A Kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad Dorombszója

2008. november 22., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Habár reneszánszukat élik manapság, mégis kiveszőben, hiszen a mindenütt jelen lévő elektronikus zene kiszorítja a fiatal nemzedékek érintkezési felületeiből e régiségeket, a még tiszta hangú, egyszerű zeneszerszámokat.

Szélyes Margit, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa rukkolt elő az ötlettel: mesét kellene írni, olyat, melyben a hangszerek a főszereplők, s abból színházi előadást készíteni, olyat, mely nyelvezetével, díszleteivel lehetővé teszi bemutatását a legeldugottabb székely falu gyermekei számára is. A mese megírásával Csibi Szabolcs népzenészt és népi hangszerkészítőt bízták meg, aki derekasan megoldotta a feladatot: életre keltette Zenebirodalom Pentatónia tartományának egy hegyekkel övezett, Isten háta mögötti falucskáját, hol békés családokban éldegélnek a hangszerek, napjaikat a hangok gyártásának nemes feladatával tengetve. Ide toppan be egy szép napon Dézsi (a lemezlovast jelentő DJ betűszóból ered a neve), a modern muzsika manója, ki könnyű életet, sikert és hírnevet ígér a falucska lakóinak, majd, miután kihasználta őket, tudásukat a maga boldogulására fordítja, a teljességgel kiszipolyozott, egyszerű hangszereket kirúgja. Ők már nem tudnak hangokat gyártani, így hát a falucska pusztulásnak indul. De jön Doromb, kit korábban, mert se nem fúvós, se nem húros, de még nem is ütős hangszer, a falucskában amolyan csodabogárként kiközösítettek, s általa minden jóra fordul, mint minden valamirevaló mese végén.

Dióhéjban ennyi a történet, ebből készített szövegalapú, realista játékmódú zenés mesejátékot a székesfehérvári Adorján Viktor (ki immár évek óta visszajár Háromszékre az amatőr színjátszást ápolni és fejleszteni) a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskola diákszínpadával, illetve Piroska Klára és László Károly színművésszel, no meg természetesen a hangszereket megszólaltató zenészekkel. S hogy ne csak a morális élménnyel maradjanak a Doromb-szó című előadást remélhetőleg minél nagyobb számban végignéző gyerekek, a függöny lehullása után kézbe vehetik, megszólaltathatják a ,,szereplőket". Így válik kerekké a történet, melyhez hasonlókra még igen-igen nagy szükség lenne.

Ambarus Andor

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-22: Kovakő - diákmelléklet - x:

Vetítések, közönségtalálkozó, beszélgetések (Kortárs Magyar Filmnapok a Cinema-klubban)

Fotó: Szántó Zoltán
Amint meghallottam, hogy Sepsiszentgyörgyön megrendezik a Kortárs Magyar Filmnapokat, azonnal felébredt bennem a kíváncsiság. Kevés utánajárással megtudtam, hogy a Művész Moziban rendezik, ismertebb nevén a Cinema-klubban november 11. és 15. között.
2008-11-22: Kovakő - diákmelléklet - x:

Kavarkád a Székely Mikó Kollégiumban

Újságunk első lapszáma 2008. november 7-én jelent meg Kavarkád címmel. Törté­nelme még nincs, hiszen még nem volt rá ideje, de bízunk benne, hogy lesz. Ennek ellenére, a cím már korábban megszületett, sőt, még előtte is voltak kezdeményezések, melyeknek nem maradt kézzelfogható nyoma.