ÁlláspontEljött a Ludas Matyik ideje

2008. november 25., kedd, Közélet

Háromszor kérjük számon a sok kampányígéretet! Nem lehet az autonómia ügyét üres kampányfogásként durrogtatni. Nem lehet az összefogás címszava alatt csirkefogókat bújtatni. Nem lehet a klientúrarendszereket voksunkkal táplálni.

Az RMDSZ olyan sok szinten és szempontból fő a saját levében, hogy azt talán felsorolni sem lehetséges. Az elmúlt tizennyolc év inkompetenciája, a koalíciókötés alkalmával mutatott elemi matematika hiánya, Orbán Viktor és Tőkés László kampányon kívül maradása, a ravatalos kampánymanifesztumok morbiditása, a mindenáron kormányhoz való ragaszkodás görcse stb. mind jó kulcsszavak Ludas Matyi tarsolyában.

A saját voksoló kezünkkel, valamint jóhiszemünkkel felnevelt Döbrögik mára viktimizációs gyakorlatokkal mentenék magukat. Markó Béla elkeseredé­sében nekiszökött a kínai nagy falnak, mondván, hogy tanuljanak meg a románok magyarul. Szerette volna, hogy felpofozzák, mert az szavazatokat hoz. De okosak Vadimék is, nem igazán hagyják már az RMDSZ-t az ,,ultranacionalisták áldozata" szerepében flangálni.

Egyszóval tényleg nehéz időket élünk. Ártatlan gyerekeket is be kell vonni a nagyvezírek védelmébe — tizenhat évre szeretnék nyomni a szavazókorhatárt. Pedig mennyire élvezhetnék az ifjak a csodálatos gyermekkor utolsó perceit. És mennyivel egyszerűbb lenne egy-két parlamenti helyről az MPP javára lemondani, hisz maradt volna a 32-ből bőven elég úgyis.

Egy kis pánikkeltéssel Kelemen Hunor is próbálkozott, blogjában sugallván: elárasztják a románok Székelyföldet. Idézek: ,,A törvénytervezettel a hosszas vita után annyit sikerült elérni, hogy visszaküldte a plenáris ülés a bizottságba, egyszóval ideig-óráig elásta, de a választások után ismét napirendre, terítékre kerül."

Így, imigyen telik, múlik az idő, s közben fantaszták nélkül Kolozsvár lábtörlői lesznek a székelyföldi egyetemi kirendeltségek is. Fontos kérdés ez, amelyről a tisztelt jelöltek mindannyian mélyen hallgatnak. A területi autonómia és a központosított Székelyföldi Egyetem terveit még jelen pillanatban is valóban gyönyörű fantazmagóriának tekinthetjük, Bakk Miklós Krónika-beli gondolatmenetét továbbfűzve, és az értelmi szerzőket májunk szerint minősíthetjük ,,fantasztáknak" vagy akár ,,think-thank"-eknek is.

Viszont álmok nélkül nincs fejlődés, nincs előrelépés, nem lehet elég sűrűn hangoztatni.

Azon kell gondolkodni, hogy az irreálisnak tűnő álmokból hogyan lehet gondolkodás és munka útján realitásokat faragni. Hogyan lehet az egyetemcsírákat egyetemmé nevelni?

Nos, ha valahol szükség van liberális szemléletre Erdélyben, akkor a felsőoktatásban mindenképpen. És itt is elsősorban a tanári állomány karbantartása érdekében. Sokkal áteresztőbbé kellene tenni a meglévő rendszereket, a Bolyain és a Sapientián egyaránt.

Ennek elejét fogni rövid, maximum ötéves szerződésekkel lehetett volna az egyetemalapításkor. Az egyetemi tanárokkal újra és újra meg kellett volna pályáztatni helyüket. Így téve lehetővé, hogy egy-egy tanszékre friss levegő kerüljön, a közpénzen Héroszt játszó lazább tanársegédek pedig otthon folytathassák tevékenységüket.

Ezt a rendszert bevezetni valóban csak liberális szemlélettel lehet. Nem az elbocsátott tanár sorsán aggódni, hanem a diákok érdekeit nézni. Mint ahogyan a grenoble-i Joseph Fourier Egyetemen vagy az amszterdami Vrije Universiteiten teszik.

Úgy látom, a rendszert bevezetni sohasem késő, a tanárok előrehozott nyugdíjazásával pedig sok helyet fel lehetne szabadítani. Meg lehet tartani a nagyérdeműeket konzultációs pozíciókban, hogy továbbra is fontosnak érezhessék magukat. De ott, ahol a jövő nemzedék kezébe kell megélhetést adni, ott kőkemény, naprakész tudománnyal kell rendelkeznie az oktatónak.

E rendszer bevezetésére kiváló alkalom lehetne a székelyföldi tanszékek egyetlen, erős egyetemben való összpontosításának pillanata. Nem hálás feladat, de szükségszerű ahhoz, hogy ezen egyetemcsírák a gyerekcipőből kiléphessenek.

Látni kell, hogy sem a tudományt, sem a közéleti történéseket nem a tájba simuló emberek, svédasztalon hízott Döbrögik vitték előre, hanem az úgynevezett fantaszták, ha kell, a szavukat hallató fantaszták, hídemberek s Ludas Matyik. Azok, akiknek volt bátorságuk felemelni a szőnyeget az alája söpört koszról.

Mert a nagy kérdés az, hogy mennyire hajlandó a politikum meghallgatni azt, ki hajtott fővel, alázattal tálal egy témát. Nem szükségszerű időnként húsba vágó tükröt tartani?

Politikusok egymagukban csak középszerű dolgokra képesek. A fantasztáknak pedig tudatában kell lenniük, hogy bármilyen nemes célról is legyen szó, a politikusoknak megvan az apparátusuk, hogy bármikor kényelmesen keresztbe tegyenek — lásd népszavazás.

Függetleneket kell juttatni a parlamentbe — ez a székelyföldi imperatívusz!

Hogy megszakadjon az évtizedes ígérgetések lánca, az RMDSZ parazita klientúralánca, a megyei tanácsok befolyásolhatatlan önkényuralma. Mert különben megfulladnak a független vagy MPP-s városok, települések. Ha valamiért el kell menni szavazni, akkor ezért. Segíteni megválasztott polgármestereinket. S legyinteni egyet a Döbrögik hátsó tájékára!

Kovács J. Szilamér

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2008-11-25: Közélet - x:

Te kit választanál?

Kilenc magyar, RMDSZ-színekben vagy függetlenként induló jelölt pályázik a háromszékiek szavazataira november 30-án, a négy képviselői és két szenátori hely egyikét szeretnék elnyerni. A Háromszék három kérdést intézett a parlamenti mandátumért indulókhoz, így próbálunk tisztább képet nyerni és mutatni arról, ki lenne megfelelőbb a vállalt feladatra. Előbb az autonómiával kapcsolatos elképzeléseikről, majd az oktatási gondokról, ezek orvoslási lehetőségeiről nyilatkozhattak. Ezúttal gazdasági megoldásokról faggattuk a jelölteket. Arra a kérdésre vártunk választ:
Mit cselekedne a térség gazdasági felzárkóztatásáért?
Négy jelölt válaszát múlt szerdai lapszámunkban közöltük, két feleletet alább olvashatnak, a többit a hét folyamán közöljük.
2008-11-25: Magazin - Józsa Lajos:

A Júlia szép leány ballada bemutatója 1933-ban

A sepsiszentgyörgyi Iparosotthon félévi gyűlésén, 1933. június 19-én Incze Árpád titkár bejelenti, hogy sikerült megállapodást kötnie Nyirő József és Keresztes Károly szerzőkkel, és a Júlia szép leány című székely balladajátékukat, amivel az udvarhelyi műkedvelők egész Erdélyt bejárják, előadásra megszereznie.