is ellátták, a vetítések után pedig közönségtalálkozókon lehetett részt venni, ahol a rendezők a nézők kérdéseire válaszoltak, beszélgettek a közönséggel. A rendezvény programtervéből a kicsiket sem felejtették ki. Minden délelőtt magyar rajzfilmeket lehetett nézni, így a kisiskolások vagy óvodások vetítővásznon is találkozhattak például Vukkal.

A rendezvény egyetlen negatívuma, hogy hideg volt a teremben. Szerencsére, a filmek és az általuk keltett hangulat pótolta a hiányosságot. Örülhetnénk, hogy a rendezvény új ismeretek elsajátítására, új élmények befogadására teremtett lehetőséget, érdekes embereket lehetett megismerni. Továbbra is szükség van hasonló eseményekre.

Mihály Péter

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-22: Kovakő - diákmelléklet - x:

Valamit valamiért (Egy elmaradt tanársztrájk apropóján)

Mindenki saját szempontjából viszonyul a sztrájkhoz. A tanárnak pénz kell, jogosan, a kétkezi munkás háborog, hogy ő miért nincs megbecsülve, a szülő nyafog, elmaradnak a tananyaggal a gyerekek, és végül, aki nem túl buzgó, örvend, hisz egy rövid vakáció bármikor jól jön. Miért is ne adnánk igazat mindenkinek?
2008-11-22: Kovakő - diákmelléklet - x:

A Kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad Dorombszója

Habár reneszánszukat élik manapság, mégis kiveszőben, hiszen a mindenütt jelen lévő elektronikus zene kiszorítja a fiatal nemzedékek érintkezési felületeiből e régiségeket, a még tiszta hangú, egyszerű zeneszerszámokat.